Recension/scen

Krakel Spektakel lika självklar som barnens egen lek

Åsa Ahlander, Åsa Hörling och Oscar Hielm i Teater Sagohusets Krakel Spektakel - en rymdbalett. Pressbild
Artikel Recension/scen Gunilla Wedding var på premiären av Teater Sagogusets fantasifulla, ord- och färgglada föreställning Krakel Spektakel - ett rymdäventyr.

Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Fröken Hit och Dit har intagit den för tillfället karamelligt färg- och formglada scenen hos Teater Sagohuset i Lund.

Musikern Oscar Hielm spelar Krakel Spektakel som är klädd i grönt och älskar rytm, dansaren Åsa Hörling är en gulklädda Kusin Vitamin som älskar rörelse och skådespelaren Åsa Ahlander den lilaklädda Fröken Hit och Dit som lockas av bägge delarna och lyckas binda ihop rytm och rörelse med berättelsen byggd på en härlig blandning av rim och ramsor ur Lennart Hellsings rika produktion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man hittad död efter vattenskoterolycka

En man som saknats efter en vattenskoterolycka i sjön Aspen i Lerum har hittats död. Arkivbild.
En man som saknats efter en vattenskoterolycka i sjön Aspen i Lerum har hittats död. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern har hittats död efter en vattenskoterolycka i närheten av en småbåtshamn vid sjön Aspen i Lerum. Olyckan inträffade på torsdagskvällen när en kvinna och en man åkte på vattenskotern och mannen försvann i vattnet.

Kvinnan skadades lindrigt i olyckan enligt polisen. Mannen eftersöktes med helikopter och drönare och under fredagen fortsatte sökinsatsen på sjön. Vid 15-tiden hittades mannen död.

– Under sökarbetet så anträffades en kropp i vattnet och kunde därefter identifieras som den sedan i går försvunna mannen, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart. Polisen utreder händelsen som vårdslöshet i sjötrafik och vattenskotern är tagen i beslag för teknisk undersökning.

Utrikes

Kritik efter dödliga attacker i Mali

Minst 30 människor har dödats i attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
Utrikes
Utrikes Minst 30 människor har dödats i nya attacker mot avlägset belägna byar i Mali.
En talesperson för en av byarna är besviken på arméns oförmåga att skydda befolkningen.

Uniformerade män i pick up-fordon dök upp i fyra byar som i huvudsak befolkas av den etniska gruppen dogon, säger en lokal tjänsteman under löfte om anonymitet. Attackerna i Bankass-området på onsdagen krävde "minst 30 döda, däribland kvinnor, barn, åldringar (och) många saknas", säger tjänstemannen som tillägger att mycket egendom också förstördes eller skadades.

Youssouf Tiessogue – byäldste i Gouari, en av de attackerade platserna – säger att attacken pågick mellan klockan tre på eftermiddagen och klockan nio på kvällen. Men ingen hjälp kom.

– Jag beklagar djupt arméns passivitet. De är alltid sena och konfronterar aldrig banditerna även om vi talar om för dem var de är, säger Tiessogue.

En annan tjänsteman bekräftar det totala ungefärliga antalet dödade.

I juni uppgav FN att minst 600 civila dödats i år i attacker i Mali.

Landet plågas av extrema jihadistgrupper och kriminella gäng – men i år har också det etniskt grundade våldet mellan olika folkgrupper ökat.

Ofta rör det sig om stridigheter mellan dogon och folkgruppen fulani. Miliser som formats för självförsvar har mer och mer övergått till offensiva attacker.

Utrikes

Fortsatt karantän för svenskar i England

Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Öl i plastglas att ta med och en flaska handsprit bredvid. Snart kan engelsmännen njuta av en öl inne på en pub igen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorier är snart välkomna igen.
Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavien – utom Sverige.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorier finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapporterar Sky News.

"Oavsett om du är semesterfirare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkningen och för brittiska företag", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) medarbetare säger till TT att ministern inte har möjlighet att kommentera listan.

Men UD har en kort kommentar.

– Vi känner till beslutet om avrådan och respekterar det brittiska beslutet. Varje land ansvarar för sitt eget smittskydd och åtgärder kopplade till detta. Vi har haft och kommer att fortsätta att ha en dialog med Storbritannien när det kommer till reserestriktioner, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

Rött, gult och grönt

Det nya regelverket blir indelat enligt ett "trafikljus-system" rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har ömsesidiga överenskommelser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien. De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare ur virushänseende än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

Exempelvis USA och Grekland är också röda länder.

Undantaget från karantänsreglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritannien, där alla utlandsresenärer även fortsättningsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändande britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverket.

– Det kommer en lista med över 50 länder, och om man räknar in andra territorier ungefär 60, som vi publicerar senare i dag, säger Shapps till Sky News.

De resenärer som mindre än två veckor före ankomst till England har vistats i ett land som inte står med på listan kommer även fortsättningsvis att behöva sätta sig i karantän, även om man anländer via ett av de godkända länderna.

Stor öppning i helgen

Lättnaden i karantänsreglerna sammanfaller med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsfullt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamheter, om antalet coronasmittade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtning, uppmanar jag den brittiska allmänheten att göra det på ett säkert sätt, säger Johnson.

Förra veckan sattes staden Leicester i karantän igen, med stängda skolor och butiker som följd, på grund av en stor ökning av coronafall.

Ny frisyr

I en intervju i London Evening Standard berättar Johnson att han själv planerar ett pubbesök och att han har bokat en tid hos frisören.

– Jag kommer att klippa mig så fort jag kan, säger Johnson, som är känd för sin blonda, bångstyriga kalufs.

I Nordirland kan mötesplatser inomhus öppna igen från och med i dag, fredag, medan Skottland väntar till den 15 juli. Wales har ännu inte satt ett datum för en liknande öppning.

Utan hänsyn taget till folkmängd är Storbritannien det europeiska land som har drabbats värst av covid-19, sett till antal bekräftat döda och smittade. Drygt 44 000 personer har avlidit i sjukdomen i Storbritannien och drygt 400 000 har konstaterats ha eller ha haft smittan.

Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Resenärer i tunnelbanan vid storflygplatsen Heathrow.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Trelleborg

Startade bilen – sen tog det fyr

Trelleborg
Trelleborg En personbil började brinna på Fajunkargatan i Trelleborg på fredagen.

Larmet inkom 17.03 och räddningstjänst åkte till platsen.

– Bilen började brinna när den startades, men branden kunde släckas. Räddningstjänsten eftersläckte lite när de kom fram. Det uppstod inga personskador, säger Jonathan Jansson, teamledare på SOS Alarm.

Ekonomi

SBB köper norska skolfastigheter för miljarder

Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för SBB. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) köper en fastighetsportfölj med förskolor i Norge för 4 250 miljoner norska kronor, eller cirka 4,2 miljarder svenska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 138 fastigheter som SBB köper av norska Laeringsverkstedet som också är hyresgäst i dessa fastigheter.

"I och med denna affär stärker vi ytterligare vår position som marknadsledande i Norden inom social infrastruktur med särskilt fokus på välfärdsstaternas absoluta kärnverksamheter; vård, skola och omsorg", säger Ilija Batljan, vd för SBB, i en kommentar.

Rättad: I en tidigare version fanns i rubriken en lydelse där köpets innehåll kunde misstolkas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Eslöv

Vittnen var kallade på nytt

Eslöv
Eslöv/Lund Den femte rättegångsdagen gällande Kastbergamordet handlade mycket om vem som sagt vad och när. Elva vittnen var kallade under fredagen, som präglades av långa pauser. De vittnesmål som avgavs var korta och föranledde inte många frågor.

– Det rör sig om vittnen som berättar om saker som ägt rum för tolv år sedan. Nu är det inte mycket man kan få ut av det, menade en av de åtalades advokater.

Lejonparten av vittnena har tidigare vittnat i samband med rättegången 2010, då två kusiner stod åtalade, varav en av dem senare dömdes för mordet.

I4-årings berättelse i centrum

Flera av dem som vittnade under fredagen var i skolåldern när Kastbergamordet begicks 2008. I centrum stod en berättelse från en då 14-årig pojke. Enligt tidigare förhör ska han ha berättat för flera personer om mordet innan det kom till allmänhetens kännedom via media.

Att han ska ha känt till mordet och flera detaljer kring det, som att offret hade bundits, har uppgetts bero på att hans storebror, som senare dömdes för mordet, varit delaktig och hade berättat om det. Detta enligt utsagor som presenterats.

Många frågor som åklagaren ställde till vittnena handlade därför om tidpunkter. När personen i fråga hade fått vetskap om mordet, om det var innan eller efter att uppgifter hade börjat cirkulera i media. För flera av vittnena var det svårt att minnas exakt när eller i vilket sammanhang som något sagts då, 2008-2010.

I åtalet ingår dock förhörsutskrifter från tiden kring mordet och delar av innehållet i dessa lästes också upp för de kallade vittnena som fick kommentera det.

Märkbart berörd

Även rättegångsdagen under torsdagen präglades av tidigare förhör. Då var det den tidigare morddömde mannens förhör tidigt i våras som antingen spelades upp eller lästes upp. Detta eftersom han fortsatt inte ville återberätta det han sagt.

Mot slutet av dagen när han konfronterades med några av de anhöriga till mordoffret, blev han märkbart berörd.

Han har tidigare sagt att det var viktigt för honom att offrets anhöriga skulle få veta sanningen och att det är därför han nu har valt att komma med nya uppgifter. Detta enligt den åklagare som den morddömde tog kontakt med i samband med julhelgen i december 2019.

Rättegången fortsätter på måndag.

Inrikes

Tonårsflicka misstänkt för våldtäkt mot barn

En flicka och två män är misstänkta för våldtäkt mot barn och har blivit häktade. Arkivbild.
En flicka och två män är misstänkta för våldtäkt mot barn och har blivit häktade. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 16-årig flicka i Blekinge misstänkt för våldtäkt mot barn har häktats, rapporterar BLT. Flickan ska även vara misstänkt för flera fall av medhjälp till våldtäkt mot barn, där vissa gäller grov våldtäkt.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum mellan den 15 mars och 2 juni i år. Enligt tidningen ska åtminstone en av våldtäkterna ha skett på ett HVB-hem i Blekinge.

Två män har också häktats misstänka för brott i samma ärende, skriver Sydöstran. Den ene mannen ska ha häktats under fredagen och den andre ska sitta häktad sedan en tid tillbaka. Männen är misstänkta för två fall var av våldtäkt mot barn och ett för grov våldtäkt mot barn.

Enligt tidningen är flickan misstänkt för medhjälp i dessa fall. Det ska handla om ett och samma barn som är målsägande.

Kultur och nöje

Jonas Åkerlund gör film om Beatlesmanagern

Regissören Jonas Åkerlund. Arkivbild.
Regissören Jonas Åkerlund. Arkivbild.
Foto: Allis Nettr us/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenske filmregissören Jonas Åkerlund ska regissera filmen "Midas man" om Brian Epstein som popgruppen The Beatles manager, skriver Variety.

Epstein var den som upptäckte The Beatles och skrev kontrakt med bandet 1961 – Paul McCartney har kallat honom "den femte Beatlesmedlemmen".

Epstein jobbade även med grupper och artister som "Gerry and the Pacemakers" och Cilla Black, skriver sajten.

Producentbolagen Trevor Beattie Films och Studiopow beskriver "Midas man" som en "känslosam, vitsig och innerlig berättelse om glädje och framgång och det skräckinjagande trycket av obeskrivligt risktagande och ouppfyllda begär".

Jonas Åkerlund har regisserat flera filmer tidigare, däribland Netflixproduktionen "Polar" med Mads Mikkelsen, samt "Lord och Chaos" som hade premiär på Sundance Film Festival. Åkerlund har även producerat flertalet musikvideor.

NÄSTA ARTIKEL