Anna Ehnsiö är både skådespelare och manusförfattare till föreställningen ”Typ tjej typ kille typ”. Foto: Camilla Landin

Teater om könsroller

Eslöv Totalteatern spelade på tisdagen föreställningen ”Typ tjej typ kille typ” för skolklasser på Medborgarhuset. Teatern vill belysa och ifrågasätta könsnormerna.

Kultur och fritidsavdelningen på kommunen har tillsammans med lärare bestämt vilka aktuella föreställningar Eslövs elever ska få ta del av.
Arrangemanget är en del av en skapande skola. Totalteatern är baserad i Värmland och har sedan 2014 turnerat runt om i Sverige och spelat över 120 förställningar med ”Typ tjej typ kille typ”.

Föreställningen inleds med Gullan, en lärare för nyfödda barn, som säger att kön inte är en gott & blandat påse, utan det gäller att snabbt hålla sig till de förbestämda normer som ens kön har.
Men vem bestämmer egentligen vem som ska vara tjej eller kille, frågar skådespelaren Anna Ehnsiö publiken i ett mellanspel. Är vägen redan utstakad, finns det färdiga mallar att hoppa in i?
Föreställningen är interaktiv och berör ämnen som kroppsideal, homo-, bi-, trans- och queer-frågor och genus.

Eleverna får även lyssna på en tjej som blev utsatt för övergrepp av sin brorsas kompisar. Hon avslutar med att säga att hennes kropp är ingen annans än hennes och att ett nej är ett nej.

Meningen får applåder av eleverna i årskurs sex, från Sallerupskolan och Fridasroskolan.
– Det är en sån power att se och otroligt härligt, säger skådespelaren och manusförfattaren Anna Ehnsiö efter föreställningen.
Hon känner till händelsen som utspelade sig i Eslöv i maj. Det var under en föreställning som skådespelare valde att bryta sedan publiken, gymnasieelever från Eslöv, uttryck sig homofobiskt.
– Jag kände ingen oro av att komma hit. Vi har fått en positiv bild av Sverige när vi har turnerat runt. Barnen är jättemedvetna, säger hon.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...