Bokmässan

Blogg om sorgearbete blev bok

Delicia Ferris ska signera sin och Nicole Löws bok En kamp för att andas. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Bokmässan När Delica Ferris man Lars blev svårt sjuk och så småningom gick bort började hon blogga som en del i sorgearbetet. Bloggen har i dag över 300 000 följare och bearbetad av författaren Nicole Löw har den nu också blivit en bok, En kamp för att andas, som släpptes på bokmässan på torsdagen.

– Nicole Löw har skrivit om bloggen från bloggform till bokform och jag är jättenöjd, säger hässleholmaren Delicia Ferris när vi träffas i förlagets monter strax innan hon ska signera.

– Bloggen var ett verktyg för mig att ta mig igenom sorgearbetet, fortsätter Delicia Ferris. Det har hjälpt många andra att se att man kan resa sig igen, det är ett tufft arbete men det går. Många änkor har kontaktat mig och tackat för att jag skriver om hur jäkligt det är att förlora någon men också om att man kan träffa någon ny. Jag tror att det som tilltalar läsarna är att jag är äkta och inte har några hämningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Trelleborg

Bil brinner i Trelleborg

Trelleborg En personbil brinner på Fajunkargatan i Trelleborg.

Ekonomi

SBB köper norska skolfastigheter för miljarder

Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) köper en fastighetsportfölj med förskolor i Norge för 4 250 miljoner norska kronor, eller cirka 4,2 miljarder svenska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 138 fastigheter som SBB köper av norska Laeringsverkstedet som också är hyresgäst i dessa fastigheter.

"I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg", säger Ilija Batljan, vd för SBB, i en kommentar.

Rättad: I en tidigare version fanns i rubriken en lydelse där köpets innehåll kunde misstolkas.

Eslöv

Vittnen var kallade på nytt

Eslöv
Eslöv/Lund Den femte rättegångsdagen gällande Kastbergamordet handlade mycket om vem som sagt vad och när. Elva vittnen var kallade under fredagen, som präglades av långa pauser. De vittnesmål som avgavs var korta och föranledde inte många frågor.

– Det rör sig om vittnen som berättar om saker som ägt rum för tolv år sedan. Nu är det inte mycket man kan få ut av det, menade en av de åtalades advokater.

Lejonparten av vittnena har tidigare vittnat i samband med rättegången 2010, då två kusiner stod åtalade, varav en av dem senare dömdes för mordet.

I4-årings berättelse i centrum

Flera av dem som vittnade under fredagen var i skolåldern när Kastbergamordet begicks 2008. I centrum stod en berättelse från en då 14-årig pojke. Enligt tidigare förhör ska han ha berättat för flera personer om mordet innan det kom till allmänhetens kännedom via media.

Att han ska ha känt till mordet och flera detaljer kring det, som att offret hade bundits, har uppgetts bero på att hans storebror, som senare dömdes för mordet, varit delaktig och hade berättat om det. Detta enligt utsagor som presenterats.

Många frågor som åklagaren ställde till vittnena handlade därför om tidpunkter. När personen i fråga hade fått vetskap om mordet, om det var innan eller efter att uppgifter hade börjat cirkulera i media. För flera av vittnena var det svårt att minnas exakt när eller i vilket sammanhang som något sagts då, 2008-2010.

I åtalet ingår dock förhörsutskrifter från tiden kring mordet och delar av innehållet i dessa lästes också upp för de kallade vittnena som fick kommentera det.

Märkbart berörd

Även rättegångsdagen under torsdagen präglades av tidigare förhör. Då var det den tidigare morddömde mannens förhör tidigt i våras som antingen spelades upp eller lästes upp. Detta eftersom han fortsatt inte ville återberätta det han sagt.

Mot slutet av dagen när han konfronterades med några av de anhöriga till mordoffret, blev han märkbart berörd.

Han har tidigare sagt att det var viktigt för honom att offrets anhöriga skulle få veta sanningen och att det är därför han nu har valt att komma med nya uppgifter. Detta enligt den åklagare som den morddömde tog kontakt med i samband med julhelgen i december 2019.

Rättegången fortsätter på måndag.

Inrikes

Tonårsflicka misstänkt för våldtäkt mot barn

En flicka och två män är misstänkta för våldtäkt mot barn och har blivit häktade. Arkivbild.
En flicka och två män är misstänkta för våldtäkt mot barn och har blivit häktade. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 16-årig flicka i Blekinge misstänkt för våldtäkt mot barn har häktats, rapporterar BLT. Flickan ska även vara misstänkt för flera fall av medhjälp till våldtäkt mot barn, där vissa gäller grov våldtäkt.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum mellan den 15 mars och 2 juni i år. Enligt tidningen ska åtminstone en av våldtäkterna ha skett på ett HVB-hem i Blekinge.

Två män har också häktats misstänka för brott i samma ärende, skriver Sydöstran. Den ene mannen ska ha häktats under fredagen och den andre ska sitta häktad sedan en tid tillbaka. Männen är misstänkta för två fall var av våldtäkt mot barn och ett för grov våldtäkt mot barn.

Enligt tidningen är flickan misstänkt för medhjälp i dessa fall. Det ska handla om ett och samma barn som är målsägande.

Kultur och nöje

Jonas Åkerlund gör film om Beatlesmanagern

Regissören Jonas Åkerlund. Arkivbild.
Regissören Jonas Åkerlund. Arkivbild.
Foto: Allis Nettr us/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenske filmregissören Jonas Åkerlund ska regissera filmen "Midas man" om Brian Epstein som popgruppen The Beatles manager, skriver Variety.

Epstein var den som upptäckte The Beatles och skrev kontrakt med bandet 1961 – Paul McCartney har kallat honom "den femte Beatlesmedlemmen".

Epstein jobbade även med grupper och artister som "Gerry and the Pacemakers" och Cilla Black, skriver sajten.

Producentbolagen Trevor Beattie Films och Studiopow beskriver "Midas man" som en "känslosam, vitsig och innerlig berättelse om glädje och framgång och det skräckinjagande trycket av obeskrivligt risktagande och ouppfyllda begär".

Jonas Åkerlund har regisserat flera filmer tidigare, däribland Netflixproduktionen "Polar" med Mads Mikkelsen, samt "Lord och Chaos" som hade premiär på Sundance Film Festival. Åkerlund har även producerat flertalet musikvideor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Malmö

Kort intensiv debatt om budget

Efter en timmes debatt i Rådhuset i Malmö klubbades tilläggsbudgeten.
Malmö
MALMÖ Debatten var kort men intensiv när den ekonomiska prognosen togs upp en andra gång vid ett extra kommunfullmäktigesammanträde i Rådhuset i Malmö på fredagen. Till slut fick Socialdemokraterna och Liberalerna igenom en budgetjustering på 400 miljoner kronor med hjälp av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Oppositionen med Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna höll fast vid sitt krav att stötta åtgärder i samband med coronaepidemin på totalt 200 miljoner kronor men inte bidra med ytterligare 200 miljoner kronor för ett ökat försörjningsstöd.

Rehabilitera coronasjuka

Dessutom ville M och C att 4 miljoner kronor skulle gå till rehabiliteringsinsatser för dem som har varit sjuka i Covid-19 och att 5 miljoner extra skulle skjutas till för att införa parkeringslättnader för att stödja handeln.

Charlotte Bossen beklagar att styret la fram en tilläggsbudget ett par dagar innan sommaren.
Foto: Arkivbild

– Coronaepidemin lämnar ingen oberörd och det krävs åtgärder för de ekonomiska efterverkningarna. Men vi är emot att det avsätts mer bidrag till försörjningsstödet medan vi hade velat ha mer stöd till vuxenundervisningen, påpekade Centerns gruppledare Charlotte Bossen (C).

Det var ännu en gång försörjningsstödet som väckte de heta känslorna. Oppositionsrådet Torbjörn Tenghammar (M) riktade skarp kritik mot att styret enligt hans mening inte har gjort tillräckligt för att få fler i arbete innan coronepidemin.

Torbjörn Tenghammar menar att styret borde lägga mer pengar på att få folk i arbete.
Foto: Lennart Larsson

– Nu är vi uppe i arbetslöshet på 15 procent i Malmö och det är så dags att komma med arbetsmarknadsåtgärder. Samtidigt lämnas en fjärdedel av alla Malmöbor med försörjningstöd utan åtgärder. Ni borde skämmas, sa Torbjörn Tenghammar.

Kommunalrådet Roko Kursar blev upprörd och gick upp i talarstolen och försvarade styrets förslag om att satsa ytterligare 400 miljoner kronor på arbetsmarknadsåtgärder, 100 miljoner, sociala åtgärder 250 miljoner samt en utökad vuxenutbildning och elevhälsan, 55 miljoner.

Roko Kursar (L) kritiserade oppositionens hårda angrepp kring budgeten.

– Torbjörn Tenghammar talar om fejkade krisåtgärder i den värsta ekonomiska krisen på många år trots att vi bland annat satsar på mer vuxenutbildning. Vi la en stram budget på försörjningstödet i december i fjol men det är orealistiskt att spara i detta läget. Vi måste hålla ihop staden, menar Roko Kursar.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) försvarade budgetändringarna med att arbetsmarknads- och socialnämnden har behov av fler insatser för utsatta barn och unga och för att hjälpa till med det ökade trycket på socialtjänsten. Budgetjusteringen tas från det beräknade totala kommunöverskottet på 414 miljoner för år 2020.

Vill ej stödja skuggsamhälle

Sverigedemokraternas Magnus Olsson ville också slopa 200 miljoner till den aktuella nämnden, som han menar ”borde hålla sig till sin kärnverksamhet, ta i på allvar mot det ökande försörjningstödet och inte bidra till organisationer som understödjer skuggsamhällen”.

Stefana Hoti (MP) var en av dem som stödde styrets tilläggsbudget.

Miljöpartiets Stefana Hoti och Vänsterpartiets Emma-Lina Johansson framhöll att de protesterade mot åtstramningen av socialtjänsten och försörjningsstödet i fjol och att det är viktigt att de aktuella nämnderna inte ska krävas på ansvar för åtgärder som har orsakats av coronaepidemin.

Yrkesutbildade slås ut

Moderaterna kritiserade också tekniska nämndens beslut att ersätta privata entreprenörer med Malmöbor i utanförskap för att hantera skötseln av grönytorna. Han pekade på att yrkesutbildade då blir arbetslösa på bekostnad av icke utbildade.

– Det som Moderaterna inte berättar är att många av företagen ofta anställer inhyrd personal från andra länder för klara av arbetet. Det handlar inte om några personer som betalar skatt i Sverige, vilket kan bli fallet med arbetslösa Malmöbor, framhöll tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S).

Inrikes

Negativt självtest tar en inte till Danmark

Foto: Ole Berg-Rusten
Inrikes
Skåne Från och med i dag fredag kan skåningar med symptom på covid-19 beställa ett gratis självtest via 1177.se. Men ett negativt sådant test ger en inte rätt att åka över sundet.

Man måste i stället kunna visa upp en blankett på vilken en läkare intygar att man testats negativt. En sådan blankett finns att hämta på danska polisens hemsida.

Utrikes

Fortsatt karantän för svenskar i England

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorier är snart välkomna igen.
Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavien – utom Sverige.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorier finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapporterar Sky News.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) medarbetare säger till TT att ministern inte vill kommentera listan.

Rött, gult och grönt

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

Exempelvis USA och Grekland är också röda länder.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.

– Det kommer en lista med över 50 länder, och om man räknar in andra territorier ungefär 60, som vi publicerar senare i dag, säger Shapps till Sky News.

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Stor öppning i helgen

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtning, uppmanar jag den brittiska allmänheten att göra det på ett säkert sätt, säger Johnson.

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

Ny frisyr

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL