M-råd vill se över hyrläkarberoende

Skåne Dagens system med jourer och jourkomp bidrar till landstingens ökade beroende av hyrläkare enligt regionrådet, Carl Johan Sonesson (M), som vill se över systemet i kommande avtalsrörelse.

– Det är nog alla eniga om att tar man ut mycket ledig tid dagtid måste man täcka upp den tappade personalen, annars måste man ställa in operationer och det är ju ingen som vill, säger han till Läkartidningen med anledning av en reportageserie i Svt om regionens beroende av hyrläkare.
Han tycker därför att Sveriges Kommuner och landsting (SKL) bör ta upp frågan med Läkarförbundet om en förändring av joursystemet i den kommande avtalsrörelsen.
På sin facebooksida förtydligar Carl-Johan Sonesson sitt resonemang:

– Jag vill inte riva upp något avtal men konstaterar att nuvarande jour- och beredskapsavtal för läkare skapar behov för landstingen att ta in dyr hyrpersonal dagtid då läkarna många gånger tar ut mycket ledighet dagtid. Ledighet som skapats av jour- och beredskapsarbete nattetid.
– Denna lediga tid använder en del läkare till att arbeta som hyrläkare i andra landsting. Jag lägger inga moraliska aspekter på de som vill arbeta som hyrläkare men konstaterar bara att om vi alla vill nyttja mindre andel hyrläkare så borde nästa avtalsrörelse ta sikte på hur läkarna kan bibehålla bra lönevillkor utan att behöva jaga runt i andra delar av Landstinggsverige som hyrläkare på sin lediga tid.

Dagens fråga

Skulle du vilja åka ut i rymden om du fick chansen?

Loading ... Loading ...

Webbkryss