Alexandra Boijsen, här med sin egen hund Akilles och Carolin Lenart med sin egen Tilo är två av fyra nyanställda som ska arbeta på Hundstallet i Skåne i Kyrkheddinge.
Hundboxarna i omplaceringsavdelningen är stora och har de mått som krävs.
Djurhemmet i Kyrkheddinge tar emot hemlösa katter och sedan någon vecka finns även Hundstallet Skåne här. ARKIVBILD

Hundstallet öppnar hos Djurens Vänner

KYRKHEDDINGE På fredagen invigdes Hundstallet hos Djurens Vänner på gården utanför Kyrkheddinge.

Nu är verksamheten komplett.
– Vi öppnade för drygt ett år sedan och tar emot katter och andra djur men inga hundar. Det kräver stor kunskap och mycket arbete. Men vi har sökt ett sådant samarbete, säger Djurens Vänners ordförande Fredrik Malmgren.

Han kontaktade Hundstallet i Stockholm som nappade nästan direkt.
– Dagen innan hade vi fått nej till ett bygglov för att kunna starta i Göteborg, berättar Hundstallets ordförande, Ulf Uddman.
– Vi åkte hit och såg direkt att här finns goda förutsättningar. Sen har allt gått i raketfart.
Personal har anställts och nu dras verksamheten igång. 40 hundar ska kunna tas emot i Kyrkheddinge. Stora och väl tilltagna hundboxar plus ett stort valprum står redo att ta emot vanvårdade och upphittade hundar.
– Vi har ett omplaceringsstall och ett som vi kallar polisstall, säger Margite Nordenstam, Hundstallets verksamhetschef.

I polisstallet placeras de hundar som polis eller länsstyrelse omhändertar. Dessa måste noga utredas. Går de att placera flyttar de efter hand över till omplaceringsstallet och läggs ut på Hundstallets hemsida.
Hundstallet-Svenska Hundskyddsföreningen bildades 1908 och tar varje år emot mellan 400 och 450 hundar. Föreningen driver utöver det nyöppnade i Kyrkheddinge även ett hundstall i Åkeshov, Stockholm. Planer på att öppna i Göteborg finns också.
I dag lördag den 8 oktober är det öppet hus för alla hos Djurens Vänner och Hundstallet i Kyrkheddinge mellan klockan 11 och 14.

Snart kommer även Hundstallet att synas i tv.
– Vi medverkar i tv4 Nyhetsmorgon den 27 oktober 8.45. Då har vi med oss Ivo, en stor blandrashund som är helt underbar men visat sig svår att placera.

– Tillsammans med Anders Bagge – känd från bland annat Idoljuryn – spelar vi även in en serie för tv som handlar om hundar och omplacering, berättar Margitae Nordenstam.
– Anders Bagge är då vår hundskötare och hjälper oss med omplaceringar.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...