Proffsig rock med Violet Janine

KONSERT
Violet Janine, Malmöfestivalen Rock Stage 12 augusti

Melodic Rock genomgår en präktig renässans för tillfälligt, och då inte minst här i Sverige. Det tycks dyka upp nya band i nästtan varenda buske, och här är ännu ett. Frontande Janine Nyman började skriva låtar redan för tre år, men officiellt bildades Violet Janine inte förrän så sent som i fjol. Att det här är ett band som man inom kort borde kunna nämna i samma andetag som Eclipse, H.e.a.t, Work of Art och andra färskare storheter i genren råder det dock inte någon tvekan om. Giget på Rock Stage andades i alla fall uppenbart gedigen professionalism även om den där sprudlande energin ovanämnda band har inte riktigt finns där än.

Låtmaterialet från försommarens albumdebut Between Red & Blue bådar dock gott inför framtiden. Från riffiga Shut Up via bluesiga halvballaden So Much More och Tell Me, en fin FM-stänkare á la Heart modell åttiotalet levererade kvintetten det så kallade godset på ett övertygande sätt. Violet Janine rockar, således, och de gör det utan att på det minsta sätt låtsas som om de uppfinner hjulet på nytt. Det här är musik som hämtat större delen av sin inspiration från AOR och hairmetal och sedan begåvat den med en aning kryddning från sjuttiotalshårdrocken, vilket förstås en god utgångspunkt.

Sedan är det aldrig fel att ha en kvinnlig frontfigur. Särskilt inte när man som i det här fallet har en vokalissa där röstresurserna kan matcha sångerna.

KONSERT
Violet Janine, Malmöfestivalen Rock Stage 12 augusti