Har du tid? spelas i augusti och september. Fri entré är det också. Foto: Lisa Carlberg
Emma Ribbing. Foto: Lisa Carlberg
Gabriella Marmén. Foto: Lisa Carlberg
Liv Elf Karlén. Foto: Lisa Carlberg

Tid för dans och teater i Domkyrkan

I morgon har Lunds stifts kyrkospel Har du tid? premiär. En ensemble av unga oprövade skådisar och dansare ställs mot äldre mer erfarna. Människans kamp mot tiden och sin egen existens kan börja.

FAKTA
Har du tid? är nyskriven dramatik av Liv Elf Karlén och nykomponerad musik av Jens Ulvsand och Olof Göthlin. Regin står Lotten Roos för. Koreografin är gjord av Emma Ribbing och hon tycker det har varit en utmaning att jobba med de tre unga amatörerna (Gabriella Marmén, Hilde Göthner och Melker Gustavsson) och skapa rörelser till dem som inte kräver så mycket reptid och som är enkla men uttrycksfulla. Och så ska det bindas ihop med de professionella (Boel Marie Larsson och Josefin G Andersson) skådisarnas erfarenhet. ”Det är min största utmaning och den roligaste” säger Emma Ribbing.

Det är kyligt och tomt i Lunds Domkyrka. Stort. Längst fram vid altaret och trappan dansar skådespelare i gula och röda dräkter. Ärmarna är förlängda och slingrar sig som serpentiner genom luften. En äldre kvinna står blick stilla och stirrar ut i tomrummet. Hon tar sakta ett steg mot oss. Öppnar munnen.
– Alla säger att de inte har tid, men tid är ju det enda vi har. Allt annat är ju bara till låns, säger hon sakta.

Repliken och för den delen hela dramat är skrivet av Liv Elf Karlén. Hennes text bygger på nutiden och på hur vi lever i dag. Hur olika åldersgrupper rör sig i så skilda världar, skilda tider. I samma tid. Gör det oss historielösa, undrar hon och slutändan: Kommer vi kunna lära av våra misstag?

– När jag fick uppdraget blev jag lite förvånad. Jag reagerade så känslomässigt på de frågor om tid som dök upp i mitt huvud när jag började skriva. Och det var väldigt roligt faktiskt.
Hon upptäckte att tid känns på så många olika sätt, beroende på var man befinner sig i livet.
– Jag fick väldigt stor förståelse för olika konflikter som sker mellan olika åldrar när vi lever så ålderssegregerat. Och det var något väldigt försonande med det. Jag upptäckte att skillnaden mellan mig och någon annan var vilken tidsuppfattning vi befann oss i. Och då är det inte så svårt att förstå hur konflikter kan uppstå.
Kyrkorummet visade sig passa perfekt för så stora, filosofiska och nästan inte greppbara tankar. Det möjliggjorde att Liv Elf Karlén kunde ta i lite mer. Det öppnade upp för det pretentiösa och poetiska. På ett bra sätt. Stora tankar utan att det kändes för mycket. Och det är klart. I kyrkan finns på något sätt hela vårt liv representerat. Traditionellt i alla fall. En livstid. Vi döps, sjunger den blomstertid, gifter oss, går på begravningar och blir själva begravda. Där i kyrkan.

När Liv Elf Karlén började skriva hade hon också en stark känsla av att tiden som bringare av lärdom till framtiden, stannat i glömska någonstans på sin väg. Och att vi i nutid lever väldigt farligt.
– Jag har en känsla av att vi håller på att upprepa vissa historiska misstag och varför det är så vet jag inte, Kanske för att vi inte längre lyssnar på gamla människor, att de får ta för liten plats. Hur kommer det sig att vi lever så mycket ”här och nu” att vi inte kan lära av historien?

En av de unga skådisarna som ska representera den yngre generationen i föreställningen är Gabriella Marmén som går på Lunds dans- och musikalgymnasium.
– Min roll är att ifrågasätta de äldre, som många unga gör i dag. Jag tänker själv positivt på framtiden och när alla de gamla, envisa dör, då kommer vi fixa det, ta tag i allting! Säger hon och skrattar skämtsamt. Men sen lite allvarligare:
– Jag tror att det är mycket som unga förstår som de äldre inte gör. Som de har kvar som sanningar från äldre tider. Världen såg ut på ett annat sätt. Kvinnor hade exempelvis lägre ställning och det var inte accepterat att vara homosexuell och så vidare. Nu växer man upp med en omedelbar förståelse för att alla är lika värda. Det är ju så man utbildas nu.
Gabriella Marmén tycker att äldre har svårt att släppa in den nya tiden. Och det kan göra henne riktigt sur ibland.
– Det känns bra att många ungdomar förstår. Det ger hopp!

Människan är en biologisk varelse. Kanske har vi inte förmågan att leva och tänka utanför den egna bubblan av tid som vi blivit välsignade med eller dömda till. Kanske är vi inte bättre än så? Men så vill inte Liv Elf Karlén tänka.
– Vi bara måste bli bättre! Vi är samhälleliga varelser som fungerar i grupp och jag tror vi har förmågan att titta på våra tidigare handlingar och ta beslut efter moraliska värderingar.

FAKTA
Har du tid? är nyskriven dramatik av Liv Elf Karlén och nykomponerad musik av Jens Ulvsand och Olof Göthlin. Regin står Lotten Roos för. Koreografin är gjord av Emma Ribbing och hon tycker det har varit en utmaning att jobba med de tre unga amatörerna (Gabriella Marmén, Hilde Göthner och Melker Gustavsson) och skapa rörelser till dem som inte kräver så mycket reptid och som är enkla men uttrycksfulla. Och så ska det bindas ihop med de professionella (Boel Marie Larsson och Josefin G Andersson) skådisarnas erfarenhet. ”Det är min största utmaning och den roligaste” säger Emma Ribbing.