Björn Kjellman, som är uppvuxen i Trelleborg är glad över att få spendera en dag i Malmö. Det är även Christine Meltzer. – Jag älskar Malmö och Skåne! Jag spenderade alla mina sommarlov i Torekov när jag var liten och nu bor min bror nere med sin familj. Foto: Caroline Stenbäck
Den 30 septemberär det premiär för filmen Jag älskar dig med Björn Kjellman och Christine Meltzer i huvudrollerna. Foto: Caroline Stenbäck
Den 30 septemberär det premiär för filmen Jag älskar dig med Björn Kjellman och Christine Meltzer i huvudrollerna. Foto: Caroline Stenbäck
Björn Kjellman, Rodolfo Corsato och Christine Meltzer i Jag älskar dig. Pressfoto

Skilsmässa som komedi

I morgon, fredag, är det premiär för skilsmässokomedin Jag älskar dig. Tidningen fick en pratstund med huvudrollsinnehavarna Christine Meltzer och Björn Kjellman när de gästade Malmö filmdagar tidigare i höstas.

44-åriga Marianne lever i ett konventionellt, sexlöst äktenskap med advokaten Gustaf på Östermalm i Stockholm. Hon bestämmer sig för att det är dags att skiljas eller i alla fall separera. Gustaf förstår inget. Men hennes beslut resulterar i att de båda ganska snart ger sig ut i Stockholms ­singelliv.
Marianne träffar den spännande och impulsive Rodolfo, en italiensk konstnär och husbåtsägare. Gustaf börjar dejta den Rita, som är cykelbud och läkarstudent, och säger dessutom upp sig för att skriva lyrik som han för länge sedan övergav för att bilda prydlig familj.
– Det är en romantisk komedi som tar sitt avstamp i en skilsmässa, där två människor blir tvungna att ta tag i sina liv, säger Björn Kjellman.

Men varför göra en komedi av en skilsmässa?
– Humor kräver ofta kris för att det ska bli riktig roligt. Och när vi människor befinner oss i kris, då är vi som mest förvirrade och gör de mest tokiga saker. Samtidigt så är det svåraste sakerna i livet det som vi har störst behov att göra skrattspeglar av för kunna se det lustiga i situationen.

För Björn Kjellman är det några år sedan han gjorde komedi på duken.
– Det är skoj att vara tillbaka. Jag trivs i den genren, man får direkt ett bevis på om det fungerar eller inte.
Han tror att Gustaf och Mariannes beteenden är det som är filmens största skattdrivande tillgång.
– De förnekar hur de mår, de spelar en gemensam charad och låtsas som allt är bra. Det är något som alla kan känna igen sig i alla samhällsklasser och sociala sammanhang.
Björn Kjellman säger att det var manuset, som är skrivet av regissören Johan Brisingers, Mikael Söderstens och Martina Haag, som gjorde att han tackade ja.
– Det är också kul att Stockholm får ta så stor plats i filmen. Det är väldigt vackert foto av vår huvudstad som nog många känner igen även om man inte bor här. Det här är Woody Allens Stockholmsfilm som han inte har gjort än. Och nu kan han ju strunta i det … säger han och skrattar.

Hans motspelare Christine Meltzer håller med. Hon har gjort många komedier och sketcher tidigare, men det är första gången hon spelar en huvudroll på bio.
– Det var en dröm som blev sann! Jag har i hela mitt liv önskat att få göra något sådant här och jag är så tacksam för att jag fick det.
Hon berättar att hon förberedde sig genom att titta på vänner eller bekanta som går igenom eller gått igenom en skilsmässa för att kunna sätta sig in i situationen.
– Marianne väljer ju att även lämna sina tonårsbarn och för mig var det viktigt att förstå varför. Nu förstår jag det. och jag tycker även att det är modigt att hon vågar bryta upp från sitt förhållande Gustaf som hon tröttnat på i stället för att stanna kvar tills döden skiljer dem åt.

Kan ni känna igen er i hur rollfigurerna agerar?
– Ett förhållande mår ju bra om man ifrågasätter det än förtränger saker, och jag kan väl säga att att förtränga inte är helt okänt för mig, säger Björn Kjellman.
Många ser skilsmässa som väldigt skamfyllt eller en form av misslyckande. Men det håller inte Christine Meltzer med om.
– Det känns som ett större misslyckande att vara kvar i en relation som inte är bra. Är det inte bra och man har kämpat för att få det att fungera så tycker jag att det är modigt att våga säga nej tack och inte hålla löftet som man sa i kyrkan ”tills döden skiljer oss åt”. Men väljer man att separera så är det viktigt att man vill den andra personen väl, och det tror jag också bidrar till att filmen känns som en varm feelgood-film.
Jag älskar dig har premiär i morgon, fredag. De övriga rollerna spelas av bland andra Sven-Bertil Taube, Nour El Refai och Eric Saade.