Mats Öberg har vaknat upp och behöver inte längre respirator.FOTO: PRIVAT
Akutläkaren Ardavan Khoshnood i Lund är mycket kritisk till hur försäkringsbolaget Trygg-Hansa kunnat lämna sin kund, svårt sjuke Eslövsbon Mats Öberg, åt sitt öde i en respirator i en sjukhussal i Thailand FOTO: PRIVAT

Läkare rasar mot Trygg Hansa

ESLÖV/BANGKOK Akutläkaren Ardavan Khoshnood i Lund är mycket kritisk till hur försäkringsbolaget Trygg-Hansa kunnat lämna sin kund, svårt sjuke Eslövsbon Mats Öberg, åt sitt öde i en respirator i en sjukhussal i Thailand.

Trygg-Hansa vägrar att hjälpa till eftersom man fått veta att Mats Öberg någon gång innan resan besökte en vårdcentral i Eslöv, och där fick konstaterat en lindrig lunginflammation och blev ordinerad antibiotika.
I och med det hävdar Trygg-Hansa att försäkringen inte gäller.

Läs mer: ”Vi säger alltid att ärendet är avslutat – men det kan ändras”

– Det som gör mig mest upprörd med detta är hur man anser sig kunna veta att det är lunginflammationen som ställt till det. Det kan det vara, men det finns så många andra sjukdomar och tillstånd som kan ha bidragit till att Mats blev dålig, säger Ardavan Khoshnood.
– Det behöver inte alls vara kopplat till hans lunginflammation. De thailändska läkarna vet fortfarande inte till hundra procent vad som drabbat Mats.

Ardavan Khoshnood har kontakt med Mats Öbergs exfru Birgitta Öberg och dotter Ida Öberg, som båda arbetar eller har arbetat på akuten i Lund.
– Om läkarna i Bangkok inte vet vad Mats Öberg lider av – hur kan då Trygg-Hansa veta det?

Ardavan Khoshnood får, även som akutläkare, då och då frågan av patienter om det är fritt fram att resa om de har ett sjukdomstillstånd. Det är ännu vanligare på vårdcentralerna.
– Fram till nu har jag alltid svarat ja eller nej, beroende på om det rent medicinskt går eller inte. Men nu har jag börjat säga till patienterna att de för min del gärna får resa, eftersom det inte finns några hinder rent medicinskt – men att de ändå måste kolla med sitt försäkringsbolag innan de reser.

– Det är extremt märkligt egentligen. Samtidigt bidrar det till ett samhället där man börjar ljuga för varandra, där man inte vågar söka läkare av rädsla för att det ska registreras, och att försäkringsbolaget ska få tag på det.
– Skulle något hända lämnas de helt åt sig eget öde. Nu kan man inte säga åt patienterna att det är fritt fram att resa – även om det rent medicinskt inte finns några hinder att resa.

Ardavan Khoshnood efterlyser tydligare riktlinjer kring detta.
–Annars kan folk aldrig resa. Det är inte alltid folk känner sig hundraprocentiga.
Samtidigt ser han stora svårigheter.
– Nageltrång kan sluta med blodförgiftning. Var går den här gränsen? Vem är det som ska dra den om det inte är vi läkare som ska göra det? säger Ardavan Khoshnood.

Han är mycket undrande över hur Trygg-Hansa, som hävdar strikt sekretess för att slippa redogöra för sina bedömningar, samtdigt fått ut Mats Öbergs patientjournal, som ju är sekretessbelagd.
– Om de pratar utifrån hans journal så låter det helt otroligt att de fått tillgång till den med mindre än att han själv gett sitt medgivande – och det kan han ju inte ha gjort eftersom han legat i respirator hela tiden.

Ardavan Khoshnood säger att försäkringsbolagen inte har rätt att utan tillstånd få ut sina försäkringstagares medicinska journaler.
– De har inga sådana kontakter med oss. Det de kan göra är att begära ut journaler för patienter – men bara om patienten först gett sitt skriftliga tillstånd. Både till dem och till oss!

Enda alternativa sättet för SOS Alarm eller ett försäkringsbolag att höra med anhöriga om vad patienten berättat för dem. Men det är ett högst osäkert sätt.
– Jag blev så provocerad av de svar Trygg-Hansas representant gav i Skånska Dagbladets intervju i förra veckan. Som till exempel det där om att ”så fort vi får journalen så vet vi vad det är som har hänt Mats Öberg”. Fortfarande vet man inte vad det är som hänt honom! säger Ardavan Khoshnood.

Trygg-Hansa vägrar betala både de löpande sjukhuskostnaderna och ett ambulansflyg hem till Sverige för svårt sjuke Mats Öberg, som inte varit vid medvetande på över två veckor. Nu är familjen beroende av insamlingar för att kunna betala sjukhusräkningarna.

Läs mer:
Eslövsbor samlades för att stötta Mats
UD vägrar berätta hur de hjälp Öbergs
Kyrkan ställer upp för familjen
Nedsövd Eslövsbo i Bangkok nekas hjälp
Trygg-Hansa klickade bort förtvivlade anhöriga

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...