Byggaren Robert Karlsson ser till så att betongmassorna blir så jämna som möjligt. Han trivs med de stora ytorna som finns på arbetsplatsen i Höör. I storstäder som Lund och Malmö brukar det vara betydligt tajtare inte minst för transporter.
Totalt är det två huskroppar som byggs. Entreprenören hoppas undvika snö som riskerar att försena bygget. Än så länge håller både tidplan och budget.

Största satsningen på åratal – 32 lägenheter

höör Det tidigare huset fungerade en gång i tiden som badhus och senare som brandstation innan det revs. Nu blåser nya vindar i kvarteret som angränsar till Åtorp. Kommunägda HFAB har satt igång bygget av två hyreshus med totalt 32 lägenheter. Inflyttning i augusti i nästa år.

Det bokstavligt talat sprutar ut betongmassor på det som ska bli det andra våningsplanet på ett av husen. Totalt behövs det nio transporter från betongbilar per varje våningsplan. Så fort betongen är på plats påbörjas arbetet med att släta ut och plana till massorna.
– I morgon kommer betongen ha stelnat. Det är svårt att rätta till i efterhand så det gäller att göra rätt från början, säger platschefen Michael Söderberg på entreprenören JSB.
Det är viktigt att ytan blir plan och fin för golvläggningen som tar vid.

HFAB:s vd Kristina Forslund skiner om inte i solen så i de kalla nordanvindarna.
Byggprojektet som fått kritik från bland annat överklagande grannar är äntligen igång.
– Det var hösten 2011 som styrelsen klubbade igenom beslutet att bygga husen. Så det är långa processer, säger hon.
De två huskropparna är två fyravåningshus i standardform från SABO. Det sistnämnda står för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och är branschorganisation för 300 allmännyttiga bostadsföretag. Däribland HFAB.
– Vi har en totalbudget på 50 miljoner kronor. Genom att välja standardhusen har vi fått ner totalkostnaden med mellan 20 och 25 procent. Det behövs inte arkitekter och vi slipper flera underentreprenörer som mellanhänder, säger Kristina Forslund.
Hon betonar att det är riktiga hus det handlar om och inte några moduler.

Under någon månad har kvarteret präglats av en hög ljudnivå för de boende. Dels för den borrning efter bergvärme som genomförts i grannkvarteret Åtorp men också från den grundläggning av pålar som gjordes i somras innan bygget satte igång. Totalt ligger 62 pålar under varje hus.
– Det hördes över hela Höör men behövdes eftersom marken inte klarar tyngden från husen. Med pålningen undviker vi sättningar i marken, säger Kristina Forslund.
Hyran för lägenheterna ska sättas av HFAB senare i höst. Det handlar om 16 tvåor med en storlek på 60 kvadratmeter och lika många treor som blir 71 kvadratmeter stora.

Sedan tidigare står det klart att socialförvaltningen inom Höörs kommun kommer blockhyra åtta lägenheter till ett så kallat trapphusboende. Det är en boendeform för vuxna med funktionsnedsättning som delvis behöver stöd.
– Hade inte Höörs kommun åtagit sig att hyra åtta lägenheter hade vi fått bygga husen i två etapper. Nu tror vi att vi klarar av att hyra ut återstående lägenheter, säger Kristina Forslund som flaggar för att många fortsatt efterfrågar äldre billigare lägenheter.
Under hösten fortsätter byggarbetet i högt tempo. Tanken är att ett våningsplan byggs varje vecka fram till jul. Efter nyår börjar jobbet inomhus. Den 1 augusti är det preliminära datumet för inflyttning.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×