Eslövsbornas givmildhet har hittills resulterat i att familjen kunnat betala en sjukhusräkning på 540 000 kronor. En del av pengarna skänktes vid söndagens arrangemang i Blomsterbergshallen.Arkivbildi

Advokaten kräver få se Trygg-Hansas underlag

ESLÖV Advokat Leif Persson i Eslöv fick på onsdagen fullmakt att representera svårt sjuke Eslövsbon Mats Öberg gentemot hans försäkringsbolag Trygg-Hansa – som inte vill hjälpa trots att Mats Öberg ligger i respirator i Thailand sedan över två veckor. Advokat Persson kommer att begära överprövning av försäkringsjättens beslut – och begära ut underlaget för det beslutet.

Familjen Öberg, exfrun Birgitta Öberg och de tre barnen Rasmus, Jonathan och Ida, kämpar mot klockan.
Vården på det sjukhus där Mats Öberg ligger i Bangkok är mycket dyr.
Tack vare de insamlingar som vänner, familj och svenskar som berörts av hans öde kunde familjen i veckan betala sjukhusräkningar på 540 o00 kronor.

Läs mer: Eslövsbor samlades för att stötta Mats

Men Mats Öbergs tillstånd är oförändrat dåligt. Och familjen vill att han snarast får flyga hem till Sverige med ambulansflyg.
Det kommer, så länge hans tillstånd inte förbättras, att kosta 2-2,5 miljoner kronor.

Advokat Persson har gott hopp om att kunna få försäkringsbolaget att betala.
Han fick på onsdagen mandat i ett mejl att representera Mats Öberg, tack vare att Öbergs exfru Birgitta av Eslövs kommuns överförmyndare utsetts till Mats Öbergs förvaltare, i samråd med deras tre barn.
– Tack vare det har vi en plattform att jobba från. Jag har gott hopp om att vi ska kunna lösa detta! säger Leif Persson.

Trygg-Hansa kräver dock den skriftliga fullmakten i original. Den kan levereras först på söndag, då två av Mats Öbergs barn reser hem till Sverige.
– Trygg-Hansa har inte velat prata med mig tidigare. Men nu har jag sagt till dem att det är viktigt att vi får en bra hantering på detta. I första hand kommer jag att ansöka om en omprövning.
– Jag kommer också att begära ut kopia av deras beslutsunderlag. Jag måste veta hur jag ska bemöta det underlaget, säger Leif Persson.
– Jag är spänd på att se hur det beslutsunderlaget ser ut. Jag kan känna att det varit ett torftigt underlag, säger Leif Persson.

Han säger att han varit mycket tydlig mot Trygg-Hansas representant.
– Jag sade till henne att nu måste vi sansa oss så att vi får en omprövning! Vi hade ett bra samtal. Hon fick bekräftat av Birgitta av vi hade ett interimistiskt beslut om detta.

Eslövs överförmyndare gjorde en blixtutryckning. till Lunds tingsrätt för att ordna allt.
Trygg-Hansa har de senaste dagarna varit på Birgitta Öberg och velat att hon lämnade ut Mats Öbergs patientjournal. Något både Birgitta Öberg och advokat Persson är mycket kritiska mot.

Hela försäkringsjättens beslut att vägra hjälp har ju byggt på att Mats Öberg ska ha varit hos en läkare på en vårdcentral före resan, och då fått utskrivet antibiotika mot en lindrigare lunginflammation.
Trygg-Hansa hela argumentering för att vägra vård har varit under förespeglingen att de känner till vad som står i Mats Öbergs patientjournal.

Läs mer: ”Vi säger alltid att ärendet är avslutat – men det kan ändras”

Leif Persson håller med akutläkaren Ardavan Khoshnood som i gårdagens Skånska Dagbladet ställde sig mycket kritisk till försäkringsjättens agerande. Ardavan Khoshnood betvivlade också starkt att Trygg-Hansa verkligen hade tillgång till Mats Öbergs patientjournal.
Enligt uppgift till Skånskan ska Mats Öberg själv ha kunnat gå ut från flygplanet i Bangkok, gå genom passkontrollen och sedan hämta ut sin resväska.

Läs mer: Läkare rasar mot Trygg-Hansa

Birgitta Öberg berättar från Bangkok att tillståndet för hennes exmake är oförändrat dåligt.
– Vi vill ju ha hem honom. Som det ser ut nu klarar han sig inte utan respirator. Det är så mycket som är oklart.

Hon berättar om hur konstigt det kändes när Trygg-Hansa bad henne att ”ordna fram journalerna på honom”.
– Vi känner att vi inte vill ha någon kontakt med Trygg-Hansa själv. Det får gå via vår advokat, säger Birgitta Öberg.
Insamlingarna fortsätter. Familjen har kvar 200 000 kronor. Om pengarna inte flyter in längre vet man inte vad man ska göra. Kontakter har även tagits med Eslövs kommun.

Läs mer:
UD vägrar berätta hur de hjälp Öbergs
Kyrkan ställer upp för familjen
Nedsövd Eslövsbo i Bangkok nekas hjälp
Trygg-Hansa klickade bort förtvivlade anhöriga
Insamlingen uppe i 375 000 kronor

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...