För andra året i rad ordnar Pingskyrkan övernattning för hemlösa på uppdrag av Malmö stad. ARKIVBILD

Moduler blir vinterhärbärge

MALMÖ Till vintern vill Pingstkyrkan skapa ett nytt tillfälligt härbärge för EU-migranter i tio modulhus.

Men den här gången väljer församlingen att söka bygglov för att sätta upp tio moduler med plats för totalt 40 sovande utanför Europaporten istället för inne i mässhallarna.
– Vi har lärt oss av fjolårets krav på brandskyddet och hur stadsbyggnadskontoret tolka och tillämpa gällande regelverk. Därför väljer vi nu en boendeform som passar bättre in med myndigheternas regler, säger Andreas Wessman, pastor i församlingen.

I bygglovsansökan, som lämnades in i veckan söker Europaporten AB bygglov för ett tillfälligt härbärge mellan den 1 december i år och den 28 februari 2017.
– Det är under den här perioden som Malmö stad vill att vi ska ordna ett härbärge för EU-migranter. Vi hade gärna haft öppet längre fram på vintern men gör bedömningen att vi mäktar inte med det. Det krävs en massiv insats av våra volontärer, förklarar Andreas Wessman.
Tanken är som förra vintern att de 40 EU-migranter som har mest behov av övernattning sätts upp på en lista på Stadsmissionen.
De 40 kommer sedan till härbärget där de delar lägenheter fyra och fyra. Här finns sängar och duschar.
– Varje kväll erbjuds ett mål mat och på morgonen finns frukost. Våra volontärer tillsammans med personal tar hand om de boende under vistelsen.
I fjol blev härbärget försenat, bland annat beroende på en långdragen bybblovsprocess. Mässhallen fick delas upp i flera brandceller och nya nödutgångar öppnas. ända in i det sista var det osäkert om bygglovet skulle gå igenom.
– Vi har fått veta att vi inte får ett tillfälligt bygglov ett år till för en liknande lösning som ifjol. Det är därför som vi vill sätta upp moduler istället.

Förra vintern gjorde också Malmö stad och Pingstkyrkan undersökningar om hur EU-migranterna upplevde boendet.
– De flesta var nöjda och vill gärna att vi öppnar i vinter igen. Vi hade inte heller några incidenter utan allt gick lugnt tillväga, berättar Andreas Wessman.
Vinterhärbärget är en del i kommunens handlingsplan för utsatta EU-migranter. I dagarna skriver Pingstkyrkan och Malmö stad ett avtal om ansvarsförhållandena mellan de två samarbetsparterna.

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...