Thomas Rydahls succédebut Eremiten kom ut på svenska 17 augusti. Foto: Gunilla Wedding.
Thomas Rydahl är en dansk författare som debuterat med Eremiten. Foto: Gunilla wedding
Eremiten är den första i en trilogi deckare med taxichauffören Erhard som huvudperson. Foto: Gunilla Wedding

Dansk deckarsuccé till Sverige

kultur Thomas Rydahls debut Eremiten låg på danska bästsäljarlistor i 9 månader och har vunnit Harald Mogensen-priset för bästa danska deckardebut, Bogforums debutantpris och så det skandinaviska deckarpriset Glasnyckeln. Nu ska den möta de svenska läsarna.
– Det ska bli väldigt spännande att se hur den tas emot här, säger Thomas Rydahl när vi träffas för en intervju i Malmö.

Thomas Rydahl
Född: 1974 i Aarhus, bor numera utanför Köpenhamn.
Familj: Fru och två barn.
Bakgrund: Vann novelltävling som 17-åring, har studerat filosofi och psykologi och tog examen från Danish Academy of Writing 1999 och har skrivit flera noveller sedan dess. Debuterade som romanförfattare med Eremiten 2014.
Aktuell: Med Eremiten som gavs ut på svenska av Malmöförlaget Bokfabriken 17 augusti. Del två i denna trilogi heter De savnede och kommer ut i Danmark i november i år.
Thomas Rydahl om …
… hur han skrev Eremiten: ”Den tog tre år eftersom jag arbetade heltid samtidigt. Jag gick upp halv fem på morgonen två dagar i veckan och skrev mellan fem och sju. Sedan skrev jag på tåget till mitt jobb i Köpenhamn. Och så har jag suttit på Louisianas kafé, jag bor inte så långt därifrån, varje söndag. Det var som mitt kontor och jag satt där och kunde kika över sundet till Sverige.
… om att skriva på heltid i framtiden: ”Det har jag alltid hoppats kunna göra och faktiskt i går sa jag till min arbetsgivare att jag vill arbeta halvtid framöver. Det var ett stort steg som författare och ett sätt att sticka ner tån i vattnet och se hur det känns. Nu kommer min andra bok snart i Danmark och jag har så många andra böcker i fingrarna att jag bara hoppas jag hinner skriva alla.

Thomas Rydahl har alltid velat bli författare. Redan som 17-åring vann han en stor novelltävling i Danmark och 1998-1999 gick han författarskolan. Romandebuten lät dock vänta på sig till 2014. Och då blev det något oväntat en kriminalroman.
– Jag hade inte föreställt mig att jag skulle skriva en deckare och visste inte heller att det var det jag skrev från början, förklarar han. Det började med att jag blev intresserad av min karaktär Erhard och hans väg ut ur det liv han lever. Vad får en man som gett upp och krupit in i sin håla att komma ut igen?

Erhard är huvudperson i Thomas Rydahls hyllade debut Eremiten – en 67-årig dansk som sedan många år slickar sina livssår på den kanariska ön Fuerteventura. Han försörjer sig som taxichaufför och bor i ett skjul i stadens utkant tillsammans med getterna Helan och Halvan.
Allt i hans spartanska liv vänds upp och ner när en baby hittas död i en kartong i en bil på en strand. Den lokala polisen är inte intresserade av sanningen men Erhard blir av personliga skäl besatt av att ta reda på vad som hänt. Och vägen dit är minst sagt lång och krokig.
– Jag var på semester på Fuerteventura och fick idén till Erhardkaraktären, berättar Thomas Rydahl.
– Precis som med många goda historier är egentligen karaktären, miljön och handlingen ett, fortsätter han. Jag tyckte att Fuerteventura var en plats som var som gjord för Erhard. Det är det perfekta stället för honom att fly till från något som hände i Danmark, något som fick honom att lämna fru och barn. Det går att leva en ödmjuk tillvaro på Fuerteventura och Erhard är en man som inte unnar sig det bästa, som straffar sig för det som hänt.

Att boken om Erhard var en kriminalroman växte fram under arbetets gång. Thomas Rydahl hade en struktur, ett berättelseskelett och visste slutet men medan han skrev visste han inte hur själva resan skulle se ut.
– Det var en utmaning för mig att lösa det mysteriet. Lite samma som i Sherlock Holmes novell Det spräckliga bandet. Där är det ett låst rum och ingen vet hur den giftiga ormen kommit dit. Här har vi en bil på en strand och frågan är hur den har kommit dit? Det var kul att leka med det här.
Under arbetet med Eremiten har Thomas Rydahl undersökt och lekt med mycket i deckargenren.
– Se bara på de vanliga karaktärerna som polisen, den rike mannen, den prostituerade. Dem ville jag ge liv och nyanser. Min önskan är också att man ska börja läsa och undra vad Erhard är för typ och så växer han långsamt. Han har mycket i sig och här handlar det också om min människosyn – hos alla människor finns något mer bakom ytan. Jag älskar människor – alla är små äventyr.

Eremiten kom ut 2014 i Danmark och blev en dundersuccé. Något somThomas Rydahl knappast vågat drömma om.
– Det var helt fantastiskt att det gick så bra och inget jag någonsin kunnat föreställa mig. Det verkar som om den har träffat rätt på bokmarknaden och jag har hittat min form här. Jag har skrivit i stort sett varje dag under alla dessa år och under tiden mognat som man och människa och författare. Eremiten kan man väl kalla mitt examensprov och den är också bara starten på något.
Fortsättningen på författandet blir till en början mer om Erhard. Redan från början fanns idén till en trilogi och del två, som troligen får titeln ”De savnede”, kommer ut på danska i november i år
– Den utspelas också i Spanien och tar vid ungefär ett år efter Eremiten, avslöjar Thomas Rydahl. Erhardhar blivit en slags detektiv som hittar försvunna saker. Så försvinner en man som är illegal flykting på Fuerteventura. Hans fru kan inte gå till polisen så hon frågar Erhard. När han drar i lite trådar inser han det här är större än han trodde.
Även del tre kommer att utspelas på Fuerteventura och så småningom under seriens gång kommer man att få veta vad det egentligen var som hände när Erhard lämnade familjen och Danmark.
– Läsarna ska älska Erhard lite mer innan de klarar av av att veta vad det var som hände, säger Thomas Rydahl.

Det kan också hända att vi får se Ehard som film så småningom. Rättigheterna är sålda till Spanien och Thomas Rydahl hoppas på en tv-serie.
– Då kan man följa Erhard bättre – lite som i True Detectives där man följer karaktärerna och de tar mer plats.
Och just långsamheten som kännetecknar intrigen i Eremiten har Thomas Rydahl hittat en egen beteckning för – slow crime.
– Jag tog det från begreppet slow food när jag kände att jag behövde ett sätt att förklara vad man får när man läser min bok. Om man förväntar sig en typisk bang-bang-aktig deckare blir man kanske besviken. I Eremiten händer saker långsammare och det passar till min karaktär.

17 augusti kom Eremiten på svenska, utgiven av Malmöförlaget Bokfabriken, och Thomas Rydahl är mycket nyfiken på vad de svenska läsarna kommer att tycka.
– Det är en stor ära att komma ut i Sverige för ni har så många bra deckarförfattare och det ska också bli väldigt spännande att se om de svenska läsarna kan relatera till Erhard och se sig själva på den här kanariska ön.

Thomas Rydahl
Född: 1974 i Aarhus, bor numera utanför Köpenhamn.
Familj: Fru och två barn.
Bakgrund: Vann novelltävling som 17-åring, har studerat filosofi och psykologi och tog examen från Danish Academy of Writing 1999 och har skrivit flera noveller sedan dess. Debuterade som romanförfattare med Eremiten 2014.
Aktuell: Med Eremiten som gavs ut på svenska av Malmöförlaget Bokfabriken 17 augusti. Del två i denna trilogi heter De savnede och kommer ut i Danmark i november i år.
Thomas Rydahl om …
… hur han skrev Eremiten: ”Den tog tre år eftersom jag arbetade heltid samtidigt. Jag gick upp halv fem på morgonen två dagar i veckan och skrev mellan fem och sju. Sedan skrev jag på tåget till mitt jobb i Köpenhamn. Och så har jag suttit på Louisianas kafé, jag bor inte så långt därifrån, varje söndag. Det var som mitt kontor och jag satt där och kunde kika över sundet till Sverige.
… om att skriva på heltid i framtiden: ”Det har jag alltid hoppats kunna göra och faktiskt i går sa jag till min arbetsgivare att jag vill arbeta halvtid framöver. Det var ett stort steg som författare och ett sätt att sticka ner tån i vattnet och se hur det känns. Nu kommer min andra bok snart i Danmark och jag har så många andra böcker i fingrarna att jag bara hoppas jag hinner skriva alla.