Ola

Emigranthistoria som engagerar

Författaren och Svenska Pens ordförande Ola Larsmo gästar Kristianstad Bokfestival.Foto: Christine Olsson
Artikel Ola Larsmo är aktuell med sin roman Swede Hollow, om en grupp svenska emigranter som är översedd i historieskrivningen. Trots att boken inte kommit ut ännu har den redan väckt reaktioner.
– Folk vet allt om min bok utan att ha läst den, säger han.

Under ett besök på American Swedish Institute i Minnesota för tio år sedan snubblade Ola Larsmo över en anspråkslös utställning om en numera ganska bortglömd plats i Minneapolis vid namn Swede Hollow.

I den här dalgången, eller ravinen som ligger cirka 20 meter under gatunivån, mitt i stan bodde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet ett stort antal svenskar som inte alls liknade den gängse bilden av den framgångsrika emigranten. Snarare hade de misslyckats med sitt nya liv ”over there”. Känslan Ola Larsmo fick var att det här var en plats det inte talades mycket om och det väckte genast hans nyfikenhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvinna gripen för dödsskjutning i Bålsta

En person har skjutits till döds i Bålsta. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna i 35-årsåldern har gripits misstänkt för mord efter det att en man sköts ihjäl på fredagskvällen i Bålsta.

Det var vid 23-tiden på fredagskvällen som polis och ambulans larmades till Bålsta i Uppsala län. På platsen hittades en man i 40-årsåldern som var skjuten. Enligt SVT Nyheter hittades den skjutne i ett villaområde i centrala Bålsta.

– Man gjorde hjärt- och lungräddning och han dödförklarades senare, säger Anders Ståhlberg, befäl på polisens regionledningscentral, till TT.

I samband med detta greps en person, en kvinna i 35-årsåldern, misstänkt för mord.

Mannen och kvinnan är tidigare bekanta med varandra, uppger polisen. Platsen för händelsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Utrikes

Katolska biskopar markerar mot Biden

Joe Biden på väg från ett gudstjänstbesök i den katolska kyrkan St Joseph on the Brandywine i Wilmington, Delaware, den 16 maj.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes Katolska biskopar i USA ska utarbeta ett dokument som kan hindra politiker som stöder abort från att ta nattvarden. Beslutet anses vara riktat mot president Joe Biden.

Joe Biden är en hängiven katolik som går i kyrkan minst en gång i veckan. Han stöttar också rätten till abort – något som är impopulärt i delar av den katolska kyrkan i USA. På fredagen röstade den amerikanska biskopskonferensen (USCCB) med stark majoritet för att en grupp biskopar ska utarbeta ett dokument som kan hindra abortvänliga politiker från att ta nattvarden, den viktigaste av den katolska kyrkans ritualer.

Konservativa biskopar har drivit frågan, som blivit allt hetare sedan Joe Biden blev USA:s andra katolska president genom tiderna. 2019 vägrade en präst i en katolsk kyrka i South Carolina att ge Biden nattvarden på grund av hans inställning i abortfrågor. Det planerade dokumentet kommer att vara vägledande, och det är upp till enskilda biskopar att avgöra om de vill neka någon nattvarden.

Abortfrågan är högaktuell i USA, inte minst efter att Högsta domstolen har gått med på att ta upp ett abortfall som kan komma att utmana rätten till fri abort i landet. Fallet från delstaten Mississippi, där det råder förbud mot abort efter 15:e graviditetsveckan med vissa undantag, kommer att behandlas av domstolen i höst.

Utrikes

Irans president gratulerar efterträdare

Väljare vid en vallokal i Irans huvudstad Teheran på fredagen.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Utrikes
Utrikes En efterträdare till Irans avgående president Hassan Rohani har utsetts efter fredagens val. Allt talar för att ultrakonservative Ebrahim Raisi, chef för landets rättsväsende, som förväntat nu tar över posten.

"Jag gratulerar folket för deras val. Mitt officiella grattis kommer att komma senare, men vi vet vilka som fick tillräckligt många röster i detta val och vem som folket valt i dag", säger Rohani i ett tv-sänt tal, dock utan att namnge sin efterträdare.

Enligt inrikesdepartementet räknas rösterna fortfarande, men mycket lite talar för att någon annan än Ebrahim Raisi kommer att ta hem segern. Hans främsta utmanare, den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati tillika enda icke-konservativa kandidaten som var kvar sedan flera kandidater hoppat av, har enligt statlig iransk media redan gratulerat sin motståndare till segern.

Raisi anses stå landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, nära. Den konservative domaren står under amerikanska sanktioner för påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter, bland annat för sin inblandning i de systematiska avrättningarna av tusentals politiska fångar 1988.

Vallokalerna i Iran stod öppna i 19 timmar på fredagen efter att öppettiderna förlängts. Huruvida det fick någon effekt på valdeltagandet i presidentvalet, där alternativen varit få och entusiasmen för att gå och rösta låg, är fortfarande oklart.

Ekonomi

Hot om bojkott när Oatly stämmer litet företag

Alldeles för lika tycker Oatly om Pureoatys namn och förpackning.
Foto: TT
Ekonomi
Ekonomi Hur lika är namnen Oatly och Pureoaty? Alldeles för lika, tycker Oatly som stämt ett litet brittiskt familjeföretag.
I sociala medier rasar kritiken mot den börsnoterade havremjölksjätten.

Utöver namnet anser Oatly att Pureoatys förpackning har för stora likheter med deras. Förra veckan möttes parterna i Londons High court och dom väntas i slutet av juli.

Döpt om

Oatly anser att Glebe Farm förra året döpte om sin "Oat drink" till Pureoaty för att åka snålskjuts på Oatlys framgångar. Ishen Paran, vd för Oatly i Storbritannien, sade inför domstolen att han misstänker att namnbytet kom till efter rapporter om brist på Oatly 2019.

Glebe Farm, som specialiserat sig på glutenfri havre, avvisar alla anklagelser. Likheterna mellan produkterna är vaga – en kaffekopp på förpackningen och att båda namnen innehåller ordet "oat" för att beskriva innehållet.

"Även om Oatly är mycket större än oss anser vi inte att vi gjort något fel. Förutom att bemöta deras anklagelser handlar det här om djupare principer som vi som familjeföretag måste slåss mot", skriver Glebe Farm i en kommentar till TT.

Glebe Farm är ett litet företag vars tillgångar i mars 2020 uppgick till mindre än 60 miljoner kronor – att jämföra med Oatly som värderades till 80 miljarder svenska kronor när företaget börsnoterades i maj.

Slutat köpa

Att ett storföretag med uttalat etisk profil ger sig på någon som är mindre uppskattas inte av kunderna. I sociala medier är besvikelsen och upprördheten stor och flera skriver att de slutat köpa Oatlys produkter och uppmanar andra att göra samma sak.

"Älskar era produkter, men kan inte längre köpa från ett företag som försöker vara vår knasiga coola veganbästis samtidigt som de försöker förstöra ett litet företag", skriver en person på Instagram.

"Sluta försöka stämma ett annat företag för att de använder ordet 'oat'. Jävla löjligt. Era förpackningar är inte det minsta lika. Skärp er", skriver en annan.

Att reaktionerna blir så starka beror främst på hur Oatly byggt upp sitt varumärke, säger varumärkesexperten Eva Ossiansson.

– Det har skapat en bild av sig själva som David mot Goliat, de som ett litet företag mot mjölkindustrin. Men en underdog som lyckas blir själv Goliat.

Enkel fråga

Hon säger att sakfrågan är enkel. Om ett företag gör en produkt som är snarlik någon annans handlar det om renommésnyltning. Det kostar att bygga upp ett varumärke och då är det inte konstigt att man försvarar sig.

– Om förpackningen är så snarlik att kunderna kan ta fel har de troligtvis ett bra case.

I en kommentar till TT skriver Oatlys kommunikationschef Linda Nordgren att de inte vill att Glebe Farm ska sluta sälja havredryck, men att det handlar om likheten med deras varumärke. Det är första gången en produkt i Storbritannien kallas Oaty, och det är för likt Oatly.

"Varumärkesskydd fungerar så här: vi kan inte välja våra strider, vi måste ta dem alla. Om vi inte gör det skulle det vara samma sak som att säga att det är okej för vilket företag som helst, inklusive mejerijättarna, att använda liknande varumärken och namnet Oaty."

Stormat förr

Det har stormat kring Oatly förr och Eva Ossiansson tror att de kommer att klara även den här kontroversen, oavsett hur det går i domstolen.

– Om de skulle förlora blir det ändå en signal till andra som tänkt göra produkter som liknar deras.

– Och om jag tittar i kristallkulan tror jag att de kommer att hitta på någon klurig kampanj snart som tar uppmärksamheten från det.

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Oatly

Oatly grundades i början av 1990-talet efter forskning vid Lunds universitet när man inledde försök att ersätta mjölk med växtbaserat livsmedel.

Företaget har sitt huvudkontor i Malmö och bland ägarna märks belgiska investmentbolaget Verlinvest och det kinesiska statsägda bolaget China Resources. Bland övriga ägare märks Industrifonden, Östersjöstiftelsen och riskkapitaljätten Blackstone.

Numera finns man i ett 20-tal länder där USA är en tillväxtmarknad med 151-procents försäljningsökning under förra räkenskapsåret, som avslutades 13 mars.

Bolaget har varit i blåsväder för bland annat riktade reklamkampanjer mot mjölkproducenter. Man har också ifrågasatts för att ha en tydlig miljöprofil samtidigt som man tagit in ett miljardkapital från kritiserade Blackstone som anklagas för skövling av regnskog.

I maj gjorde Oatly debut på New York-börsen. Inför noteringen hade teckningskursen fastställts till 17 dollar vilket ger ett börsvärde på drygt 80 miljarder svenska kronor.

Kultur och nöje

Svenska stjärnor med i Viaplays storsatsning

Skådespelaren Alexander Karim ska medverka i tv-serien 'The swarm'. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Viaplay gör sin största tv-seriesatsning hittills som medproducent till "The swarm", baserad på boken av Frank Schätzing.

Nu startar inspelningarna i Rom och i rollerna syns bland andra de svenska stjärnorna Alexander Karim och Eva Röse, liksom internationella skådespelare som Cécile de France, Leonie Benesch, Barbara Sukowa och Krista Kosonen.

Den övernaturliga dramathrillern handlar om hur mänskligheten hotas när valar börjar sänka skepp och skaldjur förgiftar dricksvattnet.

Serien, som blir engelskspråkig, ska följa en grupp vetenskapsmän och militärer som får arbeta hårt för att tackla det märkliga hotet från havsdjupen.

"Att få vara en del av ett projekt som inte bara är stort och spännande, utan också ihopsatt av några av de största producenterna i branschen, är fantastiskt", säger Alexander Karim i ett pressmeddelande.

Totalt släpps åtta avsnitt med beräknad premiär på Viaplay längre fram.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Kultur och nöje

Norrländska spelundret rullar på

Datorspel är en ny svensk basindustri. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ingenstans boomar den svenska spelboomen så mycket som mellan Boden och Umeå. Och i centrum av den växande spelscenen står samarbetsorganisationen Arctic Game Lab.

I Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden skapas det tv-, dator-, och mobilspel som aldrig förr. Under de senaste åren har den här delen av landet blivit ett viktigt kluster för den svenska spelindustrin.

– 2015 fanns det fem spelbolag i regionen. Nu är vi uppe i 75. Det har hänt otroligt mycket på bara några år, säger Therese Mossberg, kommunikationschef vid Arctic Game Lab, som är en samarbetsorganisation för spelindustrin i norra Sverige.

I regionen arbetar i dag 500 personer med spel och snart blir de ännu fler berättar kollegan Johan Linder, som sysslar med affärsutveckling i organisationen.

– Vi vet genom en enkät att minst 100 personer ska anställas inom det kommande året. Tillväxttakten är okej liksom. Kommer det hit ännu fler studior och fler etableringar så kommer det verkligen att explodera. I augusti nästa år kommer vi ha 700 studenter inom spel i regionen. Det borgar också för att tillväxten fortsätter, säger han.

"Nya basindustrin"

Mossberg och Linder tror att organisationen har stor del i att den lokala spelindustrin blivit så stor.

– Vi märker att bolag vill vara en del av den här resan, men jag tror också att det är superviktigt att ha en vision, att sikta högt. Då vågar man hoppa på och satsa när man känner att man har andra med sig också, säger Therese Mossberg.

– Det här är den nya stora svenska basindustrin. Spelindustrin omsätter i dag lika mycket som järnmalmen eller pappersmassan och alla vill ha en del av kakan. Där tror jag att det var extremt viktigt att vi gick in så tidigt. Men vi väntar fortfarande på någon riktigt stor spelsuccé, säger Johan Linder.

"Samarbete och jordnära människor"

Det finns en stor bredd bland spelen som skapas i regionen. Bolagen ger ut spel inom flera olika genrer på alla möjliga plattformar. Innehållsmässigt finns inget särskilt som utmärker spel härifrån jämfört med spel från andra delar av världen, tycker Johan Linder.

– Inget är väl direkt kopplat till det lokala egentligen. Det skulle väl vara Gold Town Games i så fall. De gör hockeyspel bland annat, och det är ju stort i Skellefteå där de finns, säger han.

När Therese Mossberg får frågan om varför spelföretag verkar trivas så bra i Norrlandskommunerna vänder hon på frågan.

– Varför inte? Alla förutsättningar finns här. Speciellt nu när vi har fått alla utbildningar har vi ett inflöde av talanger. Men jag tror också att det är mentaliteten här uppe. Det är mycket samarbete och jordnära människor. Det finns inte så mycket intern konkurrens utan man hjälper varandra på ett sätt som är helt unikt, säger hon.

Björn Berglund/TT

FAKTA

Fakta: Arctic Game Lab

Bildades i Skellefteå 2014. Med åren har både organisationen och ambitionerna vuxit. I dag arbetar man i Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden.

Hjälper bland annat till med affärsutveckling och annat praktiskt, sammankopplar spelutvecklare, kommuner, investerare och andra aktörer med varandra samt anordnar evenemang som den årliga Arctic Game Week. Ambitionen är att skapa en livskraftig lokal spelscen och att locka nya aktörer till trakten.

Sport

Montreals vändning – leder över Vegas

Montreals Josh Anderson omfamnas av lagkamraterna efter att ha satt det avgörande målet mot Vegas i förlängningen.
Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/TT
Sport
Sport Montreal har gjort det igen – vänt underläge till övertag i NHL:s Stanley Cup-slutspel.
I natt tog laget ledningen med 2–1 i matcher när Vegas besegrades med 3–2 i semifinalserien, efter förlängning.

Innan matchen testade Montreals huvudtränare Dominique Ducharme positivt för covid-19, rapporterar nhl.com men hans frånvaro stoppade inte Montreals segertåg.

– I förlängningen såg det ut som att vi hade mycket mer energi än vad de hade. Vi gick ut hårt och hittade ett sätt att spela i en stor match som vi var tvungna att vinna, säger tvåmålsskytten Josh Anderson efter matchen.

Efter att ha vänt ett underläge mot favorittippade Toronto i den första slutspelsomgången har Montreal varit ostoppbara i Stanley Cup-slutspelet – bortsett från det första semifinalmötet med topprankade Vegas, då laget förlorade med 1–4.

I natt stod Montreal för ännu en vändning. Vegas dominerade och vann skottstatistiken överlägset med 45–27, men Carey Price storspelade i Montreals mål och räddade 43 av puckarna.

Det var också Vegas som inledde målskyttet efter knappa fyra minuter in i den andra perioden – men Montreal jagade och kvitteringen kom mindre än 40 sekunder senare.

Målvaktstabbe av Fleury

Den tredje perioden inleddes även den med ett ledningsmål av Vegas – men med bara två minuter kvar kom ännu en kvittering av Montreal, efter en rejäl tabbe av Marc-Andre Fleury i Vegasmålet. Fleury åkte bakom målburen för att ta emot pucken, men råkade slå i väg den så att den kom framför Montreals Josh Anderson, som kunde styra in pucken i öppet mål.

– Det är svårt att komma tillbaka efter en sådan händelse, säger Vegas tränare Peter Deboer.

Matchen gick till förlängning, där Montreals Josh Anderson blev matchhjälte när han i den 13:e minuten styrde in sitt andra mål för kvällen.

– Jag tycker inte att vi var dåliga i förlängningen, men det råder ingen tvekan om att det (Fleurys tabbe) spillde över på förlängningen och påverkade oss negativt, säger Peter Deboer.

"Mår bra"

Glädjen hos Montreals hemmapublik var dock total. Det var dessutom första gången på 15 månader som ett av NHL:s USA-lag spelade i Kanada, på grund av pandemin.

Frågan är hur tränaren Dominique Ducharmes frånvaro kommer att påverka det fortsatta slutspelet för Montreal.

– Han mår bra, han är hemma. Det är svårt att säga hur länge han blir borta. Vi måste ta hänsyn både till hälsomyndigheterna och NHL:s covidregler, säger Montreals general manager Marc Bergevin.

Efter två raka segrar leder Montreal nu alltså semifinalserien mot Vegas, trots att Montreal inför slutspelet var rankat sist av samtliga 16 slutspelslag.

Susanna Persson Öste/TT

FAKTA

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 2–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot söndag, svensk tid.

Vegas–Montreal, 1–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot måndag, svensk tid.

feature

Rymlig laddhybrid med en sportig touch

Nya Kuga har vuxit ordentligt jämfört med föregående generationer.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature Nya Ford Kuga har vuxit och bjuder på generösa innerutrymmen. Den har lite större batteri än flera andra laddhybrider, med en räckvidd på upp till 5,6 mil på ren eldrift. Men vill man ha sportfjädring i en familjesuv?

Grillen för tankarna till Aston Martin, men trots Kugas sportiga ambitioner slutar likheterna med den brittiska sportbilstillverkaren där. Den tredje generationen Kuga lanserades för ett år sedan och bland nyheterna finner vi bland annat elektrifiering i tre olika nivåer. Kuga erbjuds som mildhybrid, vanlig hybrid och laddhybrid. Vi provkör den sistnämnda.

Kuga har gott om konkurrenter, däribland Volvo XC60, Volkswagen Tiguan och Toyota RAV4 som också finns som laddhybrider. Dessa känns mer premium, men kostar också mer.

Det som utmärker Fords bidrag är tyst kupé, tack vare noise cancelling-teknik, och generösa utrymmen – den här generationen har vuxit nästan tio centimeter på längden och fem centimeter på bredden. Vår bil är utrustad med sportfjädring, och prioriterar man komfort kan det vara värt att provköra en bil med standardchassi också innan man bestämmer sig. Den något sportigare fjädringen gör förvisso att bilen inte kränger så mycket i sidled men gör å andra sidan att ojämnheter och vägskarvar blir mer kännbara.

Eftersom alla laddhybrider har efterkonverterad eldrift har biltillverkarna stuvat in batteri och elmotor där det finns plats – med varierat resultat. Några kanske minns att Mercedes hade en uppstickande låda mitt i bagageutrymmet på sina tidiga laddhybrider. Det var allt annat än praktiskt. I Kugas fall har det endast försvunnit några liter i bagageutrymmet och eftersom baksätet är skjutbart finns det ändå gott om lastplats.

Kuga har lite större batteri (14,4 kWh) än flera andra laddhybrider och kommer officiellt 5,6 mil på ren eldrift. I ett räckviddstest av laddhybridbilar genomfört av biltidningen Teknikens Värld i april i år kom Kuga längre än så – vilket är ovanligt. Även om jag själv inte lyckas med den bedriften noterar jag att Kuga kör en hel del på el även efter det att batteriet har laddat ur – förmodligen finns det mer reserver än Ford redovisar på skärmen. Det kan man se som en bonus, även om jag personligen hade föredragit en mer exakt redovisning. Den klår dock inte laddhybridmästaren Toyota RAV4 som kommer upp till 7,5 mil på en laddning.

Nybilspriset på laddhybrider är högre än för rena fossilbilar. Men de är också berättigade till miljöbonus och lägre skatt. I Kugas fall blir miljöbonusen drygt 26 000 kronor. Fordonsskatten blir ungefär 25 000 kronor lägre på tre år jämfört med bensinvarianten på 190 hästar, som har en förhöjd malusskatt det första tre åren. Om du kan ladda bilen hemma och på jobbet – och klarar av dagens pendling på el – kan du även minska dina bränslekostnader med minst 15 000 kronor per år (om du pendlar cirka sex mil på el per dag).

Räknar man på det viset har man inom tre år kompenserat för prisskillnaden för en vanlig Kuga. Men bor du i lägenhet utan möjlighet att ladda är risken stor att du får släpa runt på cirka 300 kilo batteri helt i onödan – då är en mildhybrid eller vanlig hybrid som laddar sig själv ett bättre val.

Julia Brzezinska/TT

FAKTA

Ford Kuga ST-Line X 2,5 PHEV

Grundpris: Från 453 200 kronor (innan miljöbonus).

Testbil: 515 100 kronor (minus 26 344 kronor i miljöbilsbonus).

Förbrukning: 0,14 viktad förbrukning. 0,65 liter/mil på enbart bensin. (WLTP).

Endast elförbrukning: 1,68 kWh/ mil (WLTP).

Koldioxidutsläpp: 32 g/km (WLTP).

Kväveoxidutsläpp: 7,7 mg/km.

Räckvidd på el: 5,6 mil (WLTP).

Motor: Fyrcylindrig bensinmotor på 2,5 liter med turbo + synkron elmotor.

Systemeffekt: 225 hästkrafter. (Bensinmotor 154 hk + elmotor 110 hk).

Max vridmoment: Finns ingen uppgift.

Kraftöverföring: CVT steglös växellåda, framhjulsdriven.

Batteri: Litiumjon, 14,4 kWh 48-volt.

Räckvidd: 5,5 mil enligt WLTP.

10–100 procent (3,6 kW): 3 timmar 30 minuter.

10–100 procent (1,8 kW/vägguttag): 6 timmar.

Skatt: 360 kronor.

Tjänstevikt: 1 890 kilo.

Längd/bredd/höjd: 4,62/1,88/1,66 meter.

Bagageutrymme: 581–1 481 liter.

0–100 km/tim: 9,2 sekunder.

Toppfart: 200 km/tim.

FAKTA

Omdömen

Motor/växellåda +++ (3/5)

Atkinsonmotor. Som laddhybrid kommer Kuga med steglös CVT-låda. Den är helt okej, men det tar ett tag innan den reagerar vid gaspådrag. Ickeladdhybriderna har en åttastegad automatlåda. Bra balans och övergång mellan el- och bensindrift.

Ekonomi +++ (3/5)

Kuga laddhybriden kostar 70 000–100 000 kronor mer än sin bensinmotsvarighet. Privatleasing börjar på 4 900 kronor per månad för 1 000 mil per år. Förmånsvärde 1 800 kronor. Fords laddboxar är dyra jämför med andra leverantörer.

Miljö +++ (4/5)

Bilen kör förhållandevis mycket på el även när batteriet är urladdat. Kör man däremot bara på bensin får man släpa runt på onödig extravikt.

Köregenskaper +++ (3/5)

Bra viktad styrning. Kuga erbjuds enbart med framhjulsdrift i laddhybridutförande. Den strama fjädringen ger bra vridstyvhet för en sådan här tung och förhöjd bil.

Säkerhet +++++ (5/5)

Fem i betyg av Euro NCAP. Filhållning, backkamera, autobroms samt sensorer fram och bak är standard i grundutförandet. Vill man ha extra säkerhetsutrustning som döda vinkeln-varnare och adaptiv farthållare får man välja förarassistanspaketet för 11 500 kronor.

Helhet +++ (4/5)

En tyst och rymlig familjesuv som kör mycket på el. Det sportigare valet som placerar sig någonstans i mitten mellan premium och icke-premium. För längre räckvidd är RAV4 bättre, för mer karisma, välj Citroën C4 och för mer premium Volvo XC60 eller Volkswagen Tiguan.

FAKTA

Två konkurrenter

Volvo XC60 T6 AWD

Pris: 566 000 kronor miljöbonus. Systemeffekt 253 hk + 87 hk. 590 Nm.

KWh batteri ingen uppgift och 5,2 mil räckvidd på el (WLTP). Toppfart 180 kilometer i timmen. 0–100 kilometer i timmen på 5,9 sekunder.

Volvos laddhybrid är fyrhjulsdriven, betydligt dyrare men med aningen kortare räckvidd.

Toyota RAV4 PHEV Active

Pris: 467 726 kronor (efter miljöbonus). Systemeffekt 306 hk. Nm: ingen uppgift.

Batteri 18,1 kWh och räckvidd 7,5 mil på el (WLTP). Toppfart på el 135 kilometer i timmen. 0–100 kilometer i timmen på 6,0 sekunder.

Fyrhjulsdrift, överlägsen räckvidd bland laddhybriderna – hög komfort, bra helhet.

Toyota RAV4 PHEV Active.
Toyota RAV4 PHEV Active.
Foto: Johan Nilsson/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL