Han

”Musiken är min stora passion”

Janne Schaffer är van vid att få stående ovationer av publiken när han är ute med sin Music Story. - Jag tror det beror både på musiken och på det jag berättar, säger han och lägger till: Mina minnesbilder är intakta. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Han har spelat med ABBA, han var en av Ted Gärdestads närmaste vänner, har lärt sig reggae av Bob Marley, är zebran i Electric Banana Band och har blivit samplad av amerikanska rappare. Janne Schaffer har mycket musik att spela och mycket att berätta
– och det gör han i Janne Schaffer Music Story, som kommer till Skåne i slutet av oktober.

Han har hunnit fylla 71, men några tankar på att trappa ner verkar Janne Schaffer inte ha. Oktober är den bästa turnémånaden, säger han, men just den här oktober har blivit nästan lite väl späckad, till och med för den här flitige musikanten.

– Jag har tre turnéer under månaden, en med organist Marcus Warg, en med Ted Gärdestad-konserten Sol, vind och vatten och så med Janne Schaffer Music Story. Men det är väldigt roligt, säger Janne Schaffer när vi träffas på ett café i Malmö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Medvetslös kvinna räddad ur vattnet

Polisen på plats vid badbryggorna på Sibbarpsstranden söder om Malmö efter att en kvinna hittats medvetslös i vattnet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna har hittats medvetslös i vattnet vid Sibbarpsstranden i Malmö och polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordförsök, eftersom brott inte går att utesluta.

Kvinnan är ännu inte identifierad, men bedöms vara i åldern 20 till 50 år, och det är oklart hur hon har hamnat i vattnet. Kvinnan har förts till sjukhus.

Ekonomi

Volvonostalgi kan trigga köparna

Nej, Volvo blir inte svenskt igen. Det är bara en liten del av bolaget som görs tillgängligt, Geely kommer fortfarande att vara huvudägare. Här modeller av gamla Volvo-bilar gjorda av modellbilbyggaren Bo André. Arkivbild.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Ekonomi
Ekonomi Fina minnen från baksätet på en Volvo Amazon?
Nostalgi kan trigga spararna att köpa Volvoaktier, enligt experterna.

Visst kan Volvo Cars bli en folkaktie, tror Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna. Men det handlar framför allt om Volvonostalgi, tror han.

– Hela resan från Volvo Amazon till XC70, den lockar nog många som vill göra Volvo svenskt igen, säger Sverre Linton.

Fast det blir en mycket liten del, högst 24 procent av bolaget, som blir tillgängligt på börsen. Det kan göra att Volvo Cars ändå inte blir en riktigt folklig aktie.

– Geely kommer fortfarande att ha kontrollen över Volvo Cars. Det kommer fortsätta att vara ett i huvudsak kinesiskt bolag.

Få aktier ute

Att en så liten del Volvoaktier kommer att finnas på marknaden gör aktien känslig, förklarar han. Både på positiva och negativa nyheter.

– När det är en så kallad låg free-float så blir aktien volatil, säger han.

Kanske kan Geely släppa taget om en större del av bolaget framöver, men det återstår att se, konstaterar Sverre Linton

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, är inne på samma linje. Det är framför allt vår relation till Volvo som gör att svensken vill bli Volvoägare, tror han.

– Det är ett starkt varumärke. Intresset är jättestort, och aktien kan nog locka många. Men jag tycker att man ska minnas Telia. Man måste göra sin hemläxa.

Spannet är ganska stort, vilket tyder på en viss osäkerhet var intresset finns, tycker Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Det knyter han bland annat till den kinesiska huvudägaren som även efter noteringen kommer att ha greppet om bolaget.

– Osäkerheten i prisspannet ligger säkert i det, hur det kommer att vara att ha en storägare som är kinesisk. Samtidigt kan man konstatera att Geely har varit en mycket bättre ägare än vad Ford var och att bolaget nu är i ett mycket bättre skick än när Geely tog över bolaget från Ford, säger Bornold.

Nivån på värderingen tror han har med värderingen av Polestar att göra. Enbart Volvos ägande i elbilsbolaget har värderats till 10 miljarder kronor.

– Den höga värderingen är dels Polestar, dels biljetten in på den kinesiska marknaden. Det är väldigt positivt. I nybilsmarknaden är den kinesiska marknaden väldigt viktig, säger Joakim Bornold.

Då prospektet för börsnoteringen för Volvo Cars offentliggörs ligger värderingen på den del som görs tillgänglig på mellan 163 och 200 miljarder kronor. Aktien kommer att kosta mellan 53 och 68 kronor.

– Det är tråkigt med ett spann. Det ger inga besked, jag tycker inte om det, säger Nicklas Andersson.

Både Nicklas Andersson och Sverre Linton tycker att den som funderar på att bli Volvoägare ska göra sin egen noggranna analys.

Stora förändringar för bilbranschen

– Man ska försöka sätta sig in i var bolaget befinner sig, och hur det är med halvledarbristen. Var befinner sig bolaget i transformationen, och hur konkurrensbilden ser ut. Man ska vara medveten om att bilbranschen står inför stora förändringar, säger Nicklas Andersson.

Även om många har fina minnen från svenska gamla Volvobilar så är det inte riktigt dessa det gäller nu, konstaterar han.

– Man kan inte leva på gamla meriter, säger Nicklas Andersson.

Helena Wande/TT

Johanna Cederblad/TT

Malmö

Täckte över judiska böcker – inget missförstånd

Malmö
Malmö Den som täckte över böcker med judiskt innehåll i Stadsarkivets skyltfönster hade inte missförstått någonting utan gjorde bara vad hennes närmaste chef sagt till henne.

Inför Förintelsekonferensen i förra veckan skrev vi om att Stadsarkivet i Malmö under helgen täckte över böcker med judiskt tema i skyltfönstret, något som väckte stor uppmärksamhet i media.

Stadsarkivarien Adam Hidestål uttalade sig om händelsen och sa att det hela berodde på att en person på Stadsarkivet missförstått en uppmaning om att skydda lokalerna inför Förintelsekonferensen, som Malmö stads skickat ut, och täckte över böckerna.

Argumenterade emot

Personen som stadsarkivarien hänvisar till är arkivarien Anette Sarnäs. I ett mejl till Skånskan berättar hon att hon inte missförstått någonting.

”Jag var den som gjorde själva övertäckningen och gjorde bara som min närmaste chef sade till mig. Jag var inte på något möte om säkerhet och visste inget om detta resonemang om att säkra lokaler. Jag har inte missförstått någonting. De instruktioner jag fick var klara och tydliga. Jag argumenterade mot att täcka över eller ta bort, men fick inget gehör”, skriver Anette Sarnäs i mejlet.

Vill inte hänga ut

Det var flera, både anställda och privatpersoner, som reagerade på övertäckningen. Beskedet Anette Sarnäs fick var att böckerna skulle täckas över fram till måndagsmorgonen.

Adam Hidestål beklagar händelsen som han menar är ett missförstånd som uppstod på fredagseftermiddagen.

Vem som tagit beslutet att täcka över böckerna vill han inte uttala sig om.

– Jag vill inte hänga ut en enskild medarbetare, säger han till Dagens Nyheter.

Inrikes

Fem anhållna efter skjutning i Jordbro

Skottlossningen inträffade på söndagsförmiddagen vid pendeltågsstationen i Jordbro.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Fem personer har anhållits misstänkta för mordförsök efter den senaste skottlossningen i Jordbro, rapporterar P4 Stockholm.

Personerna greps enligt radion under söndagskvällen och är även misstänkta för vapenbrott.

Det var på söndagsförmiddagen som en man blev skjuten i armen vid pendeltågsstationen i Jordbro söder om Stockholm. Mannen fördes till sjukhus men var inte allvarligt skadad.

Skjutningen är den fjärde i Jordbro under september och oktober. Bland annat skottskadades en man för två veckor sedan utanför samma tågstation.

Polisen har en förstärkt beredskap i området och utreder om det finns ett samband mellan brotten.

Sport

Svensk IOK-pamp försvarar Kina-OS och Qatar-VM

Gunilla Lindberg. Arkivbild.
Foto: Jean-Christophe Bott AP/TT
Sport
Sport Svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg försvarar vinter-OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar.
Allvarliga anklagelser om folkmord och brist på demokrati är inte skäl nog att utesluta länder, menar hon.
– Vi jobbar med att bygga broar, säger Lindberg till Radiosporten.

Under måndagen gick startskottet för vinterspelen i Peking då OS-elden tändes i Olympia, Grekland.

Men Internationella olympiska kommitténs (IOK) val att anordna ytterligare ett OS i Kina, efter sommarspelen i Peking 2008, har fått svidande kritik.

Både politiker och organisationer har vänt sig emot beslutet och pekat på landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

"Folkmords-OS"

Kinas behandling av den muslimska minoritetsgruppen uigurer har fått 180 människorättsorganisationer att gå samman för att bojkotta mästerskapet. Och en av de 180, Uigurernas världskongress, har döpt om spelen i Peking till "folkmords-OS".

– Det tycker jag är tråkigt. Jag har inte den uppfattningen själv, sedan avstår jag från att göra någon politisk kommentar. Idrotten är världens största fredsrörelse, sedan får vi hoppas att alla tillsatta politiker kan lösa frågor så vi får full demokrati i hela världen, säger IOK:s mångåriga ledamot Gunilla Lindberg till Radiosporten.

"Vinner inget"

Lindberg tycker inte att problemen i Kina är IOK:s ansvar.

– Det kan inte ligga på idrottsrörelsens axlar. IOK är inte en politisk organisation. Vi arbetar med länder som finns med i det internationella samfundet, vilket är FN, och jobbar för fred, förståelse och att bygga broar mellan länder. Det räknas också.

– Man vinner inget på att hålla dem isolerade, tvärtom. Man öppnar länder.

Lindberg anser att det är samma visa med fotbolls-VM i Qatar nästa år, som kritiserats för bristande mänskliga rättigheter och då främst mot migrantarbetare.

– Samma tänkande där. Jag har jobbat en hel del med Saudiarabien där vi diskuterat kvinnofrågan och där man nu glatt berättar att man har 25 olika lag med kvinnliga landslag. Utan idrotten skulle aldrig det här hända. Det är absolut inte perfekt, men ändå pushar man på det på något sätt. Det är inte negativt för landet.

Emil Forsberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Offren i Kongsberg mördades med stickvapen

Blommor i Kongsberg efter dådet. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Espen Andersen Bråthen dödade sina offer med stickvapen, uppger polisen enligt flera norska medier.

– När det gäller vapen har vi tidigare gått ut med att pil och båge använts. De andra vapnen har varit stickvapen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt vid en presskonferens på måndagen om förra veckans dåd i norska Kongsberg.

Bråthen inledde sin attack med pil och båge inne på Coop för att sedan fortsätta till Hyttegata där han dödade fem personer. Då hade han lagt ifrån sig pilbågen och använde i stället någon form av stickvapen.

– Vi vill inte gå ut med vilken typ av vapen det är eftersom alla vittnen ännu inte är hörda, säger Per Thomas Omholt.

Morden ska ha skett både på offentlig plats och i offrens hem. Allt tyder på att de var slumpvis utvalda.

Bråthen ska ha skadat tre personer, men polisen säger att åtalet kan komma att omfatta flera.

– Antalet målsägande kan komma upp i ett tvåsiffrigt antal, säger Per Thomas Omholt.

Webbkarta med händelseförlopp.
Webbkarta med händelseförlopp.
Foto: Johan Hallnäs

Utrikes

Ryssland drar tillbaka Nato-delegation

Ryssland drar tillbaka sin Nato-delegation. Arkivbild.
Foto: Visar Kryeziu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland drar tillbaka sin Nato-delegation, meddelar utrikesminister Sergej Lavrov. Han uppger att beslutet är ett svar på att Nato förra veckan uteslöt åtta personer i den ryska delegationen. Enligt Nato hade de i hemlighet arbetat som underrättelseofficerare.

Dessutom stängs västländernas Natokontor i Ryssland.

Enligt Lavrov uppfylls inte längre "grundläggande villkor för gemensamt arbete".

– Som en följd av Natos medvetna handlingar har vi i praktiken inga förutsättningar för elementärt diplomatiskt arbete, meddelar Lavrov.

Utrikes

USA:s förre utrikesminister Powell död i covid

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell.Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell har avlidit i sviterna av covid-19, meddelar hans familj enligt flera medier. Powell blev 84 år.

Den fyrstjärnige generalen Powell utsågs 2001 till USA:s första svarta utrikesminister av den dåvarande presidenten George W Bush. Under hans tid invaderade USA Afghanistan och Irak.

Efter sin avgång 2005 kritiserade Colin Powell Irakkriget. Och på senare år hamnade han i den politiska mitten. Inför presidentvalet 2008 stödde han först partikamraten John McCain, men ändrade sig senare och ställde sig bakom demokraten Barack Obamas kandidatur. Han var mycket kritisk mot expresident Donald Trump.

Colin Powell föddes i en jamaicansk immigrantfamilj i Harlem i New York 1937. Han växte upp i Bronx, tog en examen i geologi vid City University of New York och inledde en enastående militär karriär. 1971 tog han även en examen i ekonomi vid George Washington University.

Tidigare i karriären var Vietnam- och Koreaveteranen Powell nationell säkerhetsrådgivare i Ronald Reagans regering och försvarschef under president George H W Bush.

Efter Gulfkriget på 90-talet var Powell så pass populär att han av vissa tippades bli USA:s första svarta president. Stora delar av det förtroendet dalade däremot 2003, efter att han argumenterat i FN:s säkerhetsråd för en invasion i Irak, som han påstod försökte utveckla ett kärnvapenprogram. Påståendet visade sig vara falskt och Powell har kallat talet för en "mörk fläck" i hans karriär.

Powells memoarer "My American journey" har varit en storsäljare i USA. Den tidigare utrikesministern var mycket förtjust i Abba.

Enligt Colin Powells officiella Facebooksida var han fullvaccinerad. Han avled på militärsjukhuset Walter Reed i Washington DC.

Tina Magnergård Bjers/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL