Vi lever i en allt farligare värld

Normalt brukar mina sympatier ligga hos demokratiska presidentkandidater. Skälet är att de värnar mer om välfärdssystem än det republikanska partiet. Men det finns också sådant som normalt tynger över till republikansk fördel. Republikanska presidenter har varit mindre benägna att engagera sig i krig än de demokratiska presidenterna.
Av det skälet tycker jag att det republikanska startfältet inför årets presidentval var mer hoppingivande än det demokratiska där Hillary Clinton redan från start var den troliga segraren.
I slutet av 1990-talet fanns det skäl att se rätt optimistiskt på världens framtida utveckling. Sovjetkommunismens sammanbrott gjorde Östeuropas länder demokratiska. Efter kaos med rena rövarkapitalismen i Ryssland fick landet en stark och målmedveten president i form av Vladimir Putin som satsade stenhårt på ekonomisk tillväxt och fredlig samexistens. Av denna ljusnande framtid finns idag mest spillror kvar. President George W Bush ockuperade såväl Afghanistan som Irak utan att ha en genomtänkt idé om ur krigen skulle avslutas på ett fredligt sätt. Många trodde Barack Obama skulle bli en fredspresident men istället har världsläget försämrats under hans år vid makten. Under fyra av dessa år har dessutom USA haft en obehagligt krigshetsande utrikesminister i form av Hillary Clinton som har ett stort medansvar till det fortsatta kaoset i Irak, sönderfallet i Libyen, inbördeskriget i Syrien och den flyktingkatastrof som följt i spåren. Till råga på allt finns det idag överväldigande tecken på hur USA medverkat till framväxten av IS.

Inte bara Donald Trump utan John Kasich och Ted Cruz var skarpa kritiker av Obamas och Clintons farliga utrikespolitik. Nu tycks hoppet ute om en fredligare utveckling efter Donald Trumps alla fadäser sedan han vann nomineringen hos sitt parti. Istället ser det ut som Hillary Clinton, känd för såväl sitt koleriska humör – får Nixon att framstå som Mahatma Gandhi som en tidigare medarbetare konstaterat – som för att vara det amerikanerna kallar ”trigger happy.”
Vi balanserar på randen till storskaliga katastrofer. Nyligen skedde ett försök till militärkupp i Turkiet mot den folkvalda presidenten. Tack och lov misslyckades kuppmakarna. Annars hade vi haft ett inbördeskrig i detta land i Europas närhet med 75 miljoner invånare, vilket skulle medfört gigantiska flyktingströmmar.
Till det kommer USA och EU:s försök att destabilisera Ryssland efter statskuppen i Ukraina när den demokratiskt valda presidenten tvingades fly. Det är en lek med elden, en närmast bisarr politik som orkestreras från Washington där man dessutom de senaste månaderna förberett för kärnvapen vid den ryska gränsen och visat fullständig lomhördhet i snart tjugo års tid när Ryssland varnat för att sätta fart på rustningsspiralen. Ett Ryssland som inte kan hålla ihop – landet har mer än 140 miljoner invånare – utgör också ett hot om gigantiska flyktingströmmar.
Att i det läget få en krigshetsande president i form av Hillary Clinton, en som dessutom verkar helt sakna självkritik, utgör ett ytterst skrämmande framtidsperspektiv. Inte undra på att det militärindustriella komplexet i USA ger henne ett så massivt stöd.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...