Elin Andersson gör sitt yttersta.
Isa Olsson, från Massive Performance.
Hanna Hultkvist stöttar sin syster Therese Beirup.
Sara Nygren får en dos ammoniak inför lyftet.
Sara Nyberg som tillhör sverigeeliten i att bryta arm var en av alla de som pressade sig till det yttersta. Hon fick brons.
Linnea Petersson, starkaste kvinnan.
Therese Beirup från Sjöbo kammade hem silvret.

Starkaste tjejerna tog upp kamp om guldet

SJÖBO Klara, färdiga och en visselpipa ljuder över lokalen.
– Ja! ropar Sara Nyberg efter att hon släppt stången på 185 kilo.

Det är tävling i Massive Performance lokal på Södergatan. En efter en går deltagarna fram, tar sig om handlederna och väntar på domarens signal. Publiken tystnar och sekunden efter överröstas de sammanbitna atleterna med hejarop, följt av ett duns när stången faller till marken. En del går tysta vidare, andra utropar med fyllda lungor ett kraftfullt ”ja!”.
– Jag får gåshud över hela kroppen, det är så mycket adrenalin, sedan tycker jag det är så roligt att alla är så väldigt olika, säger Sara Franck.
– Vi har sagt att vi ska vara med nästa år, säger Cederhamre.

Nu är de några av åskådarna och sitter vid gymmets inträdesdisk. Framför utspelar sig kampen om vem som ska ta hem guldet och med silver- och bronsmedaljören få möjlighet att resa både till VM i USA och till EM i London. Den som får minst straffpoäng i de sex grenarna koras till vinnare.
– De testar hela kroppens styrka, många bygger på klassiska arbetsmoment som är översatta till sporten. Som kronlyft som från början kommer från USA där man bar lådor med silverdollar som lyftes med stång, i Sverige är det översatt till kronor, förklarar Oskar Johnsson som är med och arrangerar liknande tävlingar.
Men nu är han coach till Sara Nyberg, som annars tillhör Sverigeeliten i armbrytning. I handen håller han en liten plastflaska med svart kork. Ammoniak, förklarar han.
Innan Sara Nyberg greppar hävstången öppnar han korken och för den framför hennes näsa. Hon biter ihop och lyfter tre gånger hennes egen vikt – 185 kilo. Men när en till tio kilo till lades på gick den plötsligt inte att rubba.
– Nu är jag förbannad, att jag inte fick den. Starkast vinner, det är det vi drivs av. Att bli bäst, säger Sara Nyberg som fick dela förstaplatsen i kronviktsgrenen med Therese Beirup från Sjöbo som också hon lyckades häva 185 kilos stången.

På en låg träbänk sitter några supportrar. Anki Björkman är nervös, hon har fått i uppgift att filma när yngsta dottern Elin Andersson lyfter. Även om dottern är favorit är det svårt att inte heja på den som gör sitt yttersta för stunden, förklarar hon.
– Det verkar vara sådan sammanhållning i gänget, säger hon.
Bredvid henne sitter Irene Lundgren, Oscar Lundgren och Greta Lysholm som håller på Sara Nyberg.
– Det är en spännande värld att få insyn i, det är första gången, kommenterar Greta Lysholm.
Men många håller på Therese Beirup som tränat på Massive Performance och är bosatt i Lövestad. Inom kort är hon euforisk. Men först ska publiken rycka till. Plötsligt tuppar hon av när en atlassten ska rullas bort.
– Jag trodde jag vaknade upp på ett sjukhus.
Ändå gick det bra. När sista grenen var klar korades hon till silvermedaljör.
– Jag är förvånad, glad och helt sanslöst lycklig.
Vinnare blev Linnea Pettersson från Vaggeryd.
Styrkan byggde hon upp genom att arbeta i ett lantbruk, förklara hon.
– Jag var med i Sveriges starkaste piga för sex år sedan, då blev jag fast. Det är sådan fokus på utseende för tjejer, så det är roligt med något som handlar om att vara stark och prestera.

Hur känns det att vinna?
– Det är skitbra, jag är verkligen glad, jag har verkligen velat detta.
Trea blev Sara Nyberg. Alla får de möjlighet att resa till EM i London i december.

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...