Foto: Jörgen Johansson

Inget för gammal murvel

Malmö Med vänstra handen på plinten trycker jag till med kraft samtidigt som jag skjuter ifrån med höger ben och låter det vänstra knäet leda i en elegant båge över hindret.

Eller kanske inte. Dagens test är parkour med föreningen Quality Runners i Barnlandet på Malmöfestivalen.
– Det bästa med parkour är att det är så fritt, säger Ylva Thorné från arrangörsföreningen.
– Man kan köra var som helst och det finns inga direkta regler. Man får vara ute och känna sig fri. Man släpper alla tankar och allt man ser är hindret framför sig och hur man ska ta sig förbi det.

Det ska villigt erkännas att jag tycker att parkour ser väldigt, väldigt roligt ut. Men även mitt självbedrägeri har sina gränser. Någonstans har man fått erkänna för sig själv att man är en halvgammal och synnerligen osmidig murvel som kanske inte är skapt för dylika aktiviteter. Precis som skateboard och backhoppning som också verkar kul är det sysselsättningar som man får avnjuta på avstånd.
Men nu ska det alltså testas och då är det bara att skjuta självbevarelsedriften åt sidan. Och när jag ser mig omkring inser jag att det här nog kan överlevas ändå, med tanke på att övriga deltagare ser ut att vara under tio år allihop.
Sofia Centre från Quality Runners instruerar oss i det som kallas säkerhetshoppet, det vill säga vänster hand i plinten, upp med höger fot på densamma och sedan hoppa igenom med den vänstra. Det går lite stolpigt på första försöket men sedan flyter det fint. Jag kanske inte är lika smidig som barnen men här har jag i alla fall lite fördel av att ha uppnått full manslängd.

Hoppet som kallas lazy, det som beskrivs i ingressen, visar sig lite svårare för den här trötta reporterkroppen men går väl i ärlighetens namn ganska okej ändå även om det knappast ser särskilt häftigt ut när jag med värkande festivalleder och -vader tråcklar mig över hindret.

Där någonstans bestämmer jag mig för att nöja mig för den här gången och fortsätta avnjuta sporten med viss distans och önska att jag kunde flyga fram genom det urbana landskapet så där coolt som de riktiga proffsen gör på alla youtube-videos.

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev