Vem är den mystiske Egor Putilov?

De senaste dagarna har Egor Putilov fått stora rubriker. Vi vet att han är ryss, namnet är en pseudonym och att han uppträder under olika identiteter som journalist och har senast jobbat på SD:s kansli.
En viktig pusselbit är varför han har hemlig identitet? Hur har han lyckats övertyga svenska myndigheter om hotet mot hans liv? De troligaste svaren är att han hävdat sig vara hotad av den ryska, syriska eller egyptiska regimen, länder där han varit och gjort reportage.
Så fort Ryssland nämns så går konspirationsteoretiker i spinn. Putilov har gjort ett mångmiljonklipp genom att köpa en Lidingövilla för sex miljoner och snabbt sälja den för tolv. Problemet med rysslandsspekulationerna är att säljaren var en dömd rysk brottsling, och därmed en person som torde ha varit hatiskt inställd till regimen.
Läser man de artiklar som Egor Putilov eller vad han heter skrivit om Ryssland och Ukraina, finns på hemsidan för vänstertidskriften Arbetaren, så går det att notera att de är tendentiösa och anti-Putin. Så här avslutas en av dem: ”Medan kriget i Ukraina officiellt är slut sker en sällan skådad upprustning av Rysslands propagandamaskin. Detta tyder på att den gigantiska apparaten med egna medier, allätande politiska regnmakare, falska partier och inblandning av säkerhetstjänster kan användas igen – när Putins korporativistiska stat behöver den.” Svenska anti-Putinpropagandister kunde inte formulerat det bättre? Så vem är Putilov?
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...