För

Skånsk filmare kan få Europa-pris

Julia och Johanna Yunusova i Blodssystrar. Foto: Kate McCullogh
Artikel För nästan precis ett år sedan hade filmen Blodssystrar premiär vid dokumentärfilmfestivalen Panorama i Malmö. I höst ska den visas på SVT och det blir även dansk tv-premiär. I veckan blev filmen nominerad till Prix Europa.
– Det är en enorm uppmuntran, säger skånska filmaren Malin Andersson om nomineringen.

Blodssystrar handlar om tvillingarna Johanna och Julia Yunusova och deras liv på Rosengård i Malmö. Systrarna kom till Sverige som flyktingar 2003 efter att ha har genomlevt svåra övergrepp och flytt från Azerbajdzjan. Malin Andersson följde dem i fyra år och i filmen kommer man mycket nära dem i deras vardagsliv, följer dem i starten på yrkesliv och genom en kärlekshistoria.

Prix Europa är det största europeiska tv-priset och festivalen äger rum i Berlin under veckan den 15-21 oktober. Nio svenska filmer eller tv-serier är nominerade, i kategorin TV-fiction tävlar till exempel Hashtag och Det mest förbjudna. Absolut svensk med Soran Ismail tävlar i samma kategori som Malin Andersson, IRIS. En kategori som har fokus på mångkulturella berättelser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

56 kvadratmeter stort hus i Hörby sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Gammalstorp Hägervägen 3 i Hörby är nu klar. Ny ägare är Camilla Sandra Victoria Holmgren, 28, från Löberöd och säljare är Peter Mikael Hjalmar Lövgren. Huset är byggt 1980 och har en boyta på 56 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i september 2021 och priset blev 800 000 kronor.

Nyligen såldes en gård bara några hundra meter bort, på Äspinge 5192. Gården är på 6 hektar och priset för den blev 3 550 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

MKB bygger nya bostäder som fler ska ha råd med

Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef visar hur det färdiga huset kommer att se ut.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ Fler Malmöbor ska ha råd med en nybyggd lägenhet hos MKB. Det är målet när bolaget nu uppför ett helt nytt seniorhus i Katrinelund.

– Målet är att mer än hälften av våra nybyggda bostäder fram till 2030 ska ha en hyra som 80 procent av Malmöborna har råd med, säger MKB:s vd Marie Thelander Dellhag.

Första huset

– Nu är vi igång med vårt första bygge, seniorhuset i hörnet Östra Farmvägen/Katrinelundsgatan.

Så här ska det nya seniorhuset i Katrinelund se ut när det står klart hösten 2022. Hälften av de 88 lägenheterna får rimliga hyror.
Så här ska det nya seniorhuset i Katrinelund se ut när det står klart hösten 2022. Hälften av de 88 lägenheterna får rimliga hyror.
Foto: Marianne Pernbro

Här blir 88 lägenheter av vilka hälften, 44, kommer att få en lägre hyra. DEt som skiljer dem från övriga 44 är att de kan vara lite mindre och placerade något längre ner i huset. Huvudsakligen är det ettor och tvåor och några treor.

Rimlig hyra räknar MKB är max 5 000 kronor i månaden för ett rum och kök, max 7 000 för en tvåa, max 8 500 för en trea, 9 500 för en fyra och 10 000 för en femrumslägenhet.

Utmaning

En av de största utmaningar som MKB ser inom bostadsbranschen är att lyckas möta det verkliga bostadsbehovet, säger Marie Thelander Dellhag.

– Här finns ett glapp. Det finns en stor bostadsbrist men man har inte möjlighet att efterfråga nyproducerade bostäder eftersom de är för dyra. Ska de bli intressanta måste hyrorna vara rimliga.

Marie Thelander Dellhag, vd och Fredrik Johansson, nyproduktionschef MKB vid nybygget i Katrinelund.
Marie Thelander Dellhag, vd och Fredrik Johansson, nyproduktionschef MKB vid nybygget i Katrinelund.
Foto: Marianne Pernbro

För att komma fram till vad som är rimlig hyra har MKB tittat på Malmöhushållens disponibla inkomst per hushållsstorlek för 2019, och dragit av en schablonsumma för levnadskostnader per månad för att se vad som kan finnas kvar till hyran.

Många ska ha råd

Målet inom de olika bostadsstorlekarna har sedan satts utifrån att 80 procent av hushållen ska har råd. Det beräknas då också sätta igång flyttkedjor inom det befintliga bostadsbeståndet.

För att bygga nytt som får rimlig hyra krävs flera saker.

– Bland annat att vi kan förtäta på egen mark, säger Fredrik Johansson, nyproduktionschef hos MKB.

Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef menar att bygget av nya bostäder som många har råd att bo i är en framtidsfråga för Malmö.
Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef menar att bygget av nya bostäder som många har råd att bo i är en framtidsfråga för Malmö.
Foto: Marianne Pernbro

– Smarta lösningar när vi bygger, att vi har tidiga, korta snabba processer i samarbete med exempelvis Malmö stad och att vi inte bygga dyra parkeringslösningar i underjordiskt garage. Detta är möjligt utan att ge avkall på gestaltning och boendemiljö eller kvalitet, menar MKB.

Unika projekt

En modell passar emellertid inte för alla hus.

– Varje projekt är unikt och har olika förutsättningar, betonar Marie Thelander Dellhag.

Seniorhuset får, tillsammans med det redan befintliga grannhuset, gemensamma lokaler och utrymmen för aktiviteter och en grön gård.

I november kommer lägenheterna ut för intresserade . MKB:s egna medlemmar har förtur. Lägenheterna kommer publiceras och förmedlas via Boplats Syd.

Inrikes

Annie Lööf omvald som partiledare

Annie Lööf omvald som partiledare för Centerpartiet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman har valt om Annie Lööf som partiledare för de kommande två åren.

Annie Lööf valdes första gången 2011 och är vid sidan av SD-ledaren Jimmie Åkesson den som suttit längst som partiledare.

Hon är riksdagsledamot sedan 2006, invald för Jönköpings län.

– Tack så oerhört mycket, jag har varit med många gånger nu och blivit omvald, men det är hedrande och rörande. Jag är väldigt glad att få fortsätta under det viktiga valåret vi har framför oss, säger Annie Lööf i ett kort tacktal.

Till vice ordförande valdes Linda Modig, Övertorneå, Norrbotten och till andre vice ordförande Martin Ådahl, Stockholms stad.

Inrikes

Chef på myndighet begärs häktad efter Säpoinsats

En person har begärts häktad efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den man som under måndagen anhölls efter en Säpoinsats har nu begärts häktad. Mannen, som tidigare själv arbetat på Säpo, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brotten ska enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat in till Stockholms tingsrätt ha ägt rum mellan september 2012 och november 2015. Enligt tingsrätten kommer en häktningsförhandling hållas i eftermiddag.

Mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet och har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd på såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten, under de år som brotten enligt åklagaren ska ha begåtts.

Mannen anhölls efter en Säpoinsats i måndags som skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats.

"Gripandet är ett led i en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål", skrev myndigheten i ett pressmeddelande efter insatsen.

– Jag kan egentligen bara säga att min klient förnekar brott, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand inför häktningsförhandlingen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerades tidigare under veckan om insatsen.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under eftermiddagen.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Eslöv

Singelolycka på E22 i höjd med Gårdstånga

Eslöv
Trafik Strax efter 14-tiden larmades SOS Alarm om en olycka på E22 vid Gårdstånga-rondellen.

Enligt SOS Alarm rör det sig om en personbil som är inblandad i olyckan.

Skadeläget oklart.

Texten uppdateras

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Lund

Tio servicelägenheter byggs

Lund
dalby-lund

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att ge vård- och omsorgsdirektören i uppdrag att teckna avsiktsförklaring med det kommunala fastighetsbolaget LKF.

Bakgrunden är att vård och omsorgsförvaltningen de senaste åren har redovisat ett ökat behov av LSS-bostäder och har en långsiktiga planeringen för att möta upp mot det ökade behovet av servicelägenheter enligt LSS.

LKF har fått en markanvisning för uppförande av tio servicelägenheter enligt LSS i Dalby och har lämnat förslag till avsiktsförklaring. Avsiktsförklaringen ska reglera parternas förhållande fram tills ett samarbetsavtal mellan Lunds kommun och LKF kan tecknas.

Inrikes

Fyra nya dödsfall med covid-19

Över 7,1 miljoner personer över 16 å har hittills fått minst en dos vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 813 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 148 641 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 115 096 personer har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,3 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 452 711 fått två doser, motsvarande 75,5 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Malmö

Fastighetsskötare knivskars efter flirt - make döms till fängelse

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Framför övervakningskamerorna knivskar 38-åringen en fastighetsskötare som påstods ha flirtat med hans fru. Nu döms mannen till fängelse för grov misshandel.

Händelsen utspelade sig på Bennets väg för drygt en månad sedan. Under några år hade fastighetsskötaren och den 38-årige mannens fru haft en konflikt. En stund innan knivskärningen hade de mötts och då hade kvinnan kallat fastighetsskötaren för ”jävla smuts”.

När de båda männen stötte på varandra den 10 augusti började de båda att kasta okvädningsord emellan sig. Kort därpå påträffades fastighetsskötaren blödande i en trappuppgång i närheten. Han hade ett 25 centimeter långt snitt från ryggen till magen. 38-åringen pekades ut som den som med en mattkniv skurit mannen.

Hade flirtat

Bilder från övervakningskameran visade att så var fallet. Men flera personer blev också vittnen till misshandeln och höll fast 38-åringen så att fastighetsskötaren kunde lämna platsen.

Fastighetsskötaren ska tidigare också ha flirtat med 38-åringens fru, vilket också var en bakgrund till konflikten, som slutade på ett blodigt sätt.

DNA på mattkniv

På övervakningsbilderna syns hur 38-åringen först knuffar fastighetsskötaren. Därefter plockar han fram en kniv - en mattkniv visade det sig senare, på vars blad offrets dna hittades - och skar mannen i sidan.

Den skadade mannen kunde själv ta sig ifrån platsen. Han fick vård för sina skador, som inte var livshotande. Det räckte med elva stygn för att sy ihop såret.

38-åringen döms nu till två års fängelse för grov misshandel. Han ska också betala 23 000 kronor i skadestånd till fastighetsskötaren.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL