Henrik Svensson-tränade Malbas åkte på 15:e förlusten i säsongens ligaspel. Foto: Senad Honic/arkiv

Malbas tvingas bygga nytt lag

MALMÖ Malbas basketgäng har ömsat skinn rejält inför hösten. Bara tre spelare finns kvar i truppen från den gångna succé-säsongen.
– Vi har en lång väg att vandra, konstaterar coachen Henrik Svensson efter att i dagarna ha spelat årets inledande träningsmatcher.

I våras gjorde Malbas succé som nykomling i Basketligan och tog sig hela vägen fram till SM-slutspel. Trots att Malmöklubben hade den minsta budgeten av alla i den högsta serien, så plockade laget flera skalper.
Men nu har USA-importerna flyttat hem, landslagsspelaren Carl Engström har blivit profffs, och några andra kugggar har valt arbete och studier framför att spela elitbasket.
– Vi har bara tre spelare kvar från förra säsongen. Det blir till att bygga ett nytt lag igen, sammanfattar Henrik Svensson läget.

Svensson och sportchefen Janne Hasselström har ägnat stora delar av sommaren att jaga två nya USA-importer. Dessa ska utgöra stommen för att nå framgång i vinter.
Om de nyanlända amerikanerna Jake Zuilhof, 23 år, och Adrian Rogers, 24, är fågel eller fisk för Malbas återstår att se.
Jänkarna kom för någon vecka sedan till Malmö på varsitt så kallat tryout-kontrakt. De ska visa Malbas lagledning att de är spelarna som gör skillnad.

Malbas gjorde sin säsongspremiär under söndagen och måndagen. Det blev två knappa förluster mot två av landets bästa basketlag, Norrköping Dolphins och Södertälje Kings.
– Den första matchen i söndags mot Norrköping var en typisk premiär, och den är inte mycket att säga om. Det var ingen vacker syn, där spelarna sprang in i varandra, säger Henrik Svensson.
– Mot Södertälje (förlust på måndagen med 69–73) såg det däremot mycket bättre ut.
– Stundtals var det bra defensivt, stundtals lyckades vi också offensivt, men ibland blev vi trötta, summerar Malbascoachen.

Och amerikanernas insats då?
– Den var okej. Man ska veta att de är rookies här, det är en omställning, och det tar tid för dem. Men de jobbar på, och de visar upp en bra attityd.

Hur lång tid har de på sig att övertyga er?
– Kontraktet är på två veckor till, och de har två matcher kvar att spela.
På fredag drar Malbas till Danmark för två nya träningskamper mot Sisu och Naestved.

Och just från vårt grannland i väster har klubben värvat sin kanske främste nyckelspelare.
Fast nye Lasse Elbaek får Malbas vänta på. Han är upptagen med EM-kval med landslaget fram till den 17 september.
– Så är spelreglerna. Han får kort tid på sig till seriepremiären, men samtidigt är det kul att ha en spelare i landslaget, säger Henrik Svensson.

Sportresultat

Sport i dag