Jude Dibia var med under invigningen av Bokmässan vid Yttrandefrihetsmontern på torsdagsförmiddagen. Foto:Pernilla Ekdahl
Jude Dibia har en arbetsplats på stadsbiblioteket i Malmö. Foto: Gunilla Wedding

”Om man har en röst måste man använda den”

Bokmässan Författaren Jude Dibia från Nigeria kom till Malmö som fristadsförfattare 2015. I dag släpper han sin debutroman, Att gå med sina skuggor från 2005, på svenska i Yttrandefrihetsmontern på Bokmässan i Göteborg.
– Det öppnar dörren till en ny publik att den kommer på svenska, nu kan man se vem jag är genom mitt författande, säger han när vi träffas på stadsbiblioteket i Malmö ett par dagar före boksläppet.

Jude Dibia:
Född: I Nigeria 1975
Bakgrund: Författare och HBTQ-aktivist som tvingades lämna Nigeria när nya lagar mot homosexualitet infördes 2014. Fristadsförfattare i Malmö 2015-2017
Romaner av Jude Dibia: Walking with shadows (2005), Unbridled (2007), Blackbird (2011)
Aktuell: Medverkar på bokmässan i Göteborg med seminariet ”På flykt från självcensur” och släppet av debutboken Att gå med sina skuggor (Smockadoll förlag) på svenska
Jude Dibia om …
… sina författarförebilder: ”Jag har två som är både förebilder och favoritförfattare på en gång. Det är Nobelpristagaren Toni Morrison och så den amerikanske författaren James Baldwin. Jag hittar tröst i hur de berättar historier och går tillbaka till dem hela tiden och läser om.”
… om vilken betydelse en fristadsartist kan ha: ”Jag tror inte riktigt man har utvärderat vilken betydelse en fristadsartist har för samhället de kommer till, att man kommer med unika insikter. Det är något som Sverige och andra länder kan tjäna på. Vi bidrar kulturellt och utbildar också folk. Jag pratar inte bara om skrivande utan om situationen i mitt land. Man är en ambassadör, någon som öppnar folks ögon.”
… om att bo i Malmö som fristadsförfattare: ”Jag är glad att det var Malmö som ville ha mig, det var en fin familj jag kom till här.”
… om vad han ska göra när fristadsprogrammet är slut för hans del: ”Jag vet inte riktigt. Än så länge har jag blivit så väl mottagen här och det finns många möjligheter att stanna och fortsätta med mitt arbete. Jag ska titta på det när mitt program är över.”
Fristadsprogrammet:
Sedan början av 1990-talet har enskilda städer runtom i Europa beslutat att bli fristäder åt förföljda författare. Mer än 50 städer runt om i världen, varav 15 i Sverige, är nu samlade i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network. Malmö stad startade 2010 ett residensprogram i Malmö för förföljda författare och journalister. Fristadsprogrammet innebär att en verksam konstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Valet av konstnärer som erbjuds fristad i Malmö görs i samarbete med ICORN och ibland i samråd med relevanta branschorganisationer. Malmö stad har även ett fristadsprogram för musiker. 2014 blev Ramy Essam Malmö stads första fristadsmusiker.
Fristadsförfattare/musiker i Malmö: Malmö stad har gett fristad åt Parvin Ardalan, iransk journalist och kvinnorättsaktivist (2010-2012), Naeimeh Doostdar, iransk poet och författare (2012-2014), den egyptiske musikern Ramy Essam (2014-2016) och den nigerianske författaren Jude Dibia (2015-2017).

Malmö stad är en av arrangörerna bakom Yttrandefrihetsmontern på årets bokmässa i Göteborg och bland programpunkterna man ansvarar för finns alltså släppet av Judes Dibias bok Walking with shadows/Att gå med sina skuggor.
Bokens huvudperson Adrian är homosexuell men har anpassat sig till det nigerianska samhällets lagar, traditioner och religion genom att trycka undan sitt sanna jag och gifta sig med Ada.
Genom boken fick den nigerianska litteraturen sin första homosexuella centralgestalt.

Efter debuten fortsatte Jude Dibia vara en stark förespråkare för HBTQ-rättigheter i Nigeria. När Nigeria 2014 införde en lag mot homosexualitet tvingades han dock lämna sitt land och sedan sommaren 2015 är han Malmös fristadsförfattare, den tredje sedan Malmö anslöt sig till programmet.
Att medverka på bokmässan där yttrandefriheten är huvudtema i år känns viktigt och angeläget för Jude Dibia som förutom boksläppet också medverkar i seminariet ”På flykt från självcensur” tillsammans med en annan av Sveriges fristadsförfattare, Babak Salimizadeh, som också lyfter fram HBTQ-teman i sina böcker.

– Orsaken till att jag och Babak lämnade våra länder var det vi skrev, säger Jude Dibia. Vi hade valet att fly eller stanna och censurera oss själv. När min Walking with shadows kom ut i Nigeria var det till exempel inga bokhandlar som ville ha den i lager – de sa att de vågade inte sälja den eftersom de riskerade att stängas eller bli attackerade. Det var så sorgligt – trots att den skrivits så kunde den inte nå ut.
Även om debuten på sätt och vis känns avlägsen för Jude Dibia så är han väldigt glad över att den nu kommer att nå ut till svenska läsare.

– Det öppnar dörrarna till en ny publik. Jag har varit i Malmö ett år nu och folk har läst om mig, jag har gjort en del framträdanden och publicerat mig i tidningen. Nu kan de se en annan sida av vem jag är genom mitt författande. Det är en bra känsla och jag hoppas att det blir en buzz och att folk vill läsa boken som startade en rörelse i mitt hemland.
Jude Dibia berättar att när han först kom till Malmö var det här med att hitta sin publik, sina läsare, en svårighet – här var han i ett nytt land och kände att han hade dem han skrev för hemma i Nigeria.
– Vem skriver jag för nu frågade jag mig, vem talar jag till, vem riktar jag mina ord till? Naturligtvis vet jag att världen är global men inledningsvis var det ändå en konflikt för mig.

En annan, kanske lite oväntad svårighet, var också att plötsligt ha tid och möjlighet att ägna sig åt författarskap på heltid.
– Innan jag lämnade mitt land hade jag ett heltidsjobb och skrev vid sidan av, förklarar Jude Dibia. Man tror att när man har all den här fria tiden så ska inspirationen komma, men det fungerar inte så. Det blir en hel del press. Förut var det lättare, jag fick slåss för tiden att skriva och det pushar en nog. Sedan ser jag mig också som en förespråkare för mitt land, jag försöker använda min röst till att kommentera saker som händer. Men mestadels sparar jag mig till mitt författande.

Nu är i alla fall författandet i full gång. Jude Dibia berättar att han är flera kapitel in i sin fjärde roman som kommer att utspelas helt och hållet i Europa och kretsar kring det han beskriver som en kritisk punkt för migrationen i Europa.
– Det var så intressant att jag kom hit till Sverige mitt i denna kritiska period och i hela den här diskussionen kring flyktingar som kommer till ett Europa som en gång hade en stor migration till USA. Det är skillnad på vad man ser om man ser tillbaka på migration, vad folk minns och när man talar om migration i dag. Det var min utmaning. Jag vill berätta en historia som kretsar kring detta. Den skulle utspelas på en plats där jag själv var fysiskt närvarande så då var Sverige det självklara valet. Jag tycker att det är ett väldigt spännande projekt.

Naturligtvis är förföljelse och förtryck av HBTQ-personer också en viktig del av handlingen i det nya projektet betonar Jude Dibia.
– Det är ett så allvarligt ämne i vårt samhälle och någon måste hela tiden ta tillbaka folks uppmärksamhet mot det och om man har en röst så måste man använda den för att fokusera på frågor som betyder något för en. I den nya romanen är protagonisten en afrikansk HBTQ-aktivist som råkar bo i Sverige under just den här perioden.

Jude Dibia:
Född: I Nigeria 1975
Bakgrund: Författare och HBTQ-aktivist som tvingades lämna Nigeria när nya lagar mot homosexualitet infördes 2014. Fristadsförfattare i Malmö 2015-2017
Romaner av Jude Dibia: Walking with shadows (2005), Unbridled (2007), Blackbird (2011)
Aktuell: Medverkar på bokmässan i Göteborg med seminariet ”På flykt från självcensur” och släppet av debutboken Att gå med sina skuggor (Smockadoll förlag) på svenska
Jude Dibia om …
… sina författarförebilder: ”Jag har två som är både förebilder och favoritförfattare på en gång. Det är Nobelpristagaren Toni Morrison och så den amerikanske författaren James Baldwin. Jag hittar tröst i hur de berättar historier och går tillbaka till dem hela tiden och läser om.”
… om vilken betydelse en fristadsartist kan ha: ”Jag tror inte riktigt man har utvärderat vilken betydelse en fristadsartist har för samhället de kommer till, att man kommer med unika insikter. Det är något som Sverige och andra länder kan tjäna på. Vi bidrar kulturellt och utbildar också folk. Jag pratar inte bara om skrivande utan om situationen i mitt land. Man är en ambassadör, någon som öppnar folks ögon.”
… om att bo i Malmö som fristadsförfattare: ”Jag är glad att det var Malmö som ville ha mig, det var en fin familj jag kom till här.”
… om vad han ska göra när fristadsprogrammet är slut för hans del: ”Jag vet inte riktigt. Än så länge har jag blivit så väl mottagen här och det finns många möjligheter att stanna och fortsätta med mitt arbete. Jag ska titta på det när mitt program är över.”
Fristadsprogrammet:
Sedan början av 1990-talet har enskilda städer runtom i Europa beslutat att bli fristäder åt förföljda författare. Mer än 50 städer runt om i världen, varav 15 i Sverige, är nu samlade i det internationella nätverket ICORN – International Cities Of Refuge Network. Malmö stad startade 2010 ett residensprogram i Malmö för förföljda författare och journalister. Fristadsprogrammet innebär att en verksam konstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Valet av konstnärer som erbjuds fristad i Malmö görs i samarbete med ICORN och ibland i samråd med relevanta branschorganisationer. Malmö stad har även ett fristadsprogram för musiker. 2014 blev Ramy Essam Malmö stads första fristadsmusiker.
Fristadsförfattare/musiker i Malmö: Malmö stad har gett fristad åt Parvin Ardalan, iransk journalist och kvinnorättsaktivist (2010-2012), Naeimeh Doostdar, iransk poet och författare (2012-2014), den egyptiske musikern Ramy Essam (2014-2016) och den nigerianske författaren Jude Dibia (2015-2017).