Den som vill göra en tidsresa till 1600-talet ska bege sig till Östra Sallerup söndagen den 25 september, då det ordnas en stor 1600-tals familjedag i byn och den intilliggande renässansparken. Foto: Jöns Henrikssons Minne

Snart dags för ny tidsresa till 1600-talet

Östra Sallerup Sugen på att lära dig mer om 1600-talet? Då ska du styra kosan mot Östra Sallerup söndagen den 25 september där det ordnas en stor familjedag med 1600-talstema. Det blir massor av aktiviteter under dagen.

Programmet inleds klockan 10 med guidning i 1100-talskyrkan i Östra Sallerup. Samtidigt blir det exercis och eldgivning i Skånes Caroliners regi vid Ryttmästaregården.
Sedan rullar det på hela dagen, ända fram till klockan 17.

Det ordnas bland annat en 1600-talsgudstjänst i kyrkan, det berättas om 1600-talsprästen Jöns Henrikssons liv och händelser i trakten, och Embla Träd arrangerar trädklättring i Prästgårdsparken. Till trädklättringen krävs det dock föranmälan om man vill vara med.
Under dagen blir det även visningar av parken med den säregna konungahyllningen i sten. Klockan 14 bjuder Ninni och Dan på sånglekar på gårdsplanen och en halvtimme senare spelar Kulturskolans lärare och elever 1600-talsmusik i trädgården.

Programpunkterna avlöser varandra hela dagen.
– Det blir en 1600-tals familjedag i och omkring Östra Sallerup. Både byn och parken är kulturminnen av riksintresse. Vi vill ta vara på de möjligheter som finns i Östra Sallerup.

– Det finns en fantastisk utvecklingspotential i detta. Vi vill även skapa kännedom om Östra Sallerup och parken och att det är fantastiska besöksmål, säger Eva Grip, ordförande i bevarandeföreningen Jöns Henrikssons Minne som är den förening som har huvudansvaret för 1600-talsdagen.

Det är tredje året som det arrangeras en 1600-talsdag i Östra Sallerup och årets program är det mest omfattande hittills.
– Vi samarbetar med flera andra föreningar och radioföreningen, Kulturhuset och kyrkan. Det blir guidningar, lekar, man kan prova på att tälja smörknivar, klättra i träd och se hur linbearbetning går till. Många riktiga hantverkare kommer att vara på plats, berättar Eva Grip.

Familjedagen kan genomföras tack vare frikostiga bidrag från bland annat Sparbanksstiftelsen, Clara Lachmanns fond och Svensk-danska kulturfonden.
Totalt har Jöns Henrikssons Minne fått 96 000 kronor i bidrag från olika håll för att kunna genomföra arrangemanget.

Dagens fråga

Tränar du på gym regelbundet?

Loading ... Loading ...

Webbkryss