Gåsamiddag på Hovdala Slottsrestaurang, Hässleholm. Johannes Börjesson. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.

Lek i djungelrum blir rolig teater

Recension/scen

SCEN
Flock
Av: PotatoPotato
Konstnärliga ledare/Processledare: Helena Engberg och Paulina Göth. Koreograf: Sara Jane (Sara Göthlin)
Scenografi/Rum: Maja-Li Härdelin och Elvira Varghans
Produktion: PotatoPotato Scenkonst
På scen: Helena Engberg, Paulina Göth, Sakib Zabbar
Rekommenderad ålder: 6-10 år, vuxna är också välkomna
Urpremiär lördag den 24 september 2016. PotatoPotato, Malmö.

I PotatoPotatos nya barnföreställning Flock får den unga publiken vara med i föreställningen och leka i ett djungelrum. I lekens form sker så ett slags undersökande av familjebegreppet och vilka kombinationer som är möjliga.
Rollgestalterna i Flock är Nenne (Helena Engberg), Palle (Paulina Göth) och Sakke (Sakib Zabbar). På sätt och vis framträder de som sig själva och ändå inte. De spelar ett slags mänskliga elefanter i denna teaterlek. Koreografen Sara Jane har skapat olika akrobatiska inslag och likaså de rörelser som ingår i skådespelarnas och den deltagande publikens ”elefantblivande”.

Undersökningen sker i ett mysigt djungelrum, lite i stil med ett chillout-rum i klubbmiljö, som skapats av Maja-Li Härdelin och Elvira Varghans. Det är starka, lysande färger, plysch-lianer och kullar där gräset utgörs av rosa fuskpälsmaterial. En mjuk och vänligt välkomnande djungel där det blir lite kusligt först när rökmaskinen sätter igång och ett oväder nalkas. Men då befinner vi oss i föreställningens slutskede och alla elefanter måste hjälpas åt. Budskapet är ganska lätt att förstå: Ensam är inte stark.
I en lek kring begreppet ”tvärtom-flocken” definieras motsatsen till elefantsamhället. Det är i själva verket bilden av ett samhälle med drag av vårt eget som gradvis leks fram i dialogen. Men några pekpinnar förekommer inte i ”Flock”. Det finns också en öppenhet i upplägget som gör att föreställningens utveckling i hög grad påverkas av hur publiken väljer att interagera med skådespelarna.
Tillsammans bildar de tre skådespelarna dessutom en fjärde rollgestalt, nämligen matriarken storelefanten Matta. Hon som säger: ”Jag fixar allt i flocken. Kom till mig om du behöver hjälp.” Det understryks dock att det råder demokrati i flocken och att alla får vara med och bestämma.

Vi befinner oss alltså långt från Kiplings Djungelbokens militäriska elefantideal där Hathi är djungeläldsten och uppträder som befälhavare. PotatoPotatos elefanter går visserligen på led ibland, men de marscherar inte.
Det hade jag ju knappast väntat mig heller eftersom jag vid det här laget sett många föreställningar med scenkonstkollektivet. De antiauktoritära och normkritiska grundvärderingarna hos gruppen präglar också Flock.
Det är en rolig föreställning som väcker en del funderingar också hos en vuxen. En tanke som infinner sig hos mig är att det nog är lättare för elefanter än för människor att leva i stora kollektiv.

Fotnot: Flock spelas även 1 oktober kl. 15.00 och 17.00.

SCEN
Flock
Av: PotatoPotato
Konstnärliga ledare/Processledare: Helena Engberg och Paulina Göth. Koreograf: Sara Jane (Sara Göthlin)
Scenografi/Rum: Maja-Li Härdelin och Elvira Varghans
Produktion: PotatoPotato Scenkonst
På scen: Helena Engberg, Paulina Göth, Sakib Zabbar
Rekommenderad ålder: 6-10 år, vuxna är också välkomna
Urpremiär lördag den 24 september 2016. PotatoPotato, Malmö.