Sju meter upp i luften har humlen slingrat sig medsols uppför ståltrådar som hänger i linor. När det är dags att skörda hissas David Ögren upp i liften för att skära loss grenarna. Arbetet går snabbt och på ungefär en halvtimme har de fått ihop ett knappt ton grenar och kottar. Foto: Lena Breitner
Per Jönsson kör vagnen som grenarna lastas på.
Den nedersta metern av humlen plockas för hand. Jenny Jönsson är delägare och pappa Per hjälper till.
Ett halvt ton grenar, blad och kottar har skördats under kvällen. Det krävs viss kraft att hålla emot och få ner allt på maskinrumsgolvet.
Skördemaskin är faktiskt skonsammare än handplockning, berättar David Ögren. Grenarna matas in i maskinen där kottarna separeras. Den här maskinen är tillverkad 1964 och har köpts in begagnad från Tyskland.
I kväll har Korngården skördat humle av sorten magnum.
Lupulin är det gula klibbiga pulvret som ger ölen beska.

Kottrekord för humleodlare

Kornheddinge Den varma sensommaren har gett rekordskörd av humle. Korngården i Staffanstorp tar nu in sin andra skörd och räknar med att ge smak åt 100 000 liter öl. Hur det kan smaka vet vi den 2 december.

Odla humle gör man inte i en handvändning.
– Det krävs minst lika mycket arbete som för vinodling, säger David Ögren.
Han är en av de sju delägarna i Korngården utanför Staffanstorp. Trots att de omkring 1500 plantorna sattes för 1,5 år sedan är de redan Sveriges största humleodlare. Den andra skörden, som de är mitt uppe i, slår prognoserna.

– Vi är redan uppe i halva den skörd vi förväntat efter fyra-fem år.
Den varma sensommaren gynnar äppel-, vin- och humleodlare.
Vi besöker Korngården en tidig kväll. De sju delägarna och andra hjälpsamma har heltidsjobb att sköta dagtid. Korngården är en bisyssla och hobby.
David Ögren visar runt på den halva hektar stora odlingen som hålls uppe med sju meter stora stolpar, vajrar och taggtråd. Tyska konsulter har varit här och byggt upp anläggningen.
Tiden som läggs ner på odlingen tycks enorm. På våren viras de spirande grenarna upp på en ståltråd som fästs sju meter upp i anläggningen. Det är viktigt att vira grenarna medsols, så som humlen växer.

– Grenarna växer en decimenter om dagen, säger delägaren Jenny Jönsson. En riktigt fin dag kan den växa två decimeter.
Har den växt en meter tar virandet tid, så till nästa vår ska man göra arbetet tidigare.
Taggtråden sju meter upp får sin förklaring. David Ögren ryster i en grenruska och förklarar att vinden kan ta tag i den. De vill att grenarna ska hänga jämnt fördelat över anläggningen.

Skördetiden är intensiv och det gäller att veta när man ska sätta igång.
David Ögren tar fram en kniv och skär sönder den gröna mjuka kotten. Inuti vid bladens rot ligger något klibbigt och gult. Det är lupulin, som ger ölet beska. Det är innan bladen öppnar sig och vinden tar lupulinet som man ska skörda.
Ett tiotal människor går längs en fåra och plockar. Men bara upp till en meter. Resten ska plockas med maskin. När de är klara kör Per Jönsson fram traktor och vagn. Efter kommer en lastare, som höjt upp David Ögren till toppen. I var sin ände klipps grenar och ståltråd av. Grenarna läggs på vagnen. När de kört raden ut är vagnen full med nästan ett halft ton grenar, blad och kottar.
Inne på gården står en humletröska från 1964, som importerats från Tyskland. Grenarna matas in i maskinen och ut studsar kottarna på ett rullband. David Ögren tar upp några i handen.
– Det känns hårt att säga, men maskinen gör det bättre än vad vi kan göra för hand, säger han.

Efter 10 timmars torkning i 52 graders luftvärme har kottarna gått från 80- till 10-12-procentigt vatteninnehåll. Då inträder nästa tidskrävande process: vaakumförpackningen.
Korngården räknar med en skörd om knappt ett ton blöta kottar. De ska krympas en fjärdedels vikt.
– Den här skörden blir nog 100 000 liter öl, säger David Ögren. Rent krasst tar det faktiskt längst tid att dricka upp slutprodukten.
Korngårdens ägare vet att de inte kan konkurrera med världens stora humleproducenter. De satsar på att vara ekologiska och lokala.
Remmarlöv Gårdsbryggeri i Eslöv bryggde förra året sin The Local hops på Staffanstorpshumle av sorten Magnum. De 4 500 flaskorna sålde snabbt slut på lokala Systembolag.
– Jag har precis levererat 25 kilo, säger David Ögren. Deras The Local hops bryggd på vår humle släpps den 2 december i 9 000 flaskor.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...