GAL-TAN-skalan löser problem och skapar nya

Opinion

Det har blivit allt vanligare att förutom den traditionella höger-vänsterskalan tala om var partierna ligger på GAL-TAN. Modellen använder fyra axlar istället för en rak linje. GAL står för Grön-Alternativ-Liberal, medan TAN betecknar Traditionell – Auktoritär – Nationalistisk. Om ett parti är svårdefinierat enligt höger-vänsterskalan ska det kunna definieras av hur man placerar det på GAL-TAN-skalan. Visuellt blir det en del överraskningar.
Moderaterna flyttas i sin nuvarande form, där var tredje väljare vill samarbeta med SD, flera snäpp neråt mot TAN. Det gör i sin tur att man kommer ganska långt ifrån sina samarbetspartners i alliansen.
Det finns en del invändningar mot systemet generellt. Till exempel hamnar Miljöpartiet och Centerpartiet nära varandra på grund av sin gröna profil, vilket partiernas representanter skulle invända mot. C och Liberalerna hamnar nästan precis intill, trots att C ser sig som mer liberalt. Istället hamnar partiet missvisande centrerat och hamnar nära samma fålla som MP, F! och Vänsterpartiet, bland annat på grund av tolerans mot alternativa livsstilar.
Sverigedemokraterna hamnar solklart i TAN-delen, vilket i sin tur blir missvisande i några frågor, främst välfärd, där de ligger närmare socialdemokrater än Moderater.
Och är Socialdemokraterna närmast GAL-eller TAN? Meningarna går isär även inom partiet. Det är en intressant modell, men löser långt ifrån alla problem.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

  • Nej (68%, 323 Röster)
  • Ja (32%, 150 Röster)

Antal röster: 473

Loading ... Loading ...