Nanna Nore, Björn Sällqvist och Victoria Dedekam i Expressteaterns Ömhjärtad. pressbild

Med färgglatt allvar

Recension/scen

SCEN
Ömhjärtad
Av: Ed Damron & Vidisha Mallik
Scen: Expressteatern i Malmö
Musik: Hugh Chandler
Scenografi: Anna Sjölin
Kostym: Karin Oscarsson
Regi: Ed Damron
Medverkande: Victoria Dedekam, Vidisha Mallik, Nanna Nore, Björn Sällqvist

En blå, en röd och en grön – som klara färgklickar lyser eleverna upp den grå skolmiljön på Expressteaterns scen. I föreställningen Ömhjärtad, som hade premiär i söndags, lägger man ett tydligt fokus på det visuella.

Ömhjärtad tar upp all stress och press som dagens ungdomar måste förhålla sig till – inte minst i skolan – och Expressteatern har skrivit sin historia utifrån intervjuer och möten med mellanstadieelever. På scen möter vi Ida (Nanna Nore), Niklas (Björn Sällqvist) och Kari (Victoria Dedekam) som precis har börjar skolan efter sommarlovet och möts av helt nya krav eftersom de för första gången ska få betyg.
Blåklädda Ida vill vara bästa i allt och pressar sig alltid lite extra, rödklädda Niklas har svårt att koncentrera sig på skolan eftersom han mest tänker på basket och grönklädda Kari har känslorna utanpå kroppen och drömmer sig gärna bort genom att försjunka i en bok – en bok som för övrigt på ett finurligt sätt bär hela föreställningens tema.
Under 55 minuter följer vi dessa tre genom skoldagar – explosiva kemilektioner, träslöjdslektioner där avsågade pallben ska utvärderas, simlektioner där den som inte vågar simma inte kan bli godkänd och slutligen en skogsorientering som sätter allt på sin spets.
Ömhjärtad är i grund och botten en historia om ganska självklara saker – alla är olika och det är svårt att passa in i skolans och samhällets mallar, för mycket press skapar stress som gör att man till slut inte kommer någonstans alls och det är alltid bättre att hjälpas åt, att använda allas olikheter för ett gemensamt mål. Trots det självklara kan det å andra sidan aldrig sägas för ofta och när Expressteatern dessutom tillför sin oslagbara mix av mim, ord och ljud/musik så växer föreställningen till något eget och angeläget.

Det är högt tempo rakt igenom och varje karaktär skruvas till med en välriktad och lättigenkännlig humor. Nanna Nore, Björn Sällqvist och Victoria Dedekam spelar sina respektive elever med en övertygande öppenhet och ett suveränt kroppsspråk. Vidisha Mallik är helt underbar i sin gestaltning av skolans olika lärare. Det är mycket humor men hon lämnar också utrymme för lärarens pressade roll när kontakten med eleverna drunknar i alla mål som ska uppnås.
I grunden ligger en stark kritik mot dagens skola och stressade samhälle – förpackat i en charmig, visuell och välspelade föreställning.Och med en spännande röd boktråd att följa dessutom.

SCEN
Ömhjärtad
Av: Ed Damron & Vidisha Mallik
Scen: Expressteatern i Malmö
Musik: Hugh Chandler
Scenografi: Anna Sjölin
Kostym: Karin Oscarsson
Regi: Ed Damron
Medverkande: Victoria Dedekam, Vidisha Mallik, Nanna Nore, Björn Sällqvist