Ben Clifton hänger nästan högst upp i tornets spira. Han arbetar sig upp med hjälp av linor som kastas upp. Foto: Joakim Stierna
Domkyrkokamrerare Mats Persson och Malin Tan från Höganäsbaserade Klätterservice var på plats. Foto: Joakim Stierna
Det två år gamla klockspelet med sina 26 klockor sitter över de gamla, vanliga kyrkklockorna. Foto: Joakim Stierna
Håkan Pålsson diskuterar hur ledningarna ska dras inne i det känsliga rum där det historiska urets verk står. Foto: Joakim Stierna
Alpina fjärilsknutar heter dessa. De låser repen på ett bra sätt runt bjälkarna. Foto: Joakim Stierna
På insidan av brädorna har hantverkarna, som arbetade med taket en gång, skrivit sina namn. Foto: Joakim Stierna
Claudio De Bortoli och Ben Cliffton jobbar ofta med stora industrianläggningar men de tycker att det är roligt att för omväxlings skull jobba med en tusen år gammal kulturbyggnad. Foto: Joakim Stierna

Klättrare sätter in brandlarm i tornet

Lund Brandskyddet i Domkyrkans norra torn ska förbättras. Ny utrustning som känner tryckförändringar i luften installeras.
För att klara av uppgiften, utan ställningar, i tornets spira har specialutbildade industriklättrare hyrts in.

Denna yrkesgrupp utför oftast uppdrag i stora industrianläggningar, eller för att putsa fönster på skyskrapor (som Turning Torso), men det händer också att knepiga arbeten behöver göras i historiska byggnader. Klätterservice, med bas i Höganäs, har gjort jobb både på Uppsala domkyrka och riksdagshuset.
– För vår del är det jättekul att arbeta i den sortens objekt. Det är en fjäder i hatten, absolut, säger Malin Tan från Klätterservice.

Till sin hjälp har hon Claudio De Bortoli, från Italien, och Ben Clifton, från Storbritannien. De är båda licensierade industriklättare. Claudio De Bortoli har den högsta certifieringen. Varje team måste ha minst en deltagare med den utbildningen.
Claudio De Bortoli började klättra som 18-åring i de italienska Dolomiterna. Han har fortsatt sedan dess.
Arbetsmarknaden för industriella klättrare är global.
– Det är en internationell certifiering och vi kan jobba överallt. Yrket är stort i USA, Australien, Kina och Sydafrika. Inte sällan handlar det om uppdrag på oljeplattformar och vindkraftverk, säger Claudio De Bortoli.

Svårigheten med uppgiften i Domkyrkans torn är att det inte finns någon toppunkt att utgå ifrån, utan klättrarna får jobba sig uppåt längs takbjälkarna, inte olikt en arborist som tar sig upp i en trädkrona.
Domkyrkans torn ska utrustas med ett brandskyddssystem som bygger på termodetektering.
– Ett traditionellt brandlarm fungerar inte eftersom luckorna ofta är öppna. Detta system känner istället av förändringar i lufttryck. Det ökar när det blir varmt. Systemet kan också skilja på naturlig solvärme och brand, säger Håkan Pålsson från företaget Consilium Säkerhet Syd.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev