Janne Schaffer är van vid att få stående ovationer av publiken när han är ute med sin Music Story. - Jag tror det beror både på musiken och på det jag berättar, säger han och lägger till: Mina minnesbilder är intakta. Foto: Yvonne Erlandsson
Janne Schaffer och Lasse Åberg har fortsatt att arbeta med musikalen Banankontakt, som gick på Malmö Opera och där Janne skrev musik tillsammans med Björn J:son Lindh. - Vi vill ha upp den i Stockholm, Lasse och jag har skrivit nya låtar, berättar Janne Schaffer. Foto: Bertil Ericson / TT

”Musiken är min stora passion”

Han har spelat med ABBA, han var en av Ted Gärdestads närmaste vänner, har lärt sig reggae av Bob Marley, är zebran i Electric Banana Band och har blivit samplad av amerikanska rappare. Janne Schaffer har mycket musik att spela och mycket att berätta – och det gör han i Janne Schaffer Music Story, som kommer till Skåne i slutet av oktober.

Janne Schaffer Music Story
Janne Schaffer kommer till Skåne med sin Janne Schaffer Music Story i oktober och berätar om sin tid som studiomusiker, sina år med ABBA, Ted Gärdestad och många andra musikminnen:
Ystad Teater den 27/10
Palladium, Malmö, den 28/10,
Lunds Stadsteater den 29/10 och Kristianstads konserthus den 30/10.
Med musiker under ledning av kapellmästare Peter Ljung samt Johan Boding.

Han har hunnit fylla 71, men några tankar på att trappa ner verkar Janne Schaffer inte ha. Oktober är den bästa turnémånaden, säger han, men just den här oktober har blivit nästan lite väl späckad, till och med för den här flitige musikanten.
– Jag har tre turnéer under månaden, en med organist Marcus Warg, en med Ted Gärdestad-konserten Sol, vind och vatten och så med Janne Schaffer Music Story. Men det är väldigt roligt, säger Janne Schaffer när vi träffas på ett café i Malmö.

Han har varit i krokarna för att inviga ett stall lite längre norrut i Skåne. Ett ovanligt jobb, men sådana duggar också in. Som att spela vid Riksdagens högtidliga öppnande.
– Ett ärofyllt uppdrag, säger Janne Schaffer, som trivs med bredden.
De här speglas i Janne Schaffer Music Story, som han skapade redan för fem år sedan när han firade 40 år i branschen och där han berättar om sitt liv som solist, musiker, studiomusiker och låtskrivare. Han har till exempel skrivit låtar till Electric Banana Band, varit musiker bakom Gärdestad och ABBA och släppt en hel rad egna skivor. Några av dem är högaktuella.
– I januari släpps tre plattor från 70-talet i England och på Irland. Det är Katharsis, Earmeal, som jag gjorde med killarna från Toto, och Presens. Den musiken har fått ett uppsving och jag har blivit samplad av rappare och hiphoppare i USA, säger Janne Schaffer.
Det är inte bara att stjäla musiken hur som helst för rapparna och Schaffer står till och med med som upphovsman på raphitarna.
Men alla toner han åstadkommit på inspelningar genom åren finns inte noterade. Något han märkte när han nyligen var i England för att göra en intervju med några inbitna ABBA-fans.
– De hade koll på mig, de visste precis vad jag gjort, men det stämmer inte med antalet inspelningar som finns registrerade på SAMI, säger han med ett smil.

På den tiden var det inte så noga att notera vem som gjorde vad under inspelningarna. Inte minst eftersom ingen förstås visste hur stor ABBA-låtskatten skulle bli. Men Janne Schaffer kan än i dag när han hör ABBA-låtarna känna musiken i ryggmärgen. Inspelningarna fick ta sin tid.
Med ABBA lärde Janne Schaffer sig att vara noggrann – och en hel del om låtskrivande, säger han.
– Och det hade jag stor nytta av när jag började skriva låtar själv, det tog jag med mig till Electric Banana Band.

Av musiken Janne Schaffer varit med om att skapa är det inte bara ABBAs som fortfarande lever. Han var en nära vän till och producerade flera av Ted Gärdestads plattor, även den sista Äntligen på väg.
– Jag kände att eftersom vi jobbat så mycket ihop kanske han borde pröva någon annan. Det gjorde han, men de hoppade av. Det handlade inte bara om att producera, utan man fick vara psykoterapeut också, säger Janne Schaffer.
En film om Ted Gärdestad i regi av Hannes Holm är på gång, och Janne Schaffer som pratat med manusförfattaren hoppas att han får vara någon form av konsult. Han känner att tillsammans med brodern Kenneth är det han som kände Ted bäst.
– Vi var aldrig osams under alla år vi jobbade ihop.

Om du ser tillbaka, är det någon period hittills som varit extra kul?
– 70-talet, det var så kreativt. På 60-talet var vi förband till Pink Floyd och jag såg alla de stora banden. Man sög åt sig, och kunde börja skapa eget på 70-talet.

Men det vilda rocklivet då, har du aldrig levt det?
– Nej. När jag började spela på 60-talet var det flower power och det fanns en massa droger, men jag var aldrig intresserad. Jag har aldrig rökt, jag fick inte ens dricka när jag tog studenten, det var en alkoholfri skiva. Mina kompisar satt och retade mig med sina ölburkar. Visst, jag har varit på turné i USA och jag har sett det där rocklivet. Men min passion är musik, det räcker för mig, säger Janne Schaffer.

Janne Schaffer Music Story
Janne Schaffer kommer till Skåne med sin Janne Schaffer Music Story i oktober och berätar om sin tid som studiomusiker, sina år med ABBA, Ted Gärdestad och många andra musikminnen:
Ystad Teater den 27/10
Palladium, Malmö, den 28/10,
Lunds Stadsteater den 29/10 och Kristianstads konserthus den 30/10.
Med musiker under ledning av kapellmästare Peter Ljung samt Johan Boding.