Företagare kunde under onsdagen träffa representanter för flera stora forskningsanläggningar, även utländska, och diskutera affärsmöjligheter. Foto: Lars Johansson
– Vi behöver hela tiden leverantörer för underhåll, utveckling och uppgradering, säger Katarina Norén, gruppchef på Max IV.

Nya utmaningar för skånska företag

Lund Vad ska de skånska företagen göra för att kunna bli leverantörer till stora forskningsanläggningar som Max IV och ESS, men även deras utländska motsvarigheter.

Det var temat för en heldag med föreläsningar, workshops och utställningar på AF-borgen på onsdagen.
– Här kan företagen få reda på vilka utmaningar de ställs inför och samtidigt knyta personliga kontakter, säger Ingela Bogren, projektledare på Industriell plattform/IUC Syd som arrangerade tillsammans med danska BigScience.

Ett 30-tal företag presenterade sina verksamheter under dagen och kunde även möta representanter för två engelska forskningsanläggningar och en tysk.
Dessutom fanns en rad forskare från Lunds universitet med, inte bara sådana som är knutna till ESS och Max IV.
Syftet var även att avdramatisera kontakterna mellan företagare och forskare.
– Det ska vara bekvämt att prata med varandra och det kan finnas en viss ovana, säger Ingela Bogren.

Utöver föreläsningar hölls rundabordssamtal utifrån sju teknikområden som är aktuella för forskningsanläggningarna.
Max IV är nu i drift och Katarina Norén är gruppchef inom spektroskopi.
– Vi behöver hela tiden leverantörer för underhåll, utveckling och uppgradering, säger hon.

Flera företag i regionen har varit med under uppbyggnaden av laboratoriet och kan ha möjlighet att fortsätta.
– En hel del av den kompetens vi behöver finns i närområdet, men det gäller för företagen att hänga med, säger Katarina Norén.
Ingela Bogren pekar på att erfarenheterna visar att 80 procent av driftsbudgeten vid anläggningar av det här slaget går till företag inom ett par mils radie.

– Det gäller för företagen att vara på tå, och de har nu även möjlighet att testa ny teknik och ta fram referensobjekt genom ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola, säger hon.
Eventuella order kommer inte att kräva massproduktion, men ny spetskompetens kan utnyttjas ytterligare genom leveranser även till utländska forskningsanläggningar.
– I november arrangerar vi en studieresa för 25-30 företagare till de båda engelska forskningsanläggningar som är representerade här, berättar Ingela Bogren.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss