Aida Hadzialic meddelar på en blixtinkallad pressträff att hon avgår som gymnasie- och kunskapslyftsminister. Anledningen är att hon på fredagen kvällen innan har kört rattfull. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Gymnasieminister Aida Hadzialic avgår

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) avgår efter att ha kört rattfull. Beskedet lämnades på en pressträff på lördagen.

– Det är jag själv som väljer att avgå, säger ministern.

Rattfyllan ska ha ägt rum under en resa mellan Köpenhamn och Malmö på torsdag kväll. Ministern berättar att hon hade tagit två glas i samband med en konsert och räknat med att det skulle vara ok att köra hem senare på kvällen. Vid en poliskontroll strax efter brofästet visade det sig att hon fortfarande hade 0,2 promille i blodet.
– Det här var första gången och sista gången det hände. Jag har aldrig kört på det här viset innan. Det var ett allvarligt misstag och jag tar på mig det, säger hon under pressträffen.
– Jag förstår att många är besvikna och jag är förbannad på mig själv. Jag anser att det jag har gjort är väldigt allvarligt, säger hon.

Hon uppger att hon har tagit beslutet efter diskussion med statsminister Stefan Löfven (S) och närstående.

Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister i oktober 2014. Hon är 29 år.

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), tillfälligt kommer att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Dagens fråga

Klarade du din uppkörning på första försöket?

Loading ... Loading ...