Julia och Johanna Yunusova i Blodssystrar. Foto: Kate McCullogh
Malin Andersson och Julia Yunusova i Malmö vid premiären förra året. Foto: Yvonne Erlandsson
I Blodssystrar får man följa Julia och Johanna Yunusova under fyra år av deras liv. Foto: Jens Klevje

Skånsk filmare kan få Europa-pris

För nästan precis ett år sedan hade filmen Blodssystrar premiär vid dokumentärfilmfestivalen Panorama i Malmö. I höst ska den visas på SVT och det blir även dansk tv-premiär. I veckan blev filmen nominerad till Prix Europa.
– Det är en enorm uppmuntran, säger skånska filmaren Malin Andersson om nomineringen.

Blodssystrar handlar om tvillingarna Johanna och Julia Yunusova och deras liv på Rosengård i Malmö. Systrarna kom till Sverige som flyktingar 2003 efter att ha har genomlevt svåra övergrepp och flytt från Azerbajdzjan. Malin Andersson följde dem i fyra år och i filmen kommer man mycket nära dem i deras vardagsliv, följer dem i starten på yrkesliv och genom en kärlekshistoria.

Prix Europa är det största europeiska tv-priset och festivalen äger rum i Berlin under veckan den 15-21 oktober. Nio svenska filmer eller tv-serier är nominerade, i kategorin TV-fiction tävlar till exempel Hashtag och Det mest förbjudna. Absolut svensk med Soran Ismail tävlar i samma kategori som Malin Andersson, IRIS. En kategori som har fokus på mångkulturella berättelser.
– Det är väldigt tuff konkurrens och det är svårt att vinna, säger Malin Andersson, men det känns uppmuntrande att bli nominerad. Allt arbete som man lägger ner i en produktion syns ju inte så det känns fantastiskt och man blir peppad av all uppskattning. Jag känner genom nomineringen att många inser att det här är en viktig film.

Malin Anderssons debutfilm Belfast Girls handlade också om unga tjejer och blev även den nominerad till Prix Europa.
– Det är kul att sådana filmer blir uppmärksammade. Filmen visar samhället, men det är också en personlig berättelse, som kan lyftas och som kan representera något större, säger Malin Andersson.
Att Blodssystrar ska visas i SVT är Malin Andersson också glad för. Den 13 oktober blir det svensk tv-premiär. Då visas filmen i en något kortare version som varar i en timme, medan bioversionen är en långfilm.

Vad har hänt med filmen under året?
– Eftersom jag också är distributör har jag varit i kontakt med många som vill visa den. Det har varit många öppna biovisningar, där jag varit med på många, speciellt i Skåne. Det är ganska många som sett den vid det här laget. Den har kommit ut på små orter också och det är det som är det bästa, viktigaste och roligaste.

Blodssystrar är också en film som visas som skolbio.
– Där håller jag också på att arbeta upp samarbeten, så vi också ha workshops, bland annat i Malmö, i början av nästa år.
Malin arbetar också med hur man ska kunna nå ensamkommande med berättelsen, till exempel genom studiecirklar.
– Både tjejer och killar har behov av att ibland se en allvarlig film, som handlar om att vara människa, det är svåra saker den tar upp ibland. Den kan vara ett slags verktyg i diskussionen om att vara ung och ny i Sverige. Det känns som om filmen inte har något bäst-före datum.

Vad har hänt med Julia och Johanna då?
– Julia har börjat arbeta på boende för ensamkommande och har fått en rad intressanta, svåra och nyttiga erfarenheter. Johanna fortsätter på sin karriär inom energi och teknik och har funderat på att utbilda sig till ingenjör.
Malin Andersson ska också börja fundera på kommande film.
– Men jag ägnar fortfarande mycket tid åt visningar och vi håller också på med översättning till flera språk så att vi ska kunna nå nyanlända. Eftersom jag också är producent är det mycket jobb med det också, säger Malin Andersson.