Bengt Persson. Pressbild
Melker Sundén. Pressbild
En scen ur Bjudlocket. Annika (Andrea Larsdotter) och Karsten (Matti Boustedt.) Pressbild
Medverkande i Bjudlocket. Karsten (Matti Boustedt) och Hejduk (Jejo Perkovic).Pressbild
Zlatko (Tim Plester), Karsten (Matti Boustedt) och Bagdad (Juan Rodriguez). Pressbild
Diskussion mellan tagningarna mellan Bengt Persson, Matti Boustedt (Karsten) och Tim Plester (Zlatko).Foto: Peter de ru
Internerna i Bjudlocket: Hejduk (Jejo Perkovic), Zlatko (Tim Plester), Karsten (Matti Boustedt), Mini (Victor Dahlberg) och Bagdad (Juan Rodriguez). Foto: Peter De Ru

Skånsk snusfilm till Londons filmfestival

När London Film Festival äger rum i oktober blir det världspremiär för Bjudlocket, en 25 minuter lång novellfilm av de skånska filmarna Melker Sundén och Bengt Persson. I centrum för filmen finns en svensk specialitet som sällan syns på filmduken. Snus.
– Det är sällan man ens ser skådespelare snusa i svenska filmer, säger Bengt Persson.

Bjudlocket utspelar sig mestadels på ett fängelse. Där sitter en småkriminell svensk, Karsten, i uppehållsrummet och diskuterar snus med unge Mini. I rummet finns också Bagdad, men han tänker på annat. Han läser i tidningen att en serbisk krigsförbrytare ska interneras på anstalten och just på samma avdelning.
– På kåken är det ju sådana personer som har hög status. Här blir det en kontrast mellan den småkriminella svensken och världens konflikter, säger Bengt Persson.

Vilken roll snuset spelar får man se i filmen. Det räcker att veta att det som med en satirisk twist kallas bjudlocket är det lock ovanpå snusdosan där de använda prillorna läggs ned. Och med de nämnda ingredienserna är det upplagt för ett obehagligt missförstånd …
Begreppet ”bjudlock” är svårt att förstå för dem som inte är bekant med snus.
– Det där att lägga de begagnade överst är underligt för andra. Vem lägger soporna över det nya? Vi gjorde ett test och alla tror att man ska ta av det översta, säger Bengt Persson.
Melker Sundén har skrivit manus.
– Det är en skröna, lite Piraten fast i annan form, eller en lite molinsk historia. Den är troligen byggd på en verklig karaktär, men den är inte sann.

Bengt Persson tror att alla kan känna igen sig i filmen och dess moraliska dilemman.
– Om man låter något gå för långt, inte reder upp ett missförstånd, så återkommer det och blir det ett allt större problem, förklarar han.
Det extremt svenska temat snus – på engelska heter filmen Snuffbox – kan ha haft en del i att filmen bjöds in till London Filmfestival.
– Jag tror att det temat slagit an, filmen får en annan relevans för dem på grund av detta.
Bengt Persson och Melker Sundén – från Kristianstad respektive Bjärred – har känt varandra i många år.
– Vi kommer från lite olika håll. Melker har skrivit tv-serier och gjort dokumentärfilm och har också gjort en animerad film, Melker, som handlar om hans uppväxt i Bjärred.
Bengt Persson gick filmutbildning i New York och jobbade sedan med i den legendariske Sven Nykvists film Oxen som filmarbetare.
– Jag var med på förproduktion och produktionen. Oxen, där Stellan Skarsgård var med, blev ju till och med Oscarnominerad.

Det här var 1991. Genom åren har Bengt Persson annars mest jobbat med reklam och skrivit reklamfilm. Nu har han mer och mer börjat regissera. I Bjudlocket har Bengt och Melker delat på regisysslan.
– Vi har valt ut de scenerna som vi tycker passar oss. Det blir lite som en Bob Hund-sång, jag vet att de skriver olika partier. Det gör också att filmen har sitt eget uttryck.
Filmen är egenfinansierad.
– Därför har det tagit två år att göra klart den. Efteråt har vi fått lanseringsstöd från Svenska Filminstitutet.

I Bjudlocket medverkar Tim Plester (Game of Thrones, Kick-ass, Life on Mars), Matti Boustedt (Solsidan, Jönssonligan, Rederiet), Juan Rodriguez (Tre Kronor, Jönssonligan, Blå ögon), Andrea Larsdotter (Hälsoresan, Heja Björn) med flera.
– Det är människor vi känner som sett manus och tyckt det är bra. Manuset har fått människor som de här att komma med. Melker har bjudit in några av dem han känner från Stockholm och jag känner Tim sedan länge.
Den 7 oktober visas filmen i London i en klass som heter A New Kind of Kick.
– Det känns spännande att hamna i det sällskapet, säger Bengt Persson, som precis som kollegan Melker Sundén kommer att vara på plats.

Snusar ni själva?
– Ja, jag snusar Granit portionssnus. Jag tror Melker snusar lössnös och möjligtvis General …