Så här års har tusentals unga anlänt till Lund och Malmö för att studera. För dem som inte hittar boende kan det vara en orolig tid. FOTO: Joakim Stierna

Kris för studentboende inför terminsstarten

LUND/MALMÖ Studentkårerna i Lund och Malmö går ut i en gemensam protest över att bostadssituationen för novischerna till högskolan och universitetet är katastrofal.
Båda städerna har återigen blivit rödlistade av Sveriges förenade studentkårer.
I Malmö är det värst. Högskolan har endast bostäder åt 17 procent av studenterna.

I Lund kan sju av tio nya studenter sakna bostad.
900 studenter anmälde sig till AF-bostäders novischförtur. Endast 700 av dem kan förvänta sig plats.
De som kan komma ifråga måste bo utanför ett pendlingsavstånd på tio mil.
Övriga kan få stå i kö i upp mot ett år för ett korridorrum och i över två år för en egen lägenhet.
Studentkårerna menar att bostadsbristen för studenter har blivit något av en normalsituation.
De anser att politikerna och andra med ekonomiska styrmedel talar sig varma för hur prioriterad frågan är, men att mycket lite händer.
– Det är fint att prata om vilja och idéer men man måste skrida till verket. Det behövs fler planer och enklare regler för byggbolagen, säger Björn Sanders, ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Han tar som exempel tekniska nämndens beslut i somras att AF-bostäder ska delfinansiera en park i anslutning till de planerade studentbostäderna på Kämnärsrätten.
Resultatet blev att projektet har blivit försenat.
– Det kanske inte är den typen av åtgärder man borde prioritera när vi har kris. Satsningen skjuts upp flera månader och hyrorna blir högre. Det är tragikomiskt att cykla förbi och se de tomma studentbostäder som skulle ersättas, säger Björn Sanders.
Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, uttalade sig för någon tid sedan i Skånskan och sa målet är att nyproducera runt 3 000 studentbostäder på tio år. Framför allt ska detta ske genom förtätning.
Så sent som på onsdagen kom ett pressmeddelande om att Akademiska Hus försäljning av mark vid hörnet Tornavägen/Tunavägen möjliggör att 330 nya bostäder byggs av AF Bostäder.
Märta Stenevi (MP), byggkommunalråd i Malmö, uppger att en hel del projekt är på gång. Vid Stapelbädden färdigställs 130 studentbostäder och i närheten är 155 andra på gång. Ytterligare 26 bostäder planeras i ”Kinesiska muren” och i Limhamns sjöstad och Elinelund ska det uppföras 200 bostäder. Det projektet behandlas under torsdagens möte i stadsbyggnadsnämnden.
– Men det är jätteknepigt. Vi har en pressad situation på bostadsmarknaden för många olika grupper med låg inkomst, säger hon.
Märta Stenevi anser att det parallellt med krafttag för att öka byggandet för studenter krävs fler bostäder för unga vuxna, personer som är på väg att avsluta studierna och vill ha något mer permanent för att kunna bo kvar i Malmö.
Det är bedrövligt med tre års väntetid för att få en vanlig lägenhet hos MKB och ett års kö för en studentbostad, tycker Jenny Börjeson, ordförande för studentkåren.
De lägenheter som finns för studerande på Rosengård är så dyra i förhållande till läget och storleken på 25 kvadratmeter att många inte vill bo kvar. 4000 plus vatten, el, internet blir mäktigt för en student.
Hon är rädd att krisen blir ännu värre när Malmö högskola blir universitet och troligen får fler studieplatser.
– Det verkar inte som om denna fråga är prioriterad i staden, säger Jenny Börjeson.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss