Kultur

Starka kvinnor intar Intiman

Susanne Karlsson som Petra. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Kultur och Nöje När Malmö stadsteater tar sig an Rainer Werner Fassbinders Petra von Kants bittra tårar är det i en uppdaterad version. Petra är konstnärinna med många olika sätt att uttrycka sig och när hon blir förälskad blir Karin hennes musa.– Jag tyckte det var intressant att visa en konstnärlig skapandeprocess på scenen, säger regissören Anna Bergmann.

Anna Bergmann är för tredje gången tillbaka på Malmö stadsteater. När hon och teaterledningen diskuterade olika pjäser inför det här uppdraget kom hon själv med förslaget att sätta upp Petra von Kants bittra tårar.

– Jag ville göra den eftersom det är en pjäs med starka kvinnor. Speciellt Petra gav mig flera tolkningsmöjligheter, säger Anna Bergmann.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Efter halvårs väntan – Irak får ny regering

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi får efter en månads förhandlingar sitt kabinett godkänt av parlamentet. Arkivbild från Mustafa al-Kadhimis installation i maj.
Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi får efter en månads förhandlingar sitt kabinett godkänt av parlamentet. Arkivbild från Mustafa al-Kadhimis installation i maj.
Fotograf: Iraks parlaments presstjänst/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Iraks parlament godkände under lördagen de sista sju ministerkandidaterna som premiärminister Mustafa al-Kadhimi behövde för att bilda regering. Godkännandet innebär att Irak för första gången på ett halvår får en fullständig regering.

Den tidigare premiärministern, Adil Abd al-Mahdi, avgick i november förra året efter landsomfattande protester mot hans styre. Det dröjde sedan ända tills maj i år innan han kunde efterträdas av den tidigare underrättelsechefen Mustafa al-Kadhimi.

Efter ytterligare en månad av väntan har nu premiärministern fått sig ett fullständigt kabinett – alla de 22 ministerkandidater som premiärministern föreslog fick tillslut grönt ljus av parlamentet.

Under lördagen godkändes bland annat nomineringarna till posterna utrikesminister, justitieminister, kulturminister och oljeminister. Den sistnämnda posten, som väger tungt i oljenationen, går till Ihsan Abd Jabbar Ismail, nuvarande chef på det statliga oljebolaget Basra Oil.

Inrikes

Man misstänks för våldtäktsförsök i Östersund

En man i Östersund greps misstänkt för försök till våldtäkt. Arkivbild.
En man i Östersund greps misstänkt för försök till våldtäkt. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har gripits i Östersund misstänkt för försök till våldtäkt, rapporterar P4 Jämtland.

Den 33-årige mannen greps under tidig lördagsmorgon efter det att kvinnan, som är i 70-årsåldern, slagit larm, säger jourhavande förundersökningsledare Suss Braunerhielm till TT.

– Kvinnan och mannen träffades utanför en krog och gick hem ihop. Sedan har han försökt genomföra något slags sexakt med henne, jag känner inte till de exakta detaljerna. Hon ringde 112 och polisen kom dit och grep den misstänkte, säger Braunerhielm.

Mannen förnekar brott. Utredningen fortsätter, men den misstänkte är inte längre frihetsberövad.

– Vi har hållit förhör med båda involverade och nu har han fått gå. Misstankarna kvarstår, men det finns ingen anledning att hålla kvar honom, säger Braunerhielm.

Inrikes

Högsäsong för kalvar på vägarna

Nu är det högsäsong för vilt på vägarna, varnar SOS International. Arkivbild.
Nu är det högsäsong för vilt på vägarna, varnar SOS International. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Det våras för älgkalvarna. Men det ökar också risken för krock med vilt på de svenska vägarna.
– Var beredd på att det kan hända hela tiden, säger Markku Reinikainen, nätverkschef vid SOS International.

Så här års är får älgarna sina kalvar. Det gör också att fjolårets kalvar förskjuts av mamman och får klara sig själva. Risken för viltolyckor på vägarna är därför extra stora under maj och juni månad.

– Det är högsäsong nu. Därför är det viktigt att man koncentrerar sig på vägen, säger Markku Reinikainen, nätverkschef vid SOS International.

Det är inte bara älgarna som rör sig på vägarna utan även rådjur och vildsvin kan vara på vift, speciellt vid skymning och gryning.

– Det är vanligt nuförtiden att den som kör är distraherad från annat. Lägg ifrån dig mobilen och var uppmärksam hela tiden på dygnet. Förutsätt inte "att inget ska hända", säger Markku Reinikainen.

Om olyckan trots allt är framme menar han att det är viktigt att anmäla händelsen till polisen, vilket man måste göra enligt lagen. Uppge vilken plats olyckan har ägt rum och vilket djur det rör sig om.

– Görs inte det är risken att djuret kommer att lida i onödan, eller att en annan förare kör på djuret i ett senare skede, säger Markku Reinikainen.

Trots att det är högsäsong nu för vilt på vägen menar SOS Internationals nätverkschef att man inte ska slappna av när juni är över.

– Viltolyckor sker hela året, säger han.

Hittills har 20 725 viltolyckor rapporterats i år, enligt Nationella viltolycksrådet. Där var 1 304 olyckor med älg, drygt 2 000 med vildsvin och 16 000 med rådjur.

Victor Blomdahl/TT

FAKTA

Fakta: När olyckan är framme

• Varna andra trafikanter. Sätt upp varningstrianglar och sätt på varningsblinkers.

• Ring 112. Du är enligt lag skyldig att anmäla till polisen när du krockat med vissa djur.

• Markera platsen. Polisen kommer att kontakta en jägare för att spåra upp skadade djur.

• Om du kolliderat med vildsvin eller björn, gå inte ur bilen. Om möjligt, kör en bit bort för att markera platsen.

• Om djuret dött på vägen, flytta det så att det inte orsakar fler olyckor.

• Du får avliva djuret själv om du har kunskapen. Kontakta gärna polisen först om du använder vapen.

Källa: Älgskadefondsföreningen

Kultur och nöje

Oscarsnominerad dokumentär visas gratis

James Baldwin i 'I am not your negro'. Pressbild.
James Baldwin i "I am not your negro". Pressbild.
Fotograf: Pressbild/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmfestivalen Cinemafrica visar dokumentären "I am not your negro" av Raoul Peck gratis på sin sajt i en månad framöver, i solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

Filmen bygger på tankegods av författaren James Baldwin, på sin tid en välkänd svart intellektuell i USA. Han påbörjade 1979 ett projekt i syfte att berätta om USA:s historia genom sina tre mördade vänner – medborgarrättskämparna Medgar Evers, Martin Luther King och Malcolm X. Baldwin dog 1987 och hans manus blev aldrig färdigt men i "I am not your negro" har filmaren Raoul Peck skapat en egen version av de ursprungliga ambitionerna.

Filmen hade premiär 2016 med Samuel L Jackson som berättare. Den nominerades till en Oscar för bästa dokumentär.

Sport

Golfpublik tillåts på USA-tourerna i juli

Världsettan Rory McIlroy. Arkivbild.
Världsettan Rory McIlroy. Arkivbild.
Fotograf: Phelan M. Ebenhack/AP/TT
Sport
Sport

I slutet av juli väntas publiken vara tillbaka på både herrarnas PGA-tour och damernas LPGA-tour. Ohios guvernör Mike DeWine har meddelat att viss publik tillåts både i PGA-tourens Memorial Tournament (16–19 juli) och LPGA-tourens Marathon Classic (23–26 juli), som båda avgörs i delstaten.

För damerna är det första tävlingen över huvud taget sedan coronapandemin stoppade allt spel. PGA-touren är däremot tillbaka inför tomma läktare redan kommande vecka, då den frysta världsrankningen också blir upplåst på nytt. Alex Norén och Henrik Norlander ger lite svensk touch åt det starka startfältet i Fort Worth, Texas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

Rolfö målskytt i Wolfsburgs nya kross

Fridolina Rolfö blev målskytt i Wolfsburgs 5–1-seger mot Frankfurt. Arkivbild.
Fridolina Rolfö blev målskytt i Wolfsburgs 5–1-seger mot Frankfurt. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Fridolina Rolfö var på nytt delaktig i en storseger med sitt Wolfsburg. Den svenska landslagsstjärnan stod för ett mål och två assist i Wolfsburgs hemmamöte med Frankfurt, som slutade med en 5–1-kross mot tabellfyran.

Wolfsburg tog ledningen redan i den femte minuten genom Alexandra Popp, innan Rolfö utökade i den 37:e minuten när hon nickade in ett inlägg från högerkanten. Rolfö stod i förra veckan för dubbla assist när den tyska ligan startade om och Wolfsburg slog Köln med 4–0, och hon var inte sämre på den fronten mot Frankfurt. Strax före paus nådde ett inlägg från Rolfö Svenja Huths panna, och strax efter halvtidsvilan kom ännu ett inlägg från svenskan – den här gången mot Ewa Pajor som nickade in 4–0.

Wolfsburg toppar tabellen på 52 poäng, 11 poäng före Bayern München som dock har spelat en match mindre.

Utrikes

Polen hoppas få USA-soldater från Tyskland

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, i mitten, hoppas att Polen ska få ta över en del av de amerikanska soldater som väntas bli flyttade från Tyskland.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, i mitten, hoppas att Polen ska få ta över en del av de amerikanska soldater som väntas bli flyttade från Tyskland.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att han hoppas att de amerikanska soldater som väntas försvinna från Tyskland när trupperna där ska minskas ska flyttas till Polen.

USA:s president Donald Trump ska i fredags ha gett Pentagon i uppdrag att dra ner på USA:s militära närvaro i den europeiska stormakten från nuvarande drygt 30 000 soldater till strax under 10 000. Beslutet ska inte ha något att göra med spänningar mellan Trump och hans tyska motsvarighet, Angela Merkel.

– Jag hoppas verkligen, som ett resultat av alla samtal vi fört, att delar av de styrkor som är stationerade i Tyskland och som flyttas därifrån av USA kan komma till Polen i stället, sade premiärminister Morawiecki till den polska radiostationen RMF24.

– Men det är upp till USA, fortsatte han.

Utrikes

26 döda i massaker i centrala Mali

Fredagens attack inträffade i byn Binedama i den centrala regionen Mopti.
Utrikes
Utrikes

I den senaste våldsvågen i det västafrikanska landet Mali har 26 människor mördats i en attack mot en by i Moptiregionen i centrala delarna av landet. De döda tillhör herdefolket Fulani. Attacken ska ha skett i fredags.

För bara några veckor sedan skedde en annan attack mot byar i området, där 12 människor ska ha dödats av män som kom på motorcyklar. Dödstalet i byarna bekräftas av FN-anställda i området. Vid det tillfället ska i stället förövarna ha varit från herdefolket Fulani.

Mali är ett land som på senare år skakats av mycket våld. Sedan militärkuppen 2012 pågår en utdragen konflikt mellan tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder.

NÄSTA ARTIKEL