Kultur

Proffsig rock med Violet Janine

Artikel Kultur och Nöje Melodic Rock genomgår en präktig renässans för tillfälligt, och då inte minst här i Sverige.

Melodic Rock genomgår en präktig renässans för tillfälligt, och då inte minst här i Sverige. Det tycks dyka upp nya band i nästtan varenda buske, och här är ännu ett. Frontande Janine Nyman började skriva låtar redan för tre år, men officiellt bildades Violet Janine inte förrän så sent som i fjol. Att det här är ett band som man inom kort borde kunna nämna i samma andetag som Eclipse, H.e.a.t, Work of Art och andra färskare storheter i genren råder det dock inte någon tvekan om. Giget på Rock Stage andades i alla fall uppenbart gedigen professionalism även om den där sprudlande energin ovanämnda band har inte riktigt finns där än.

Låtmaterialet från försommarens albumdebut Between Red & Blue bådar dock gott inför framtiden. Från riffiga Shut Up via bluesiga halvballaden So Much More och Tell Me, en fin FM-stänkare á la Heart modell åttiotalet levererade kvintetten det så kallade godset på ett övertygande sätt. Violet Janine rockar, således, och de gör det utan att på det minsta sätt låtsas som om de uppfinner hjulet på nytt. Det här är musik som hämtat större delen av sin inspiration från AOR och hairmetal och sedan begåvat den med en aning kryddning från sjuttiotalshårdrocken, vilket förstås en god utgångspunkt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stora protester inför Arsenals match

Arsenals supportrar protesterar.
Foto: Frank Giffiths/AP/TT
Sport
Sport Arsenal möter Everton hemma på Emirates Stadium i kväll.
Då passade Arsenals supportrar på att protestera mot Arsenals ägare Stan Kroenke efter inblandningen i kritiserade "Super League".

Timmarna före avspark samlades ett stort antal supportrar utanför arenan för att protestera mot Arsenals ägare. Bland annat sattes flera banderoller upp i stil med "Kroenke out" och "Vi vill ha vårt Arsenal tillbaka". BBC skriver att över 1 000 supportrar slöt upp utanför arenan.

Efter att nyheten om den europeiska superligan i fotboll briserade förra helgen har de tolv initiativtagande klubbarna – bland annat Arsenal – mötts av hård kritik.

Londonlaget ägs sedan 2018 helt och hållet av den amerikanska ägarfamiljen Kroenke, som även äger lag i ishockeyligan NHL, basketligan NBA och ligan i amerikansk fotboll, NFL.

Josh Kroenke, son till Stan och med i Arsenals ledning, sade tidigare i veckan att det inte finns några planer på att sälja klubben.

– Jag kanske kommer att mötas med misstro och skepsis, men över tid hoppas jag kunna etablera någon slags relation med våra supportrar och visa dem att vi är kapabla att ta vår klubb framåt, sade han.

Arsenal–Everton börjar 21.00.

Inrikes

Global standard nytt hopp i kamp mot matsvinn

Närmare en femtedel av all mat kastas. 8–10 procent av världens utsläpp av växthusgaser hör samman med mat som går till spillo, enligt FN.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Hundratals miljoner ton mat slängs varje år. Nu ska en internationell grupp fastställa en global standard för matsvinn – ett viktigt genombrott i kampen för att minska svinnet, enligt svenska Sis.

17 procent av all mat världen över – motsvarande runt 23 miljoner fullastade lastbilar – hamnade i sopkorgar 2019, enligt en ny FN-studie. Matsvinnet i hemmen utgör drygt hälften av de totala 931 miljoner ton som går förlorade varje år. Samtidigt går nästan 700 miljoner människor till sängs hungriga varje dag.

Det globala standardiseringsorganet ISO har nu beslutat att bilda en särskild grupp med uppdrag att ta fram standarder som definierar och underlättar arbetet mot matsvinn. Lorena Olivares, projektledare på Svenska institutet för standarder (Sis) uppger att det kommer att bli den första så kallade ISO-standarden inom området.

– En ISO-standard sätter normen världen över. Det innebär att alla länder kan arbeta på samma sätt, mäta på samma sätt och jämföra resultat mycket bättre, säger hon.

Bidra till lika villkor

På hemmaplan motsvarar matsvinnet ungefär 95 kilo per person och år, enligt siffror från Naturvårdsverket. Sverige var ett av de länder som ställde sig positiva till bildandet av en internationell grupp som ska arbeta fram de nya måtten.

Att ta fram en global standard handlar om att skapa tydliga spelregler för alla aktörer i frågan, bland annat genom en gemensam terminologi, säger Lorena Olivares.

– Det är viktigt att vi pratar samma språk gällande de här frågorna. I dag kanske inte matsvinn betyder samma sak i exempelvis USA eller Australien som det gör i Sverige. Många länder har heller inte de resurser som krävs för att ta fram egna lösningar på de utmaningar som finns – en ISO-standard kommer bidra till att alla kan arbeta på lika villkor.

Viktigt för klimatet

Ett av FN:s hållbarhetsmål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Enligt FN:s miljöprogram Unep skulle minskat matsvinn leda till minskade utsläpp av växthusgaser, reducerad skövling av höga naturvärden och ökad tillgänglighet av mat.

En enhetlig standard världen över för att kunna mäta svinnet är ett viktigt steg för att uppfylla FN-målet, anser Lorena Olivares.

– Det kan också innebära ett första steg mot en standard för certifiering, för att kunna visa att man som exempelvis företag jobbar med matsvinn och har uppnått vissa mål. Framför allt ser jag vikten av att kunna följa upp och mäta framsteg, säger hon.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Lorena Olivares, projektledare på Svenska institutet för standarder, gläds åt det nya initiativet.
Lorena Olivares, projektledare på Svenska institutet för standarder, gläds åt det nya initiativet.
Foto: SIS/TT

FAKTA

Fakta: Så minskar du matsvinnet

Ställ matvaror med kort hållbarhet tillgängligt så du kommer ihåg att använda dem.

Är någon matvara på väg att gå ut går det ofta att frysa den. Mjölk, grädde, ost och matrester går utmärkt att frysa in.

Matvaror som snabbt förfars är bättre att köpa lite av, tänk på att inte köpa mer än du kommer hinna göra av med.

Livsmedelsverket rekommenderar en kyltemperatur på +4 grader och -18 i frysen. Kött och fisk ska stå på den kallaste platsen i kylskåpet och går också bra att frysa.

Lukta och smaka, ägg håller många veckor från bäst före-datum och även mjölk som förvaras i kylen och inte står framme långa stunder håller ofta längre än bäst före-datumet.

Matrester kan bli nya maträtter – risotto, wok och pyttipanna går utmärkt att laga på mat som blivit över. Skrumpna grönsaker går att använda i paj, grytor och soppor.

Källa: Livsmedelsverket

Sport

Säsongen är över för Lugi

Casper Käll och hans Lugi lyckades aldrig slinka ur Sävehofs grepp i SM-semifinalerna.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Lund
handboll Säsongen är över för Lugi. Det blev storförlust i den tredje SM-semifinalen borta mot Sävehof: 27-40. Därmed 0-3 i matcher i semifinalserien.

– Det är klart att man är besviken. Vi har varit ett steg bakom dem i hela semifinalserien och särskilt i dag, trots att vi sagt att vi skulle komma ut och vara aggressiva och gå för det. Men så blev det ju inte, vet inte vad det beror på, resonerade Lugis försvarsgeneral Niklas Paradis i C More efter matchen i Partillebohallen.

Sävehof kopplade nämligen grepp direkt från start. 5-1 redan efter sex minuters spel och sedan ytterligare ett mål till 6-1. Redan där kändes det som om Lugi helt enkelt inte hängde med.

Lugi reparerade något och kom så nära som 9-12. Men sedan gjorde hemmalaget sex raka mål till 18-9 och det var ridå ner för överraskningslaget Lugi, som överraskade de flesta experter med att slå ut Ystads IF i kvartsfinalerna.

”Vann inte duellerna”

– Vi vann inte duellerna bakåt. De spelade ut oss ganska lätt och då blir det svårt att vinna matcher, sa Paradis, som inte var helt nöjd med hur hans lag spelade försvar.

– Samtidigt är de väldigt skickliga. Men så här lätt ska det inte gå i en SM-semifinal.

Den andra halvleken var egentligen bara uppvisningshandboll. Sävehof kunde till slut glida ifrån till en förkrossande överlägsen seger.

Nu tackar Karl Wallinius för sig, liksom Markus Sjöbrink, målvakten Simon Sejr och Viktor Hallén som uppges vara klar för Skövde. Dessutom ryktas det om proffsanbud även för Isak Persson.

Stark comeback

Ett bra framtidsbesked för Lugi var emellertid att Theo Ûbelacker var tillbaka på planen efter långvariga problem i sviterna av en hjärnskakning - och dessutom bästa målskytt för kvällen med sex mål. Trots en hel del ringrost. En positiv och stark comeback.

Theo Ûbelacker svarade för en stark comeback i säsongens allra sista match för Lugi.
Foto: Christoffer Borg Mattisson

– Jag hade bara en hundraprocentig träning efter tio veckors frånvaro så klart man blev lite trött. Men det är bara att köra, sa Übelacker.

Precis som Paradis var han inne på att Lugi inte hängde med bakåt.

– Vi får inte stopp på dem helt enkelt. De trycker på allt och det blir jobbigt i längden när vi inte vinner duellerna bakåt.

Lugi kan summera en fullt godkänd säsong i seriespelet med sitt unga lag och nya tränaren Marc Uhd - och i slutspelet blev det succé när YIF slogs ut. Men mot Sävehof räckte det alltså inte den här gången.

Utrikes

Oberoende mediebolag stämplas av Moskva

Maktcentret Kreml i Moskva. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes Mediebolaget Meduza är det senaste av en rad oberoende ryskspråkiga nyhetsförmedlare som blir kringskuret av Moskva.

Ryssland pekade på fredagen ut det populära ryskspråkiga mediebolaget Meduza som "utländsk aktör", med meningen att den tjänar utländska intressen som är kritiska mot makten i Moskva.

Meduza, som publiceras på internet, har officiellt hemvist i Lettland, men flera av dess journalister bor i Ryssland. Meduza tillhör ett av få ryskspråkiga mediebolag som verkar i Ryssland och är oberoende gentemot Kreml.

Justitiedepartementet som fattade beslutet säger att det baseras på att "gällande lagar i Ryssland ska upprätthållas".

Kreml har lyckats tysta, stoppa eller stänga de flesta av de inhemska mediebolag som haft en oberoende ställning.

Representanter för Meduza sade att beslutet innebär en inskränkning för mediebolaget i Ryssland, och att det "gör det svårare för oss att genomföra vårt arbete".

Meduzas ledning meddelar att den ska överklaga beslutet i domstol.

Grupper eller individer som klassas som "utländska aktörer" måste redovisa sina källor till finansiering, samt tydligt redovisa beslutet.

Lagen om "utländsk aktör" infördes 2012, och gällde då främst enskilda organisationer. Beslutet vidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer.

Sport

Sävehof till SM-final efter kross

Sebastian Karlsson och Sävehof är vidare till SM-final.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Sävehof är i ännu en SM-final i handboll.
Det regerande mästarlaget besegrade enkelt Lugi i semifinalen med 3–0 i matcher.
– Vi visar vilken bredd vi har i dag, säger Sävehofs Jonathan Edvardsson i C More efter 40–27-segern.
PREMIUM

Sävehof har haft en säsong av det klart finare slaget. Partillelaget vann grundserien och i slutspelet har det inte gått att stoppa laget.

I kvartsfinalen besegrades Guif med 3–0 i matcher och Lugi städades av med samma siffror i semifinalen. Under fredagskvällen säkrades finalavancemanget när Sävehofs offensiv tände på alla cylindrar och man vann med hela 40–27.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Kultur och nöje

Ricky Gervais hyllar "Snabba cash"

Ricky Gervais hyllar serien 'Snabba cash' och kallar den briljant. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

”Fucking brilliant”. Så lyder omdömet när den brittiske komikern och skådespelaren Ricky Gervais tittat klart på ”Snabba cash” på Netflix.

”"The Wire" möter "Gomorra" och "4 blocks". Kolla in den. De tre filmerna är också bra”, skriver komikern på Twitter, rapporterar Expressen.

Hyllningen passerar inte obemärkt förbi i teamet bakom succéserien. Regissören Jesper Ganslandt skriver på Instagram: ”När den vassaste tungan och en av de skarpaste hjärnorna på planeten gillar din serie...! Vad säger man? Häpnadsväckande. Tack Ricky”.

Även huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad har lagt upp en skärmdump på Ricky Gervais hyllning på sitt Instagramkonto.

Den nya serieversionen av Jens Lapidus nerviga gangsterdrama har uppenbarligen satt Stockholms undre värld på kartan. I en lång artikel i The New York Times beskrivs seriens hungriga entreprenörer, hänsynslösa kokainhandlare och en it-miljardär (Olle Sarri) som i en radiointervju säger "jag är systemet", som motsatsen till den svenska jantelagen.

Evin Ahmad och Olle Sarri i 'Snabba cash'. Pressbild.
Evin Ahmad och Olle Sarri i "Snabba cash". Pressbild.
Foto: Netflix

Inrikes

Få fick asyl i fjol

Migranter i ett flyktingläger på den grekiska ön Samos. Arkivbild.
Foto: Michael Svarnias/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tre av fyra asylansökningar fick svenskt avslag förra året. Drygt 7 200 personer beviljades asyl i Sverige, det längsta antalet sedan 2008 enligt EU:s statistikbyrå Eurostat, rapporterar Europaportalen.

I förhållande till befolkningsmängden hamnade Sverige på sjunde plats, med 70 beviljade asylansökningar per 100 000 invånare. Det var strax över EU-snittet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Billigare biljetter när flyget vädrar morgonluft

Flygplan tillhörande United Airlines vid Newarks flygplats i USA. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig//TT
Ekonomi
Ekonomi Ökad vaccinering runtom i världen gör att flygbolagen nu vädrar morgonluft. Kapaciteten ökas och konsumenter kan räkna med billigare flygbiljetter – i alla fall inledningsvis.
PREMIUM

Flygbranschen har varit en av de hårdast drabbade under pandemin men flera bolag lyfter nu sina prognoser. Ungerska lågprisbolaget Wizz Air som bland annat flyger till 15 olika europeiska destinationer från Skavsta i Nyköping, ser positivt på sommaren.

– Jag är ganska säker att sommaren kommer att bli bättre än hur situationen är nu, säger vd:n Jozsef Varadi vid en flygkonferens, rapporterar Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL