Han

”Musiken är min stora passion”

Janne Schaffer är van vid att få stående ovationer av publiken när han är ute med sin Music Story. - Jag tror det beror både på musiken och på det jag berättar, säger han och lägger till: Mina minnesbilder är intakta. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Han har spelat med ABBA, han var en av Ted Gärdestads närmaste vänner, har lärt sig reggae av Bob Marley, är zebran i Electric Banana Band och har blivit samplad av amerikanska rappare. Janne Schaffer har mycket musik att spela och mycket att berätta
– och det gör han i Janne Schaffer Music Story, som kommer till Skåne i slutet av oktober.

Han har hunnit fylla 71, men några tankar på att trappa ner verkar Janne Schaffer inte ha. Oktober är den bästa turnémånaden, säger han, men just den här oktober har blivit nästan lite väl späckad, till och med för den här flitige musikanten.


– Jag har tre turnéer under månaden, en med organist Marcus Warg, en med Ted Gärdestad-konserten Sol, vind och vatten och så med Janne Schaffer Music Story. Men det är väldigt roligt, säger Janne Schaffer när vi träffas på ett café i Malmö.

Han har varit i krokarna för att inviga ett stall lite längre norrut i Skåne. Ett ovanligt jobb, men sådana duggar också in. Som att spela vid Riksdagens högtidliga öppnande.


– Ett ärofyllt uppdrag, säger Janne Schaffer, som trivs med bredden.

De här speglas i Janne Schaffer Music Story, som han skapade redan för fem år sedan när han firade 40 år i branschen och där han berättar om sitt liv som solist, musiker, studiomusiker och låtskrivare. Han har till exempel skrivit låtar till Electric Banana Band, varit musiker bakom Gärdestad och ABBA och släppt en hel rad egna skivor. Några av dem är högaktuella.


– I januari släpps tre plattor från 70-talet i England och på Irland. Det är Katharsis, Earmeal, som jag gjorde med killarna från Toto, och Presens. Den musiken har fått ett uppsving och jag har blivit samplad av rappare och hiphoppare i USA, säger Janne Schaffer.

Det är inte bara att stjäla musiken hur som helst för rapparna och Schaffer står till och med med som upphovsman på raphitarna.

Men alla toner han åstadkommit på inspelningar genom åren finns inte noterade. Något han märkte när han nyligen var i England för att göra en intervju med några inbitna ABBA-fans.


– De hade koll på mig, de visste precis vad jag gjort, men det stämmer inte med antalet inspelningar som finns registrerade på SAMI, säger han med ett smil.

På den tiden var det inte så noga att notera vem som gjorde vad under inspelningarna. Inte minst eftersom ingen förstås visste hur stor ABBA-låtskatten skulle bli. Men Janne Schaffer kan än i dag när han hör ABBA-låtarna känna musiken i ryggmärgen. Inspelningarna fick ta sin tid.

Med ABBA lärde Janne Schaffer sig att vara noggrann - och en hel del om låtskrivande, säger han.


– Och det hade jag stor nytta av när jag började skriva låtar själv, det tog jag med mig till Electric Banana Band.

Av musiken Janne Schaffer varit med om att skapa är det inte bara ABBAs som fortfarande lever. Han var en nära vän till och producerade flera av Ted Gärdestads plattor, även den sista Äntligen på väg.


– Jag kände att eftersom vi jobbat så mycket ihop kanske han borde pröva någon annan. Det gjorde han, men de hoppade av. Det handlade inte bara om att producera, utan man fick vara psykoterapeut också, säger Janne Schaffer.

En film om Ted Gärdestad i regi av Hannes Holm är på gång, och Janne Schaffer som pratat med manusförfattaren hoppas att han får vara någon form av konsult. Han känner att tillsammans med brodern Kenneth är det han som kände Ted bäst.


– Vi var aldrig osams under alla år vi jobbade ihop.

Om du ser tillbaka, är det någon period hittills som varit extra kul?


– 70-talet, det var så kreativt. På 60-talet var vi förband till Pink Floyd och jag såg alla de stora banden. Man sög åt sig, och kunde börja skapa eget på 70-talet.

Men det vilda rocklivet då, har du aldrig levt det?


– Nej. När jag började spela på 60-talet var det flower power och det fanns en massa droger, men jag var aldrig intresserad. Jag har aldrig rökt, jag fick inte ens dricka när jag tog studenten, det var en alkoholfri skiva. Mina kompisar satt och retade mig med sina ölburkar. Visst, jag har varit på turné i USA och jag har sett det där rocklivet. Men min passion är musik, det räcker för mig, säger Janne Schaffer.

FAKTA

Fakta:

Janne Schaffer Music Story

Janne Schaffer kommer till Skåne med sin Janne Schaffer Music Story i oktober och berätar om sin tid som studiomusiker, sina år med ABBA, Ted Gärdestad och många andra musikminnen:

Ystad Teater den 27/10

Palladium, Malmö, den 28/10,

Lunds Stadsteater den 29/10 och Kristianstads konserthus den 30/10.

Med musiker under ledning av kapellmästare Peter Ljung samt Johan Boding.

Utrikes

Nato-chefen: Sverige spelar positiv roll

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med TT och finländska nyhetsbyrån STT i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Vi är defensiva och siktar på en politisk lösning, bedyrar Nato-chefen om det allt mer spända läget kring Ukraina.
Både Sverige och Finland får beröm av norske Jens Stoltenberg.

Oron är påtaglig runt om i Europa och USA om vad Ryssland egentligen har för avsikter med sin stora militära uppbyggnad runt gränsen mot Ukraina.

Det förklarar också varför Nato-chefen Jens Stoltenberg tar sig tid att upprepa sitt budskap i otaliga intervjuer.

– Det finns en verklig fara för att Ryssland använder militärmakt mot Ukraina. Det kan man se på den pågående militära uppbyggnaden och den hotfulla retoriken men också med hjälp av den historiska erfarenheten: Ryssland har använt militärmakt mot sina grannländer förr, konstaterar Stoltenberg när han tar emot TT och finländska nyhetsbyrån STT inne på Nato-högkvarteret i Bryssel.

Medlemskap?

Krisen har fått Nato att förstärka sina egna styrkor i sina medlemsländer i östra Europa. Stoltenberg menar att det ska ses som en defensiv insats för att markera att Nato-länderna står upp för varandra.

– Natos mål är att hindra krig och konflikt och bevara freden. Det är därför vi tillsammans med bland andra Sverige arbetar för att få till en politisk lösning. Sverige spelar en väldigt aktiv och positiv roll i det arbetet, säger Stoltenberg.

De varma orden gentemot Sverige och Finland gäller också i frågan om det militära samarbetet – och eventuella framtida medlemskap.

– Sverige och Finland är väldigt högt värdesatta partner. Våra styrkor har tränat och övat tillsammans och vet att de kan fungera bra tillsammans. Ett medlemskap skulle kunna gå fort om det finns en politisk vilja till det, eftersom Sverige möter Natos krav i så hög grad redan nu, säger Stoltenberg.

Gillar svenskar

Som så många gånger förr undviker han dock att själv ta ställning till om Sverige borde gå med eller inte.

– Jag är väldigt förtjust i Sverige, jag gillar svenskar och har som norrman i många år självklart följt diskussionerna i Sverige. Men mitt viktigaste budskap är att det är Sverige och bara Sverige som bestämmer om man ska söka medlemskap, säger Nato-chefen.

– Vi respekterar fullt ut Sveriges beslut att inte vara med i en militärallians, precis som vi respekterar andra länders val att vara det. Det handlar om länders självbestämmanderätt.

Stalin var inte glad

Det sistnämnda är en av anledningarna till att Nato så kategoriskt avvisat ett av grundkraven från Ryssland i de "säkerhetsförslag" som skickats över till USA och Nato.

– Ryssland har ingen rätt till veto. Vi vill inte komma tillbaka till en värld där stormakterna hade intressezoner där de bestämde över vad som hände, säger Stoltenberg.

– Josef Stalin och Sovjetunionen var inte glada i att Norge gick med i Nato 1949 som enda land med gräns mot Ryssland, men lyckligtvis ansåg de dåvarande Natoländerna att det bara var Nato och Norge som bestämde. Och så blev det, säger Nato-chefen.

"Bred enighet"

Stoltenberg är noga med att en politisk lösning är vad som söks i trätan med Ryssland.

– Vi har bjudit in Ryssland till nya samtal. Vi skickar snart över våra förslag och vi är redo att sätta oss ner och samtala med god vilja för att hitta en lösning.

Men han är också tydlig med att Nato samtidigt följer två andra spår, dels genom att förbereda omfattande ekonomiska sanktioner mot Ryssland, dels genom att hjälpa Ukraina att försvara sig självt.

– Det kommer att få stora konsekvenser om Ryssland återigen använder militärmakt mot Ukraina. Det finns det bred enighet om i väst, fastslår Jens Stoltenberg i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) efter ett möte på Nato-högkvarteret i måndags.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) efter ett möte på Nato-högkvarteret i måndags.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT

FAKTA

Fakta: Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg (född 1959) är generalsekreterare i militäralliansen Nato sedan 2014, då han ersatte danske Anders Fogh Rasmussen. Han är nu inne på sitt sista år som chef och lämnar posten vid månadsskiftet september/oktober.

Stoltenberg har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig för socialdemokratiska Arbeiderpartiet i hemlandet Norge. Han var industri- och energiminister 1993-96, finansminister 1996-97 och statsminister i två omgångar: 2000-01 och 2005-13.

Stoltenbergs far Thorvald var dessutom försvars- och utrikesminister i flera omgångar. Hans syster Camilla är i sin tur chef för norska Folkehelseinstituttet (FHI).

Ekonomi

En miljard i stöd till biogas under 2021

Biogas används bland annat som drivmedel för fordon. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Under 2021 beviljades 2,8 miljarder kronor i statligt stöd genom det så kallade Klimatklivet.
En stor del, en miljard kronor, gick till satsningar på biogas, skriver Naturvårdsverket.

Den svenska biogasproduktionen uppmäts numera till 2,2 terawattimmar (TWh). 60 procent av den produktionen, 1,5 TWh, har tillkommit med ekonomiskt stöd från Klimatklivet sedan starten 2015, skriver Naturvårdsverket.

"Vi ser ett stort kliv för biogasen i Klimatklivet 2021. Det är särskilt roligt att både små och stora företag vill investera i biogas från gödsel. Stora klimatnyttor kan uppstå när ett hållbart biobränsle produceras samtidigt som metanutsläpp från gödsel minskar", säger Nanna Wikholm, chef för Klimatklivets transportenhet, till myndighetens hemsida.

Majoriteten av pengarna har gått till omställning inom transportsektorn, men en del har gått till att ställa om i industrin.

"Energikonverteringar är ofta ekonomiskt bra investeringar på lång sikt, men inte alltid på kort sikt. Med Klimatklivet kan en sådan klimatinvestering ändå bli möjlig", säger Carl Mikael Strauss, chef för verkets industrienhet.

I år utvidgas stödet till att även gälla för småskalig elproduktion från biogas. Som exempel kan en lantbrukare som vill producera el från gödsel som gården genererar söka stödet, skriver myndigheten.

FAKTA

Fakta: Biogas

Biogas är ett förnybart bränsle som nästan uteslutande tillverkas av rester och avfall.

Gasen bildas när organiskt material som exempelvis matavfall, gödsel, slam från reningsverk och växter bryts ned i en syrefri miljö. Den kan sedan användas för uppvärmning i värmeverk, elproduktion eller som drivmedel.

Källa: Nationalencyklopedin, Stockholms stad

FAKTA

Fakta: Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner och bostadsrättsföreningar för olika projekt som minskar utsläppen. Stödet har funnits sedan 2015 och sedan dess har omkring 8 miljarder kronor betalats ut.

Majoriteten av pengarna, 77 procent, har gått till företag. Åtgärderna som pengarna har gått till förväntas bidra med en årlig minskning av växthusgasutsläpp på minst 1,5 miljoner ton.

Under 2022 finns totalt 2,7 miljarder kronor i investeringsstöd att söka inom Klimatklivet. Samma summa ska göras tillgänglig under 2023 och till 2024 beräknas anslaget öka till omkring 3,7 miljarder.

Källa: Naturvårdsverket

Ekonomi

Över 200 fall av coronafusk utreds

Ekobrottsmyndigheten håller i de utredningar som gäller omställningsstödet. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson
Ekonomi
Ekonomi

Just nu utreds hundratals fall av misstänkt fusk med ekonomiska coronastöd till företag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Runt 70 förundersökningar och hittills cirka tio åtal gäller fusk med omställningsstödet. Ungefär 170 förundersökningar gäller bedrägeri och korttidspermitteringar.

– Inte sällan kan man se att företagare, i de här ärendena, överdriver omsättningstappet, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till radion.

Sport

Rookien Peterson fortsätter göra mål

Dallas-centern Jacob Peterson har gjort åtta mål och två assist på 33 matcher den här säsongen, som är hans första i NHL.
Foto: Adam Hunger/AP/TT
Sport
Sport

Formen för NHL-nykomlingen Jacob Peterson håller i sig. När hans Dallas mötte New Jersey i natt fanns han återigen med i målprotokollet.

22-åringen satte 2–0 från nära håll i första perioden. Ryssen Aleksandr Radulov rundade målburen innan han släppte pucken vidare för svensken att slå in. Målet var Petersons åttonde och det andra den här veckan.

New Jerseys Jesper Bratt, som är uppe i 14 mål för säsongen, gav hemmalaget hopp inför sista perioden genom att reducera Dallas ledning i andra perioden. Ett rappt handledsskott i powerplay innebar 4–1.

Men det var förgäves, matchen slutade 5–1 till Dallas efter att den finländske backen Jani Hakanpää nätat i slutminuterna.

Ekonomi

Blandad öppning på Asienbörserna

De ledande Asienbörserna pekade i olika riktningar i den tidiga handeln. Arkivbild
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var en blandad inledning på de ledande börserna i Asien i väntan på räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) under onsdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index gick ned 0,9 procent i den tidiga handeln, och Topix tappade 0,4 procent.

I Hongkong steg Hang Seng-index med 0,4 procent, medan Shanghaibörsen gick upp 0,3 procent. Kompositindexet i Shenzhen var också uppåt, 0,3 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Utrikes

Kuba medger: Över 700 inför rätta

När nya protester planerades i november tog militära fordon plats längs med 'el Malecón', strandpromenaden i Havanna. Arkivbild.
Foto: Ramon Espinosa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myndigheterna på Kuba medger för första gången att fler än 700 människor har ställts inför rätta efter de protester som skakade landet förra året.

Hittills har 172 av dem dömts för brott, meddelar den kubanska statsåklagaren. Det framgår inte vad påföljderna har blivit.

Formella brottsanklagelser har riktats mot åtminstone 790 personer, då de sägs ha förstört saker, angripit människor eller stört den allmänna ordningen i samband med protesterna, framgår av ett besked från åklagarkammaren som publiceras i kommuniststyrets tidning Granma. I vissa fall har misstankarna lagts ned, men för 710 personer väntar rättegång.

Tidigare beräkningar av hur många demonstranter som lagförs av myndigheterna har kommit från rättsorganisationer, som kubanska sådana som verkar i exil.

Minst 1 300 personer greps i samband med protesterna. Demonstranterna krävde bättre levnadsvillkor och större medborgerliga friheter i enpartistaten.

Utrikes

Hundratals IS-medlemmar ger upp fängelsestrid

IS-medlemmar som överlämnar sig till kurdiskledda styrkor.
Foto: SDF/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kurdiskledda SDF uppger att de är på väg att slå ner fängelseupproret i al-Hasakah i nordöstra Syrien. Totalt har 550 IS-medlemmar lämnat över sig till de kurdiskledda styrkorna.

Syriens demokratiska styrkor (SDF) säger att de inte vet hur många av de omkring 3 500 IS-fångarna som lyckats fly, men minst 700 finns kvar i fängelset.

Fortfarande hålls fångvaktare och flera hundra barnfångar i fängelset som gisslan av IS-medlemmar, rapporterar BBC.

SDF anklagar IS för att använda barnen som "mänskliga sköldar" och FN:s människorättskontor uppger att de är väldigt oroade över deras säkerhet och välmående.

Det var i torsdags som över 100 IS-medlemmar stormade fängelset med självmordsbombare i lastbilar och tung beväpning. Strider har pågått sedan dess, både inne i byggnaden och i omkringliggande områden.

Enligt SDF har över 220 människor dött i striderna, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att det rör sig om drygt 160 personer, varav 45 i de kurdiskledda styrkorna.

Uppemot 45 000 invånare i al-Hasakah har flytt från sina hem för att undkomma striderna, enligt FN:s samordnande hjälporgan OCHA.

Utrikes

Pelosi ställer upp i kongressvalet

Nancy Pelosi ställer upp i kongressvalet 2022. Arkivbild
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, 81 år, tillkännagav på tisdagen att hon ställer upp i kongressvalet 2022.

"Det här valet är avgörande. Ingenting annat än demokratin står på spel", säger hon i ett uttalande.

Pelosi har suttit i kongressen sedan 1987 och blev historisk när hon för 15 år sedan blev representanthusets första kvinnliga talman.

Toppdemokraten utsågs till världens tredje mäktigaste kvinna av tidningen Forbes 2019.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL