Sven-Bertil Mattsson.

Skulle sparkas på grund av OS

STAFFANSTORP Tritons styrelse försökte sparka tränaren Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson på grund av frånvaro – när han var på Rio-OS med klubbens simmare.
Sedan försökte man övertala dottern och OS-simmaren Ida Marko-Varga att ta hans jobb. Nu är hon sjukskriven.

– Alltihop känns sjuk, helt absurt, berättar Bebbe för Skånskan.
När han kom tillbaka från Rio och gick på semester fick han ett mejl från styrelsen. Det löd enligt honon själv kort och gott: ”SK Triton har för avsikt att avskeda er”.
– Jag hade verkligen ingen aning om vad de hade för skäl. Sedan kom det fram att det handlade om att jag varit olovligt frånvarande från mitt jobb under perioden 25 juli till 12 augusti. När jag var på OS.

Facket kopplades in och under förhandlingen med arbetsgivaren kunde styrelsen, enligt Mattsson, inte försvara sitt argument för avsked.
– Först och främst har det här med OS varit planerat sedan flera år tillbaka. Sedan är OS, liksom andra internationella tävlingar, faktiskt min arbetsplats enligt mitt avtal med klubben. De hade inte heller kommunicerat att de inte ville att jag skulle resa och inte på något sätt efterlyst att de ville ha mig till Staffanstorp under tiden jag var borta.
Facket konstaterade att grund för avsked inte fanns och informerade klubben att om de inte återkopplat innan den 30 september så antogs saken vara utagerad.
– De återkom inte, konstaterar Sven-Bertil Mattsson.

Men det hela slutar inte där. Styrelsen dessutom haft ett medlemsmöte under vilket man informerat om att stjärnsimmaren Ida-Marko Varga, Bebbes dotter, skulle ta över pappans jobb. Detta efter att ha försökt övertala henne – vilket ledde till att hon sjukskrivit sig från sitt jobb som del av tränarteamet.
– Ida har varit sjukskriven i två månader nu. Det var en lögn att hon skulle ta över mitt jobb och när de försökte övertala henne kände hon sig oerhört kränkt och har mått mycket dåligt efter det.

Nu är det utlyst ett extra årsmöte i SK Triton den 27 oktober. Missnöjet är stort inom klubben och personalen har lagt upp en skrivelse på hemsidan i vilken det står som följer:
”Vi, simtränarna på SK Triton i Staffanstorp, står enade bakom ståndpunkten att styrelsen inte har simmarnas och personalens bästa i fokus.
Vi anser att styrelsen grovt har misskött både ekonomi samt arbetsgivaransvar på SK Triton.
Vi står bakom Sven-Bertil Mattsson till 100% – han är och kommer alltid att vara SK Triton!
Vi anser att varslet om avsked av Sven-Bertil Mattsson är felaktigt – det är bara ensidiga uppfattningar och kränkningar från styrelsen som riskerar hela SK Tritons verksamhet.
Varslet av Sven-Bertil Mattsson ska dras tillbaka – NU.
Styrelsens kränkingar och påhopp av personalen måste upphöra – NU.”

Simtränarnas gemensamma organisationsförslag som nonchalerats av styrelsen – bör införas omgående – för allas bästa!
Undertecknat av Ida Marko-Varga, Elin Sjöstrand, Sven-Bertil Mattsson, Jonas Bengtling, Anders Bengtsson och Henrik Nilsson.
Bebbe Mattsson har lagt en stor del av sin livsgärning i Triton och det senaste året har resultaten varit fantastiskt bra.
– Vi var tre simmare på VM i Kazan, två simmare på EM i London och två i OS. Förra året var vårt bästa någonsin på SM med 40 medaljer. Resultaten kan ingen klaga på, konstaterar Bebbe Mattsson som dock har en aning om varför styrelsen försöker få bort honom:

– Jag har varit tuff mot dem, kanske väl tuff i bland. De har väl sett mig som obekväm. Men det har varit för klubbens skull.
– Styrelsen har misskött sig, brutit mot sitt arbetsgivaransvar på olika sätt, underlåtit att kommunicera protokoll och mycket annat. Jag har kritiserat dem för våra jobbs och för simmarnas skull och har väl fått klä skott för den kritiken.

Nu hoppas han att det ska bli förändringar framöver, efter det extra årsmötet.
– Jag har varit tränare i 49 år och det här tar priset. Den här styrelsen får tio Nobelpris i att vara sämst.
– Jag ska göra allt vad jag kan för att rädda Triton, klubben är en stor del av mitt liv.
Dessutom har han nu stämt styrelsen.
– Jag har blivit trakasserad och mobbad. Så jag har lämnat i en stämningsansökan.

Skånskan har utan framgång sökt Tritons ordförande Peter Persson för en kommentar.

Läs mer:

Trion-trio laddar för Rio

Triton-kille simmar OS för Libyen