Robert Lann presenterade idén Multihuset för de övriga deltagarna. FOTO: Joakim Stierna
Bosse Håkansson tillhörde det vinnande röda laget.
Andreas Sidkvist, certifierad spelledare, hjälpte deltagarna framåt i processen.
Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

Kulturoasen vann tävling om framtid

lund Under lördagen och söndagen skippade trettio Lundabor övriga helgaktiviteter och stängde istället in sig på Kristallen för att spåna kring hur framtidens Lund ska se ut.
Vinnare blev ett förslag om att förvandla Gamla Observatoriet och delar av Stadsparken till en Kulturoas.

– Stenkrossen upphör 2017. Vi vill fylla det tomrummet. Vi vill föra över dels de verksamheter som finns på Stenkrossen i dag, och dels utveckla med aktiviteter för framtiden, säger Bosse Håkansson, en av deltagarna i det röda laget.
Han och lagkollegan Stig Bertelsen talar om begreppen makerspace och impacthub. Det handlar om att människor samlas kring idéer och utvecklar dem tillsammans.
– Kanske kan det röra sig om människor som under en period är arbetslösa. Istället för att känna sig ensamma i tristess, kan de komma till Kulturoasen, säger Bosse Håkansson.
Röda laget vill bevara de fräcka miljöer som finns i och kring Observatoriets byggnader. De vill gärna se att kupolen åter förses med en stjärnkikare.
– Kulturoasen ska användas dygnet runt.
Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande, uppger att idétävlingens alster ska användas i arbetet med en ny översiktsplan.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...