Skånes Caroliner bjöd på en mycket uppskattad uppvisning. Det blev både exercis över gårdsplanen och eldgivning med musköterna. FOTO:Toomas Laagus
Det gällde att hålla för öronen när Skånes Caroliner sköt med kanonen.
Många hade valt att klä sig i tidstypiska kläder och under det digra programmet under 1600-talsdagen väntade bland annat en klädkavalkad.
Danskt hygge. Den danska föreningen Svend Gönge ingick i samarbetet under 1600-talsdagen. Här med Birgit Puggaard, Chris Hermansen, Jens Hallqvist och Niels Grüner.
En särskild 1600-talsgudstjänst ordnades inne i kyrkan. Molly Olofsson och Frida Lennerstedt hade klätt sig i tidstypiska kläder.
Felicia Bagge Tenggren hade klätt ut sig till snapphane.

Tidsresa för hela familjen

ÖSTRA SALLERUP Den historieintresserade fick sitt lystmäte under söndagens familjedag med 1600-talstema.
Både vuxna och barn hade gjort sitt bästa för att på ett naturtroget sätt bidra till tidsresan.

Det gällde att hålla för öronen när Skånes Caroliner bjöd på en välbesökt uppvisning under inledningen av Jöns Henrikssons familjedag i Östra Sallerup.
Efter exercis på ryttmästargården blev det eldgivning med både kanon och musketörerna som soldaterna var utrustade med.

Nioåriga Felicia Bagge Tenggren hade kommit för att titta på uppvisningen med sin pappa. Hon hade själv klätt upp sig som snapphane och hade en rejäl bössa i handen.
– Det är kul att vara här och lära sig mer om historien, tyckte hon.
Efter den inledande exercisen väntade en 1600-talsgudstjänst i kyrkan. Efteråt väntade ett späckat program med bland annat miniföreläsningar, klädkavalkad och en gårdsplan fylld av hantverkare och försäljning.

På plats fanns även en dansk förening som intresserar sig för samma tidsepok. Det är tredje gången som föreningen Jöns Henrikssons Minne ordnar den här typen av familjedag. Årets upplaga sammanfaller med att föreningen firar 25 år som förening.
– Det här blir en möjlighet att lyfta fram att vi har en unik 1600-talskoppling här med Prästgårdsparken, menar Eva Grip som är ordförande i Jöns Henrikssons Minne.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss