En kraftigt berusad mopedist från Visseltofta frias nu för olovlig körning på grund av sin rädsla för fönsterkuvert från myndigheter. Arkivbild

Frias för trafikbrott på grund av fobi för fönsterkuvert

Visseltofta Trots att mannen blivit tagen två gånger för att ha kört EU-moped utan körkort friades han av tingsrätten.
Anledningen var att han inte vetat om att hans körkort inte gällde eftersom han har en kraftig fobi för fönsterkuvert från myndigheter.

Den 13 juli 2015 ryckte en polispatrull ut till en olycka i närheten av Vittsjö. Det skulle visa sig handla om en kraftigt berusad 49-årig man hemmahörande i Visseltofta som kört av vägen med sin EU-moped.
Mannen förklarade att han halkat på ett metallock och slagit runt. Han hade druckit innan han åkte hemifrån, men han menar att han inte druckit för att bli berusad. Hur mycket eller vad han satt i sig kunde han inte minnas, men han märkte inte att han var särskilt påverkad av alkoholen.
Då hade han 2,26 promille i blodet, vilket är långt över gränsen för grov rattfylla.

Det skulle också visa sig att han inte hade behörighet för att köra klass 1 moped. Detta visste han inte om, eftersom han har en kraftig fobi för att öppna fönsterkuvert från myndigheter. Bara synen av ett sådant ger honom kraftig ångest. Detta förklarar också det faktum att han inte visste om att mopeden var avställd, förklarar han.
Han säger i förhör att han säkert fått brev från Transportstyrelsen, men han har i så fall varken öppnat eller läst det.
Mopeden, som han köpte 2013, har varit avställd sedan 2011. Han trodde att mopeden automatiskt ställdes på när han skickade in handlingarna om ägarbyte och eftersom han betalt trafikförsäkring antog han att mopeden var påställd igen.

Händelsen i juli 2015 var dock inte den enda. I mitten av april i år blev mannen stoppad av en patrull på riksväg 15 i Osby och även då var han påverkad av alkohol.
Han säger i förhören att han inte heller denna gången visste om att han inte hade rätt att köra mopeden utan körkort, eftersom han fick ambulanstransport i samband med den förra olyckan. Polisen fick då aldrig chansen att prata med honom om detta, påstår han.
Nu döms mannen vid Hässleholms tingsrätt för två fall av rattfylleri och brott mot vägtrafikregisterlagen.
Dock frias han för den olovliga körningen. Tingsrätten skriver i domen att de inte kan bevisa att mannen haft uppsåt att bryta mot lagen. På grund av hans fobi för fönsterkuvert har åklagaren inte kunnat bevisa att mannen visste att det han gjorde var olagligt.

Trots att mannen vid den första händelsen var kraftigt alkoholpåverkad anser inte tingsrätten att rattfyllan var grov, då han körde moped. Hade det rört sig om ett annat fordon hade bedömningen sett annorlunda ut.
Tingsrätten fastslår att mannen ska dömas till 7 500 kronor i böter.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...