Odlaren Thorsten Larsson bland Stockholmsgårdens jordärtskockor. Jari Markkanen
Jordärtskockans blomma.
Jordärtskockor, den tidiga sorten.
Thorsten Larsson på Stockholmsgården. Arkivbild

Första jordärtskockorna skördade

löderup De blommande jordärtskockorna på Stockholmsgården syns på långt håll i det österlenska landskapet utmed kustvägen, Löderup.
– Jag skördade de första tusen kilo jordärts- kockorna i torsdags, säger odlaren Thorsten Larsson.

– Det är bara den tidiga ryska sorten som hinner blomma före frosten och blomningen varar två veckor, säger odlaren Thorsten Larsson som kallar den tidiga sorten Kåseberga och den sena Kung Ale.
Den 67-årige Thorsten Larsson har levt med jordärtskockan hela sitt yrkesliv. Det var hans far som startade odlingen för 61 år sedan. Skörden såldes till Findus soppor och barnmat.
– När jag växte upp var det ett tungt jobb att skörda jordärtskockor, vi måste kapa blasten manuellt och bära bort den, förklarar han
– På 60-talet blev det mycket lättare när vi fick slaghack, en maskin som slår sönder blasten så att det kan ligga kvar på marken.

Ett genombrott för Stockholmsgårdens försäljning kom med tv-kockarna Rikard Nilsson och Mat-Tina.
– Det var tidigare svårt att marknadsföra jordärts- kockan, för knölen är inte särskilt vacker, men med tv-kockarna ökade efterfrågan med minst tusen procent, berättar Thorsten Larsson.
Stockholmsgården har nu 85 procent den svenska marknaden och cirka 40 procent av den finska. Skörden går via en grossist i Helsingborg till restauranger och butiker. Han säljer även jordärtskockor i gårdsbutiken.
Stockholmsgården odlar röd och gul lök och två sorters kravmärkta, ekologiska jordärtskockor på 40 hektar. Även en viss del av löken är ekologisk.
– Vi skördar vanligtvis mellan 15 och 17 ton jordärtskockor per hektar och i år blir det en normal lökskörd, cirka elva ton, säger han.
– Jordärtskockan är en tacksam planta, den kommer igen år efter år, och den är vackert grön och fin när den växer upp, men det går inte lura växten med förgrodd, den behöver sin tid att växa till sig. Knölbildningen börjar när plantan vissnar ner, förklarar han.
– Men för att få en bra skörd behöver plantan många soltimmar och mycket vatten och rätt jordmån som ska vara sandig och näringsrik.
– Vi har ett av Europas bästa jordmån för jordärtskocka på den här bredgraden, vi har en lätt moränjord, förklarar han och ger följande tips:
– Förvara jordärtskockan i kylskåpet, gärna insluten i plast för att bibehålla fukten, för den torkar lätt ut för att den har ett tunt skal.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...