Höörs kommuns fastighetsbolag HFAB var först intresserade av lägenhetshusen i kvarteret Hantverksgatan och Järnvägsgatan. Nu står det klart att husen fortsätter att vara i privat ägo när Skånegårdar tar över som ägare. Arkivbild
Dag Magnusson är mycket nöjd efter att ha gjort upp affären med Lennart Broberg. arkivbild

Fastigheter säljs för 35 miljoner kronor

höör Höörs Fastighets AB (HFAB) var intresserade men hoppade av. Nu köper Skånegårdar tre flerfamiljshus och en sommarstuga av Höörsbon Lennart Broberg och hans bolag.
– Jag väntar bara på att pengarna ska komma in på kontot, säger Broberg.

Det var i början på året som 69-årige Lennart Broberg via bolaget Brobo Fastighets AB aviserade att tre huskroppar med totalt 52 hyresgäster i kvarteret Järnvägsgatan och Hantverksgatan var till salu.

Han vände sig till fyra intressenter med lokal förankring och bad dem inkomma med anbud. Däribland kommunägda HFAB.

I början på juli kunde Skånska Dagbladet berätta om de olika turerna i HFAB i samband med affären. Till en början var bolaget och dess vd Kristina Forslund intresserade av ett köp. Styrelseordföranden Johan Svahnberg (M) gick dock emot hennes rekommendation och stoppade affären med hänvisning till att den inte skulle få stöd i fullmäktige. Ett agerande som kritiserades av de socialdemokratiska ledamöterna i styrelsen.

Lennart Broberg som tröttnade på att inte få något besked från HFAB gick vidare. Under sommaren blev det klart att Skånegårdar köper huskropparna för närmare 35 miljoner kronor.
– Via sitt dotterbolag Höörfasaden har Skånegårdar rätt mycket fastigheter i Höör. Jag har också fått försäkrat att det hela handlar om ett långsiktigt ägande vilket var en förutsättning, säger Lennart Broberg som har kluvna känslor efter affären.
– Det känns tråkigt eftersom jag har haft en mycket god relation med hyresgästerna.
Totalt hörde elva intressenter av sig angående husen.
– Flera var intresserade av att göra ett snabbt klipp. De fick nobben, säger Lennart Broberg.
Nye ägaren Skånegårdar ser det som en stor affär.
– Det är både stort och ansvarsfullt. Att äga andras hem ser vi seriöst på, säger vd Dag Magnusson.

Hur kommer hyresgästerna och Höörsborna märka att husen fått en ny ägare?
– Vi ska gå igenom alla lägenheterna och göra en inventering. Någon större renovering blir det inte nu, säger Dag Magnusson.
– Fördelen är att både Lennart Broberg och hans far var byggare. De byggde de här husen i egen regi vilket ofta får fördelen att de blir mer påkostade, fortsätter han.

Skånegårdar har via sitt dotterbolag flera andra byggprojekt igång i Höör. Spaden har redan satts i marken för sju nya lägenheter bakom Coop. Nästa år hoppas bolaget komma igång med bygget av elva lägenheter i huset på Nya Torg där Charismakyrkan tidigare höll till.
Lennart Broberg lämnar nu Höör efter flera decennier och flyttar till sitt hus Solgården med utsikt över Ivösjön.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×