Kyrkoherde Cerny Ericson vid är glad över att Svenska kyrkan har kunnat bidra och hjälpa olycksdrabbade familjen Öberg från Eslöv.ARKIVBILD

Kyrkan ställer upp för familjen

ESLÖV/BANGKOK Svenska kyrkan ställer upp för olycksdrabbade familjen Öberg från Eslöv. Exfrun Birgitta och de tre barnen Rasmus, Ida och Jonathan, som rest ner till respiratorbundne Mats Öberg i Bangkok, får i helgen hjälp av en av kyrkans volontärer.

Kyrkoherde Cerny Ericson vid Svenska kyrkan i Eslöv berättar att han, via Svenska kyrkans huvudkontor i Uppsala, varit i kontakt med kyrkoherden i Bangkok som befinner sig i Sverige på semester.
– Han har ordnat så att det på lördag flyger ner en kvinna som ska träffa familjen Öberg på sjukhuset och där de befinner sig. De träffas på söndag, berättar Cerny Ericson.
Kvinnan i fråga är en volontär i Svenska kyrkan i Bangkok.
– Hon är en av alla de frivilliga som hjälper till och är väl egentligen anställd av FN. Hon har juristbakgrund och har funnits med i grupperna som har besökt svenskar som hamnat på sjukhus efter sjukdomar och olyckor i Thailand. Hon är van att hantera detta, säger Cerny Ericson.
Volontären kan inte hjälpa till med ekonomiskt bistånd. Sjukhusräkningar eller ambulansflygtransport hem kan inte ordnas den vägen.
– Men hon kan bidra med att vara ett socialt och psykologiskt viktigt stöd för familjen, som jag ser det, säger Cerny Ericson.
Kvinnan har bott i Bangkok med sin familj i fem år och känner staden och den thailändska kulturen.
– Hon har också goda ambassadkontakter, säger Cerny Ericson som är glad över att kyrkan har kunnat bidra.
– Det är två saker. Dels det formella stödet, dels det rent psykologiska. Att det finns någon där som kan hjälpa dem att tänka, och stötta dem, och ha kontakter med sjukhuset och sjukhuspersonalen.
Sjukhuset som familjen såg till att flytta Mats Öberg ska vara Thailands mest kvalificerade.
Volontären skulle ändå åka ner till Thailand.

Svenska kyrkans volontärer är frivilliga med god kompetens som på olika sätt arbetar ideellt.
I Bangkok har Svenska kyrkan skapat ett stort nätverk med sådana människor som på olika sätt kan hjälpa medmänniskor från Sverige.

Läs mer här:
3/8: Nedsövd Eslövsbo i Bangkok nekas hjälp
3
/8: ”Vi säger alltid att ärendet är avslutas – men det kan ändras”
4
/8: Trygg-Hansa klickade bort förtvivlade anhöriga
4/8: Insamlingen uppe i 375 000 kronor
6
/8: UD vägrar berätta hur de hjälpt Öbergs

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...