Fredrik Sieradzki, Judiska informationscentret, Lena Friblick, Xenofilia, Katarina Svenning, lärare på Dammfriskolan och kommunalrådet Anders Rubin (S). 8FOTO: Mona Forsell
Judiska församlingen ser nya skolprogrammet som en viktig komplettering till bland annat de visningar av synagogan som arrangeras.

Satsar mot antisemitism

MALMÖ Med hjälp av en ny skolsatsning ska antisemitism bekämpas i Malmö.
Och närmare 300 lärare utbildas speciellt.
- Malmö är den stad i landet med mest antisemitism. Det är ingen slump att projektet startar här, äger Fredrik Sieradzki från Judiska informationscentret.

Bakom projektet står Judiska församlingen, Malmö stad och det sociala företaget Xenofilia.
– Det finns problem med antisemitism i Malmö. Projektet är ett sätt att göra människor medvetna om det. Och att förändra situationen i en positiv riktning, säger Freddy Gellberg, ordförande i Judiska församlingen i Malmö.

Satsningen riktar sig till både elever och pedagoger i högstadie- och gymnasieskolan.
Utbildningen Minnenas arv har tagits fram av Xenofilia i samråd med församlingen.
Och allt drivs i samarbete med Pedagogisk inspiration, Malmö stad.

Programmet bygger på filmer och olika övningar.
– Avsikten är att ge lärare konkreta verktyg för att arbeta med svåra frågor, säger Lena Friblick på Xenofilia.
Målet är också att minska främlingsfientlighet och att öka förståelsen för människor på flykt.
– Det här kommer att ställa högre krav på Judiska församlingen i Malmö att synas ute i skolorna, säger Fredrik Sieradzki.
Minnenas arv är också en utställning och bok.

Tio filmer med intervjuer ingick i utställningen på Malmö museer ”Välkommen till Sverige.” Överlevande från Förintelsen delar med sig av sina berättelser, liksom barn och barnbarn.
Bakom boken står Anneli Evers och Lena Friblick. De fokuserar bland annat på hur krig påverkar idag.
– Vi vill synliggöra det judiska arvet och prata om ett krigs konsekvenser. Men vi ser även paralleller till dagens flyktingar som kommer med svåra upplevelser och trauman, säger Anneli Evers.
Skolprogrammet består av fyra 80-minuterslektioner. Det tas upp allt från samtalsklimat till stereotyper och fördomar. Men även antisemitism då och nu diskuteras, liksom flykt.

Totalt räknar man med att nästan 7 000 elever kan nås under läsåret.
Katarina Svenning, lärare på Dammfriskolan anser att filmerna och övningarna gör det lättare för eleverna att ta till sig andra världskriget.
Detta samtidigt som det går att knyta an till aktuella frågor som flykt.
– Satsningen är viktig för Malmö stad med tanke på hur vår befolkningsstruktur ser ut. Här finns många olika minoriteter. Och vi behöver öka förståelsen för varandra, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för skola.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...