Hörby

Tidningsbud utsatt för misshandel

Hörby
Hörby Tidningsbudet var på väg hem efter avslutat arbetspass när han plötsligt blev oprovocerat misshandlad av en främmande man.

Det var strax före klockan fem på morgonen i söndags som tidningsbudet, en man i 20-årsåldern, var på väg hem efter att ha avslutat nattens pass med utbärning av tidningar.

På Kungsgatan mötte han en man som av okänd anledning uppträdde aggressivt och hotfullt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Trollbäckens förskola flyttar in i tillfälliga paviljonger

”Det blir en nystart. Vi är alla väldigt positiva till detta och på måndag morgon flyttar barnen in.” säger Admira Nukic, barnskötare på den nya förskolan i Hörby.
Foto: Molly Berggren
Hörby
Hörby Hörby
Trollbäckens förskola flyttar nu in i nya lokaler. Hörby kommun har byggt en jättestor tillfällig förskola på Frostaskolans gräsplan eftersom man hittat giftiga ämnen i den gamla lokalen. Och för personalen är det en efterlängtad flytt.
– Vi är jätteglada över att vi har nya fräscha lokaler som inte är luktsmittade, säger Admira Nukic, barnskötare på den nya förskolan Sagolandet.

På Frostaskolans gräsplan i Hörby ligger ett vitt snötäcke. Här råder full aktivitet denna onsdagseftermiddag. Kommunen har byggt en stor tillfällig förskola som ska rymma över 100 barn. Stolar, bord och andra möbler bärs in i de nya, tillfälliga lokalerna.

Mitt bland kartongerna står barnskötaren Admira Nukic, som tycker den nya förskolan är väldigt fin.

– Det blir en nystart. Vi är alla väldigt positiva till detta och på måndag morgon flyttar barnen in, säger Admira Nukic.

Nya förskolan Sagolandet i Hörby.
Foto: Molly Berggren

En flyttfirma springer fram och tillbaks med stora, tunga kartonger med lekutrustning och möbler. När barnen flyttar in på måndag ska det mesta vara på plats, men en del kommer finnas kvar att göra.

– Vi kommer inte vara färdiga, men jobbar parallellt med utemiljön, säger Renée Johansson, rektor på förskolan.

Hon är mycket positiv till de nya lokalerna.

– Det känns jätteroligt. Vi är taggade, säger Renée Johansson.

Mycket resurser

Mycket ska fixas inför att barnen flyttar in på måndag.
Foto: Molly Berggren

Lokalerna som är uppbyggda som moduler ska i första hand fungera som förskola i fem år. Sedan står det i översiktsplanen för Hörby kommun att det ska byggas en ny förskola vid Stattena, berättar Peter Siilak, som är stadsbyggnadschef på Hörby kommun.

På onsdagseftermiddagen var det full aktivitet utanför den nya förskolan i Hörby.
Foto: Molly Berggren

Ute på Frostaskolans gräsplan jobbas det för fullt med att få klart det sista.

– Det har lagts mycket resurser på ute- och innemiljön. Det känns jättekul. Personalen har fått sortera ut vad de vill ha. Vi har inte satt några begränsningar, säger han.

Barnen flyttar in på den tillfälliga förskolan eftersom de gamla lokalerna på Trollbäckens Förskola haft problem med mögel och fukt under flera år.

Personalen hade under lång tid slagit larm om att inomhusluften orsakat andningsproblem, trötthet och huvudvärk. Lokalerna dömdes ut efter att det giftiga ämnet klorfenol hittats i taket.

En efterlängtad flytt

Möbler som väntar på att få en plats på den nya förskolan Sagolandet i Hörby.
Foto: Molly Berggren

Sedan dess har det även funnits ett förslag om att Gullregnsgården, bakom vårdcentralshuset, skulle kunna fungera som ersättningslokaler till Trollbäcken. Gullregnsgården har tidigare varit ett demensboende, men boendet lades ner i början på 2000-talet.

Avdelningen Stampe på den nya förskolan Sagolandet i Hörby.
Foto: Molly Berggren

Men nu blev det alltså moduler på Frostaskolans gräsplan som istället blev lösningen och Renée Johansson berättar att barnen har fått vara med och rösta om namnet på den nya förskolan.

– Det har varit ett äventyr. Barnen har varit delaktiga. De äldsta barnen har röstat och namnet blev Sagolandet. De olika avdelningarna har också fått namn från sagorna, som till exempel Nalle Puh och Tiger, säger hon.

För henne känns det extra spännande att barnen äntligen ska flytta in.

– Det har varit en efterlängtad flytt, säger Renée Johansson.

”Det känns jättekul. Personalen har fått sortera ut vad de vill ha. Vi har inte satt några begränsningar.” säger Peter Siilak, stadsbyggnadschef, Hörby kommun.
Foto: Molly Berggren

Hörby

Bedrägeriförsök i Hörby

Hörby
Hörby En kvinna blev utsatt för ett bedrägeriförsök när en person knackade på för att få tag på hennes kontokort.

En 92-årig kvinna utsattes i veckan för ett bedrägeriförsök i Hörby. En person ringde till kvinnan och sa att någon tagit ut pengar från hennes kort. För att pengarna skulle komma tillbaka bad de henne uppge siffrorna på hennes betalkort.

När hon inte gjorde detta knackar det på en person som vill att kvinnan ska lämna ifrån sig kortet. Hon lämnar kortet till personen, men efter kontakt med anhörig spärrar de kortet. Det hann aldrig försvinna några pengar från kvinnans kort.

Hörby

Skadegörelse på behandlingshem i Hörby

Hörby
Hörby Hörby
Två unga tjejer misstänks för skadegörelse på ett behandlingshem för ungdomar.

I torsdags utsattes ett behandlingshem för ungdomar i Hörby för skadegörelse. Två tjejer i 15-årsåldern misstänks ha slagit sönder möbler och fönsterrutor.

Hörby

Fortsatt distansundervisning i Hörby kommun

Frostaskolan och Georgshillsskolan kommer ha fortsatt distansundervisning för årskurs 7-9, i första hand till och med en 22 januari.
Hörby
Hörby Elever i årskurs 7-9 i Hörby kommun kommer fortsätta ha distansundervisning. Beslutet gäller i första hand till och med den 22 januari.

Hörby kommun beslutade på torsdagen att fortsätta med distansundervisning på Georgshillsskolan och Frostaskolan för årskurs 7-9.

En del av eleverna kommer få fortsätta få undervisning på skolan, de kommer bli kontaktade av personal på skolan. Distansundervisningen gäller inte elever i grundsärskolan.

Under distansundervisningen finns det möjlighet för eleverna att anmäla sig till att hämta skolmåltider. Vårdnadshavare anmäler till mentorn om eleven vill hämta en skolmåltid och vilken skola man vill hämta den ifrån.

Skolchefen och rektorerna kommer ha kontinuerliga möten tillsammans med representanter från facken för att stämma av läget och ta nya beslut efter hand.

Hörby

Hörbyföretag får inte använda ”Flora” i sitt varumärke

Svenskodlad Ekologisk Sötlupin finns i Sofie Florås sortiment för baljväxter.
Hörby
Hörby Ett företag i Hörby registrerade varumärket Fält och Flora. Det väckte reaktioner hos Margarinföretaget Flora som överklagade domen hos patent- och registreringsverket, som nu beslutat att namnet inte får användas.
– Jag tycker det är helt galet. Jag har något som är helt tvärtom. Jag vill inte alls liknas med det de gör, säger Sofie Florå, ägare av Friskfaktor Sverige AB.

Företaget Friskfaktor Sverige AB i Hörby ansökte i september 2019 om att få registrera namnet ”Fält och Flora”. Detta eftersom företagets grundare heter Sofie Florå och Flora i varumärket ska kunna kopplas till hennes namn.

Hon arbetar med baljväxter och säsongsbetonade ekologiska produkter, som ska vara handgjorda från grunden.

Registreringen gick igenom, men margarinföretaget överklagade domen hos patent- och registreringsverket, som nu beslutat att namnet Fält och Flora inte får användas.

– Det konstiga är att ett stort varumärke trycker på ett litet, säger Sofie Florå, ägare till Friskfaktor Sverige AB.

Loggan till Sofie Florås varumärke Fält och Flora. ”Det konstiga är att ett stort varumärke trycker på ett litet, säger Sofie Florå.” ägare till Friskfaktor Sverige AB.

En annan innebörd

Hon har svårt att förstå hur de båda varumärkena skulle kunna förväxlas eftersom de arbetar med olika saker. Margarinföretaget Flora gör en processad produkt med palmolja, medan Sofie Florå vill hålla råvaror och produkter i en hållbar livsmedelskedja och så oprocessat som möjligt, berättar hon.

– Jag ser inte hur det skulle kunna blandas ihop. Jag ser ingen anledning till att de skulle överklaga, säger Sofie Florå.

Hon berättar att hon varit i kontakt med rådgivare från patent- och registreringsverket och att ingen av dem ansåg att det fanns något problem med att registrera namnet Fält och Flora.

– Jag diskuterade möjliga scenarier med dem och i sammanhanget som jag skrivit det, så får det en annan innebörd, säger Sofie Florå.

Margarintillverkaren Flora anser å sin sida att ett nytt varumärke som har namnet Flora i sig skulle kunna urvattna och förväxla deras skyddade varumärke.

Inga likheter

Detta håller patent- och registreringsverket med om i sitt beslut. De anser att kännetecknen för varumärkena är förväxlingsbara och allmänheten skulle därför kunna tro att det finns ett kommersiellt samband mellan märkena. Därför får Friskfaktor inte längre använda varumärket Fält och Flora.

Men Sofie Florå är fast besluten att hitta en lösning. Hon kommer att överklaga deras beslut.

– Det finns inga likheter mellan baljväxter och margarin. Förhoppningsvis kan jag förlikas med dem, säger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Hörby

Hörby bibliotek fortsätter hålla fysiskt stängt

Sedan den 20 december har Hörby bibliotek haft sina dörrar stängda för fysiskt besök.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Hörby
Hörby Hörby bibliotek fortsätter hålla stängt i lokalerna, som de stängde på regeringens uppmaning just innan jul. Planen är att öppna den 25 januari.
– Det är klart som tusan att det inte är bra att hålla stängt, men vi försöker vara tillgängliga ändå, säger Marcus Kulle, kultur- och fritidschef i Hörby kommun.

Innan jul gick regeringen ut med en uppmaning att all icke-nödvändig verksamhet skulle stänga, så den 20 december stängde Hörby bibliotek sina dörrar för fysiska besök.

– Vi har öppet för utlåning. Man kan boka sina böcker för avhämtning, säger Marcus Kulle, kultur- och fritidschef i Hörby kommun.

Han berättar att de försöker vara så tillgängliga som möjligt och att det även går att få utskrifter gjorda om man hör av sig till biblioteket i förväg.

– Man kan boka in sig för att få utskrifter. Finns det ett behov så löser vi det, säger Marcus Kulle.

Strider mot bibliotekslagen

På Folkhälsomyndighetens hemsida uppmanades biblioteken att stänga när det kom nya och skärpta restriktioner den 18 december, men detta stred mot bibliotekslagen som säger att bibliotek är samhällsviktig verksamhet.

Den texten är nu borttagen på Folkhälsomyndighetens hemsida och kommunerna kan själva bestämma om de vill öppna upp biblioteken igen. Trots detta fortsätter Hörby bibliotek hålla stängt till och med den 24 januari och hänvisar till smittspridningsläget i Skåne.

– Skåne är hårt drabbat och i Hörby börjar det accelerera. Det kan ändå vara försvarbart att fortsätta hålla stängt, säger Marcus Kulle.

Viktig plats

Han betonar dock att det egentligen inte är bra att biblioteket är stängt.

– Men nu när det varit så sedan innan jul, anser vi inte att det är så brådskande att öppna innan den 24 januari. Vi gjorde bedömningen att vi ville avvakta smittläget i Skåne efter jul- och nyårshelgerna.

Marcus Kulle ser fram emot att kunna öppna upp biblioteket för fysiska besök den 25 januari.

– Biblioteket är en viktig plats för våra medborgare och vi vill absolut kunna öppna igen, så det känns bra.

Och han upplever att biblioteksbesökarna har haft förståelse för den tillfälliga nedstängningen.

– Eftersom vi har försökt vara tillgängliga ändå tycker man att vi har hanterat det på ett bra sätt, säger Marcus Kulle.

Hörby

34 500 kronor i böter för rattfylla

Hörby
HÖRBY Det blev en dyr biltur som den 48-årige Hörbybon gav sig ut på den 22 augusti förra året. Orsaken: Han var rattfull och åkte fast.

48-åringen stoppades av polis vid Nya torg och fick lämna ett utandningsprov som visade att han hade en alkoholhalt på 0,98 promille, alldeles under gränsen för grovt rattfylleri.

Nu döms han för rattfylleri av normalgraden efter att ha erkänt brott. Straffet blir dagsböter, 150 gånger 230 kronor, totalt 34 500 kronor.

Hörby

Körkortslös åtalas

Hörby
HÖRBY

En 34-årig man åtalas för olovlig körning efter att ha kört bil på Vallgatan i Hörby den 29 september förra året trots att han saknar körkort.

Det klassas som grov olovlig körning eftersom 34-åringen gjort samma sak även tidigare.

Han har erkänt brott och åklagaren föreslår att han döms att betala 100 dagsböter på 50 kronor styck, totalt 5 000 kronor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL