Den danska kompositören och dirigenten Michael Bojesen blir ny chef för Malmö Opera från och med 1 juli 2017. Foto: Gunilla Wedding
Den 1 juli 2017 lämnar Bengt Hall över rodret för Malmö opera. Foto: Gunilla Wedding

Danska Bojesen blir ny chef på Malmö Opera

Malmö Den danska kompositören, dirigenten och ledaren för Copenhagen Opera Festival, Michael Bojesen, blir ny chef för Malmö Opera från och med 1 juli 2017.
– Det är med stolthet och djup respekt som jag tar över efter den legendariske Bengt Hall, sade Michael Bojesen på måndagens pressmöte.

Michael Bojesen
Född: 1960
Bakgrund: Dirigent som gått på Det kgl Danske Musikkonservatorium. Har bland annat varit docent i körledning på Danska Musikkonservatorium 1996-2004 och chefdirigent för Danmarks Radios flickkör samt en del av DR:s orkester och administrativ ledare för kören 2000-2010. Har också frilansat som dirigent och kompositör både i Danmark och utomlands. Är sedan 2012 ledare för Copenhagen Opera festival.
Aktuell: Börjar sitt arbetet som chef (vd och konstnärlig ledare) för Malmö Opera 1 januari 2017 och tar formellt över ansvaret från och med 1 juli 2017.
Michael Bojesen om …
… vad som är operabranschens stora utmaningar: ”Det är så många som har en ansträngd bild av vad opera är men vi som är här vet vilken mångfald det handlar om. Utmaningen ligger nog i få fler att förstå att opera är många olika saker och relevant även 2016.”
… favoritmusik på fritiden: ”Jag har lyssnat mycket på opera men det kom in relativt sent i min karriär. Så har jag två små barn vilket gör att jag är tvungen att lyssna på en massa musik som jag inte tycker om.”

Det var en nöjd operastyrelse som presenterade Michael Bojesen som efterträdare till Bengt Hall på posten som vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera.
– Det har varit en lång process men Michael Bojesen har funnits i våra tankar länge, sade styrelseordförande Britt-Marie Lundqvist.

Varför föll valet slutligen på Michael Bojesen?
– Han är en person som vi tror mycket på inför framtiden, han kan redan mycket om Malmö Opera och har en bred musikalisk erfarenhet. Sedan har han många visioner och idéer som vi också är intresserade av. Han är också lätt att jobba med, både ödmjuk och alert

Läs också: Bengt Hall avslutar med två uruppföranden

I juni i år presenterades danska Kitte Wagner som ny chef för Malmö Stadsteater. I och med utnämningen av Michael Bojesen har nu två av Malmös största kulturinstitutioner chefer som rekryterats från Danmark. En ren tillfällighet, menar Britt-Marie Lundqvist.
– Men, visst är det naturligt här i Skåne att man rekryterar danska resurser. Michael har ju faktiskt bara 40 minuters pendlingstid till Malmö Opera. Sedan kanske man också kan se det som tecken på att integrationen i Öresundsområdet närmar sig. Michael Bojesen börjar sitt arbete på Malmö Opera den 1 januari 2017 och tar över formellt 1 juli 2017. Han är stolt över sitt nya jobb, samtidigt som han känner djup respekt inför det.
– Det är ett tungt ansvar att ta över efter legendariske Bengt Hall, säger han med ett leendet.

Vad var det som lockade med det här jobbet?
– En rad olika ting egentligen. Först och främst är det så hög standard här på Malmö Opera. Jag själv är utbildad musiker och dirigent främst inom klassisk musik men har en bred bakgrund. Jag tycker också att Malmö Opera har hittat en bra väg för både opera och musikal och att det finns många möjligheter att utveckla det.

Sedan 2012 har Michael Bojesen varit chef för Copenhagen Opera Festival och i samband med det samarbetet en hel del med Malmö Opera. Inte minst inför sommarens festival.
– Under det samarbetet såg jag till exempel en väldigt engagerad orkester och tänkte att har man en så engagerad orkester betyder det att hela huset är bra och jag ser verkligen fram emot att arbeta här.

Nuvarande operachefen Bengt Hall har fullt ansvar för säsongen 2017/2018 vilket innebär att Michael Bojesens inte kommer att sätta sina egna avtryck på repertoaren förrän säsongen 2018/2019. Något han tycker känns bra.
– Det ger mig tid att planera grundligt, säger han och tillägger att det kanske ändå blir det några små ting under 2017/2018 som bär hans kännetecken.
Exakt vad Michael Bojesen har för planer för Malmö Opera vill han inte gå in på än men säger att han tror mer på samarbeten över sundet än konkurrens. Och så betonar han vikten av att nå ut med operans verksamhet utanför själva operahuset. Och att han kommer att ta med sig tankar från sitt arbete med Copenhagen Opera Festival här verkar troligt.
– Det har varit fantastiskt att jobba med operafestivalen och jag vet att det blir mer samarbeten i framtiden, säger han. Malmö Opera ska naturligtvis inte bli Copenhagen Opera Festival men idéer därifrån kan användas här.

Bengt Hall som arbetat inom kulturen i Malmö i många år och varit chef på Malmö Opera sedan 2009 tycker att det känns väldigt bra att lämna över till Michael Bojesen.

Vad tror du blir den stora skillnaden mellan dig som chef och Michael Bojesen?
– Det är alltid spännande med Öresundssamarbeten och det är möjligen lättare för Michael att genomföra.

Michael Bojesen
Född: 1960
Bakgrund: Dirigent som gått på Det kgl Danske Musikkonservatorium. Har bland annat varit docent i körledning på Danska Musikkonservatorium 1996-2004 och chefdirigent för Danmarks Radios flickkör samt en del av DR:s orkester och administrativ ledare för kören 2000-2010. Har också frilansat som dirigent och kompositör både i Danmark och utomlands. Är sedan 2012 ledare för Copenhagen Opera festival.
Aktuell: Börjar sitt arbetet som chef (vd och konstnärlig ledare) för Malmö Opera 1 januari 2017 och tar formellt över ansvaret från och med 1 juli 2017.
Michael Bojesen om …
… vad som är operabranschens stora utmaningar: ”Det är så många som har en ansträngd bild av vad opera är men vi som är här vet vilken mångfald det handlar om. Utmaningen ligger nog i få fler att förstå att opera är många olika saker och relevant även 2016.”
… favoritmusik på fritiden: ”Jag har lyssnat mycket på opera men det kom in relativt sent i min karriär. Så har jag två små barn vilket gör att jag är tvungen att lyssna på en massa musik som jag inte tycker om.”