Traditionen

Än finns det tid för konst i sensommarens Skåne

Peter Frie. Skogsdunge. Brons 2016. Foto: Britte Montigny
Artikel Traditionen trogen bjuder den skånska konstsommaren på konst för varje smakriktning: måleri, skulptur, foto, konsthantverk, framför allt glas.

I Skånes nordvästra hörn har Galleri Arnstedt i Östra Karup under juli haft landskapsmålaren Peter Frie som huvudutställare. I stället för de panoramaliknande landskap som blivit något av hans signatur har han denna gång visat en slags triptyker där enfärgsfält skjutits in mellan två landskapsutblickar – inte helt optimalt. Hans landskap kräver helt enkelt stora format. Den utställningen slutar dock redan den 31 juli men i ett avlägset hörn i galleriets skulpturpark visar han i varje fall sommaren ut en magnifik bronsskulptur/relief som återger en lummig skogsdunge, bara den är värd ”omaket” att ta sig över Hallandsåsen.

På återvägen gör jag en avstickare till Höganäs. Till och med den 21 augusti väntar här mer förstklassigt måleri och det av en konstnär som står de flestas hjärta nära: Gerhard Nordström. I sitt måleri, i sina tolkningar såväl av sommarblomstrande landskapsutsnitt som av oändliga regnvåta och nyplöjda jordar är han lika sprudlande vital som när han slog igenom med sina Vietnam-relaterade målningar i sviten ”Sommaren 1970”. Anslaget har möjligen blivit bredare – ibland också tyngre – men den koloristiska fräschören är intakt. Gerhard Nordströms analytiska öga lämnar ingen nyans osedd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Riksrevisionen granskar spårbyte i invandring

Riksrevisionen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen kommer att granska systemet med så kallat spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring för att se om det fungerar effektivt, meddelar myndigheten.

Spårbyte infördes 2008 och innebär att den som fått avslag för asylinvandring har chansen att "byta spår" till att ansöka om arbetskraftsinvandring. För att göra det krävs av den sökande att den kan styrka sin identitet, har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fyra månader, har en lön på minst 13 000 kronor i månaden och kommer att vara anställd i ytterligare ett år eller mer.

"Det har hittills inte gjorts några analyser av hur systemet med spårbyte fungerar. Om det inte fungerar som det är tänkt finns risk för att människors förtroende för migrationssystemet påverkas negativt", säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande på Riksrevisionens hemsida.

Myndigheten pekar ut tre risker. Dels kan asylsystemet belastas av onödiga kostnader om en person saknar skäl ändå söker asyl i Sverige för att få tillträde till arbetsmarknaden. Dels kan arbetsgivare utnyttja möjligheten till spårbyte för att få in den som anställs innan man prövat villkoren för arbetstillstånd.

Det finns även risk att oseriösa arbetsgivare missbrukar de sökandes svaga ställning i samhället – en risk tidigare granskningar har funnit stöd för, enligt Riksrevisionen.

Resultaten av granskningen ska redovisas i en rapport i september 2022.

Sport

Inget VM – israeler släpps inte in

Finalen i lag-VM 2005. I år blir det ingen final, mästerskapet har ställts in.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Sport
Sport Årets lag-VM i squash ställs in. Men anledningen är inte så mycket en uppblossad covidoro, utan främst värdlandet Malaysias visumregler.

Det muslimska landet portar nämligen de israeliska deltagarna från att komma in, och de kan då inte ställa upp i lag-VM för herrar i Kuala Lumpur, som var tänkt att inledas nästa vecka.

VM ställs därmed in på grund av "möjligheten att vissa länder inte skulle kunna tävla till följd av att deras visum inte kan utfärdas", som det internationella förbundet WSF uttrycker saken.

Förbundets ordförande Zena Wooldridge säger enligt nyhetsbyrån AFP att man försökt att påverka myndigheternas inställning, så att alla som vill kan få tävla i VM.

Israels squashförbund har tidigare sagt att alla länder som deltar i tävlingar som Israel hindras från att ställa upp i "blundar för rasism och diskriminering". Förbundet har även hotat att dra WSF inför Idrottens skiljedomstol Cas om frågan inte löses.

VM skulle ha hållits i Nya Zeeland, men flyttades till Malaysia på grund av reserestriktioner under coronapandemin.

Utrikes

"Världen vill ta det säkra före det osäkra"

Familjer på en flygplats i Sydafrika, som många länder nu stänger för inresande från av rädsla för att importera fler fall av omikronvarianten.
Foto: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Många länder stoppar inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, som ändå väntas sprida sig globalt.
– Kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Den expertpanel som granskade hur coronaviruset hanterats globalt i början av pandemin kom i våras fram till att åtgärderna var för långsamma, och dessutom inte tillräckligt bra.

Nu, med den nya omikronvarianten, reagerar många länder desto snabbare och har begränsat resandet från södra Afrika, regionen där varianten först rapporterades. Att många flyg stoppas drabbar de länderna hårt, och Sydafrika har vädjat om att flygstoppen ska hävas.

– Jag förstår att världen vill ta det säkra före det osäkra nu. Men jag har också enorm förståelse för de länder i Afrika som man stänger flygen från. Det drabbar länderna, inte när det gäller pandemin, utan det är ländernas ekonomi och människors jobb som hamnar i riskzonen, säger Anders Nordström, som var en av den oberoende expertpanelens experter.

För lite vaccin

Det är också svårt att veta vilken effekt sådana åtgärder egentligen har för att begränsa smittspridningen. Enligt Anders Nordström är flygstopp ett "trubbigt verktyg" att ta till, och det är svårt att veta om åtgärderna är i överkant eller inte.

Oavsett skapar situationen en politisk spänning mellan de afrikanska länderna och en del andra länder. Här kan Sverige bidra genom att tydliggöra att det behövs en internationell lösning på pandemin, att inte varje land kan hantera den på egen hand, enligt Anders Nordström.

– Jag har mycket förståelse för att de afrikanska länderna blir upprörda över att världen gör på det sättet, särskilt som de inte har fått tillgång till tillräckligt mycket vaccin.

Världen mer beredd

De snabba åtgärderna kan vara ett tecken på att världen är mer beredd att vidta snabba åtgärder med erfarenhet från de senaste knappa två åren. Anders Nordström tror dock att det är tveksamt att det kan gå att stoppa en ny variant på samma sätt som man potentiellt hade kunnat göra med de allra första coronafallen.

– Det här viruset finns ute redan på så många håll i världen, så att stoppa det nu genom att sätta in kraftiga åtgärder för att stoppa smittan, det tror jag är otroligt svårt. Men man har blivit bättre på att ta reda på vad det är och snabbt följa upp för att se hur allvarligt det är. För det vet vi ju inte än.

Än så länge går det inte att avgöra om omikron är allvarligare än tidigare varianter av covid-19. Om det visar sig att det vaccin som finns i dag inte biter på omikronvarianten ska det enligt experterna gå snabbt, tre–fyra månader, att ändra vaccinen så att de fungerar för den nya varianten.

– Då börjar ju allt om i världen. Men nu har vi en plattform på plats och kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar.

Kristin Groth/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.

En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.

WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.

WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.

Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Utrikes

Korruptionspengar i bistånd till Tchads folk

Över 4 miljoner brittiska pund från ett korruptionsfall har använts för bistånd till Tchad. Arkivbild.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över 150 000 människor i Tchad har fått hjälp genom brittiska hjälpinsatser som har finansierats med pengar från ett korruptionsfall 2018.

Totalt handlar det om 4,4 miljoner brittiska pund, motsvarande över 50 miljoner kronor, som har använts till livräddande insatser för människor som drabbats av matosäkerhet och undernäring, meddelar den brittiska regeringen.

Pengarna kom från flera korrupta transaktioner i ett ärende som hanterats av den brittiska antikorruptionsmyndigheten SFO (Serious Fraud Office). Personal och företag med koppling till Tchads ambassad i Washington, USA var inblandade i fallet.

"Pengarna vi beslagtog har med rätta använts till välbehövliga humanitära biståndsprojekt, hellre än att hamna i korrupta tjänstemäns fickor", skriver SFO i ett uttalande.

Pengarna har även använts för att hjälpa till i landets åtgärder mot coronapandemins spridning.

Ekonomi

Försvaret tecknar avtal för artillerisystem

Artilleripjäsen Archer i samband med övningen Aurora 17 år 2017. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal för reservdelar, utbytesenheter och verktyg för artillerisystemet Archer till en kostnad av upp till 350 miljoner kronor.

"Med det här avtalet ser vi till att Försvarsmakten får förutsättningar att kunna sköta driften av Archersystemet på ett bra sätt", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV, enligt myndighetens hemsida.

Avtalet gäller i fyra år med en option på förlängning med tre ytterligare år. Avtalet kommer att kompletteras med ett underhållsavtal.

Archer är svensk-utvecklat och är en vidareutveckling av den tidigare artillerimodellen Haubits 77B. Archer monteras på ett fordon och fungerar automatiskt och autonomt, skriver FMV, vilket innebär att soldaterna inte behöver lämna hytten i samband med att pjäsen avfyras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Kina ger en miljard vaccindoser till Afrika

Coviddoser ges i Dakar, Senegal. Bild från i juli.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina åtar sig att skänka en miljard doser covid-19-vaccin till Afrika. Löftet kommer från president Xi Jinping i ett videotal i samband med öppnandet av ett forum för ekonomiskt samarbete mellan Afrika och Kina.

600 miljoner doser är de kinesisktillverkade varianterna, och de övriga 400 miljonerna kommer att ske via andra leveransvägar, som att de produceras i Afrika av kinesiska företag.

Xi säger att människoliv måste sättas först, och att se till att prisvärda och tillgängliga vaccin finns i Afrika för att minska det globala vaccineringsgapet.

Inrikes

Varningar för snön på västkusten

Räkna med busväder på västkusten under dagen, och än värre på onsdag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det stora snökaoset på västkusten dröjer till onsdagen, men redan tisdagen kommer att bjuda på snöfall och en gul varning är utfärdad.
– Man får räkna med besvärligt väglag under hela dagen, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

Uppemot 40 centimeter snö i kombination med rejäla vindar ser ut att skapa ett jobbigt oväder i delar av Götaland, främst på västkusten, under onsdag och torsdag.

Men även tisdagen bjuder på snö, varnar SMHI.

– Det har redan börjat komma in snöfall över västkusten och det kommer att dra sig söderut, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

Besvärligt väglag

Västra och södra Götaland kan räkna med mellan 5 och 10 centimeter snö, lokalt 15 centimeter, i Skåne kan snön övergå i blötare former och där lär det främst bli regn under tisdagen. För större delen av västra Götaland samt Blekinge och sydvästra Småland har SMHI utfärdat gul varning, den minst allvarliga formen.

– Lågtrycket kommer att dra sig bort mot sydost under eftermiddagen, men man får räkna med besvärligt väglag under hela dagen, säger Petter Lind, och varnar för att respiten till nästa snöfall blir kort.

– Det blir en liten paus innan nästa lågtryck kommer på onsdag förmiddag. Det kommer från Danmark och går in över sydvästra Sverige. Det är ett lite intensivare lågtryck med nytt snöfall som rör sig upp mot åtminstone mellersta Götaland.

Värst i Halland

Det snöfallet har fått SMHI att utfärda en röd varning, den kraftigaste, för onsdag och torsdag i främst Halland – från Laholm i söder till strax norr om Varberg i norr och till Gislaved och Ljungby i öst. Delar av inre och västra Götaland, främst då västra Småland, får orange varning.

– Samtidigt blir det tilltagande ostliga vindar, friska till hårda vindbyar i södra och mellersta Götaland i samband med snöfallet, säger Petter Lind.

På de flesta håll där den röda varningen gäller väntas det under onsdag och torsdag komma någonstans mellan 20 och 30 centimeter snö, lokalt eventuellt uppemot 40 centimeter. Ovädret väntas bland annat resultera i elavbrott och mycket stora förseningar i trafiken, bland annat kan snön driva mycket, särskilt i öppna landskap.

Forsatt kallt

Under torsdagen tros det bli lugnare, då ser det ut som att lågtrycket drar sig mot Baltikum.

Längre norrut blir det under tisdagen relativt lugna väderförhållanden och normalt vinterläge. Men väglaget kan vara besvärligt, och de kalla temperaturerna håller i sig.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs, i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Martin Yngve/TT

Sport

Möregårdh föll i finalen: "Vunnit ett silver"

Truls Möregårdh, här i semifinalen.
Foto: Per Hällström
Sport
Sport 19-årige Truls Möregårdh förlorade VM-finalen i bordtennis i Houston i USA med 0–4 i set. Världsettan Fan Zhendong från Kina blev för svår.
– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, säger skrällsvensken.

Fan Zhendong fick snabbt en 3–0 ledning. I fjärde set gick Möregårdh upp till 7–3 och hoppet om att kunna ta sig in i matchen väcktes, men kinesen visade varför han är världsetta och vände setet till seger 11–8.

– Jag tyckte att jag spelade okej ändå, säger 19-åringen till SVT Sport och fortsätter:

– Jag missade några lägen men jag visste att jag var tvungen att gå för det otroligt mycket mer än i de tidigare matcherna. Och när jag väl satte dem så tog han dem väldigt bra. Han var väldigt bra i dag, i spelet är han oslagbar.

Möregårdh ledde i flera av seten, men Fan Zhendong kom varje gång tillbaka och vände. Slutsiffrorna skrevs 11–6, 11–9, 11–7, 11–8.

"Jätteglad"

Det svenske supertalangen var rankad 77:a i världen inför VM och tog sig överraskande till sin första final i ett seniormästerskap efter att ha besegrat den tyske veteranen Timo Boll i semifinalen.

Att spela VM-final ser han som en seger i sig.

– Att komma till VM-final när man är 19, det är ju fantastiskt. Jag är jätteglad, säger han till SVT Sport.

Nu väntar silverfirande.

– Jag ska åka hem och fira med min familj, fira silvermedaljen. Ha kul med mina vänner, berättar han för publiken i intervjun efter matchen.

"Fantastisk turnering"

Möregårdhs insats hyllas av tränaren Stellan Bengtsson, som själv vann VM-guld som 18-åring för exakt 50 år sedan.

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, säger Bengtsson till SVT Sport.

Silvret är det andra raka svenska VM-silvret i herrsingel, då Mattias Falck tog silver 2019. Ingen svensk har vunnit guld i herrsingel sedan Jan-Ove Waldner 1997.

Tidigare under kvällen tog Mattias Falck och Kristian Karlsson guld i dubbel, det första på 30 år. Svenskarna besegrade sydkoreanska Jang Woo-Jin och Lim Jong-Hoon med 3–1 i set.

Susanna Persson Öste/TT

FAKTA

Fakta: Truls Möregårdh

Född: 16 februari, 2002.

Från: Hovmantorp.

Klubb: Eslöv.

Meriter i urval: VM-silver i herrsingel (2021), två SM-guld i herrsingel (2021 och 2019), guld i junior-EM (2019), två silver i junior-VM (2019 och 2017), brons i lag-EM (2019), brons i lag-VM (2018).

FAKTA

Möregårdhs VM-resultat

Final: 0–4 i set mot Fan Zhendong, Kina.

Semifinal: 4–3 i set mot Timo Boll, Tyskland.

Kvartsfinal: 4–2 i set mot Quadri Aruna, Nigeria.

Åttondelsfinal: 4–3 i set Lim Jong-Hoon, Sydkorea.

Tredje omgången: 4–3 i set mot Patrick Franziska, Tyskland.

Andra omgången: 4–3 i set mot Chuang Chih-Yuan, Taiwan.

Första omgången: 4–0 i set mot Ahmed Saleh, Egypten.

FAKTA

Fakta: Svenska VM-finaler i singel

2021, Houston, USA: Truls Möregårdh – silver. Förlust mot kinesen Fan Zhendong med 4–0.

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Vinst mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL