Dansarna Javier Perez och Jernej Bizjak gör en stark insats i Because the day was sunny av koreografen Lidia Wos. FOTO: Maria Baaring
Lidia Wos gör själv en rollfigur i Because the day was sunny. En gestalt som har drag av poeten Wislava Szymborska vars dikter ligger till grund för dansföreställningen. FOTO: Maria Baaring

Lyckad föreställning när ord blir dans

Recension/scen

SCEN
Because the day was sunny
Koreografi, koncept & dans: Lidia Wos
Ljusdesign och teknik: Imre Zsibrik
Ljuddesign: Marcin Brycki
Dansare: Javier Perez och Jernej Bizjak
Diktuppläsning: Sonja Lindblom
Delar av produktionen sker i residens hos Danscentrum Syd och Dansstationen
Föreställningen produceras av Lidia Wos Dance med stöd av Malmö Stad, Kultur Skåne samt Polska Institutet
Premiär torsdag den 6 oktober 2016. Inkonst, Malmö

Because the day was sunny är en dansföreställning av den Malmöbaserade dansaren och koreografen Lidia Wos. Titeln är hämtad från en dikt av den polska poeten Wislawa Szymborska. Faktum är att föreställningen i sin helhet bygger på Szymborskas poesi. Låter sig då ord översättas till dans? Går det att göra?
Jo, visst kan det vara möjligt. Poesi är, när den är som bäst, också ett slags ordmusik där rytmen är viktig. Det var därför med vissa förväntningar jag gick till premiären på Inkonst i Malmö.

Först höll Szymborskas svenska översättare Anders Bodegård ett kort men givande föredrag i foajén. Han framhöll andningens betydelse i Szymborskas dikter och att bokstäverna i andas kan kastas om. Vilket ord blir det då? frågade han publiken. Sanda, föreslog någon. Men rätt svar var: dansa! Och dans blev det i egensinnig koreografi, med såväl humoristiska som absurda inslag. Koreografen Lidia Wos uppträdde själv på scenen tillsammans med dansarna Javier Perez, från Spanien, och Jernej Bizjak, från Slovenien.
Dansen speglar Szymborskas poetiska temperament stillsam humor, spetsad med ironi. Szymborska är nämligen inte de stora gesternas poet. Tonfallet är milt, vardagsnära men ofta har dikterna en oväntad twist. Det där är saker som jag tycker att Lidia Wos lyckats fint med att ta tillvara i Because the day was sunny.
De båda dansarna Javier Perez och Jernej Bizjak tänjer sina kroppar till det yttersta i en dans som bjuder på stor variation och spännvidd. Från marionettaktigt ryckiga rörelser till mjuka böljande svep och finlir med ytterst små gester. Ibland går dansarna också in i intrikata rörelsemönster där de stundtals flätar sig samman för att så stötas iväg från varandra. Det är ett fascinerande växelspel att följa. Deras dans bjuder på ständigt nya vinklar och hela tiden dyker det upp små överraskningar.

Det ges plats åt orden också visar det sig. Emellanåt ljuder Sonja Lindbloms röst. Hon reciterar dikterna som inspirerat till de olika scener vi får se. Det är ett utmärkt grepp som ger en extra dimension åt helheten och fördjupar upplevelsen.
En ytterligare och betydelsefull komponent är förstås musiken som spänner från Bachs Air till Steve Reichs minimalism. Marcin Brycki har svarat för den varierade ljudbilden som innehåller fina detaljer som ljudet av en metronom, en speldosa och andra små objekt som ger ljud ifrån sig.

Bodegård har också sagt att det finns ett slags räddningssträvan hos Szymborska där motsatsparet ”hålla” och ”falla” är centralt. Det gestaltas på en förnämligt vis i denna på alla vis mycket väl genomförda föreställning.

SCEN
Because the day was sunny
Koreografi, koncept & dans: Lidia Wos
Ljusdesign och teknik: Imre Zsibrik
Ljuddesign: Marcin Brycki
Dansare: Javier Perez och Jernej Bizjak
Diktuppläsning: Sonja Lindblom
Delar av produktionen sker i residens hos Danscentrum Syd och Dansstationen
Föreställningen produceras av Lidia Wos Dance med stöd av Malmö Stad, Kultur Skåne samt Polska Institutet
Premiär torsdag den 6 oktober 2016. Inkonst, Malmö