Foto: Sara Kring
Foto: Sara Kring
Anna Nyström Hansen och Thomas Johansson cyklade totalt 6,5 mil runt Vombsjön. Foto: Sara Kring
Inger Jänchen - Vombsjön Runt
Vid Öveds Kloster fanns det ett populärt depåstopp. Foto: Sara Kring

Folkfest rullade på runt Vombsjön

Veberöd Hundratals cyklister trampade i går många mil i den skånska naturen.
Årets Vombsjön Runt är det 45:e i ordningen och fler deltog i år än förra året.

– Den som det visste, svarar Ulla Nilsson på frågan om hur många bullar och bananer gänget från Korpen Veberöd delat ut längs med färdvägen.
Korpen Veberöd och Friluftsfrämjandet i Veberöd samarrangerar Vombsjön Runt. Sträckorna man kunde välja mellan i år var 110, 65 eller 35 kilometer.
Längs vägen fanns depåstopp, och efter att ha cyklat 4,5 mil stannade far och dotter Thomas Johansson och Anna Nyström Hansen till vid Öveds Kloster.
– Han är mycket mer tränad. Vi kan prata klartext, säger dottern och tittar på sin pappa.
– Jag har cyklat sedan 80-talet, förklarar fadern.
Det var dock faktiskt på Anna Nyström Hansens initiativ som duon gav sig ut runt Vombsjön, något den yngre inte verkade ångra.
– Jag är mer trött än pappa, men jag är taggad på resten, berättar hon entusiastiskt.
De fick inte med sig någon övrig släkting på eventet, men hopp finns om att Anna Nyström Hansens yngsta barn, en nioårig dotter, kommer följa med i framtiden.
– Hon ska snart ut och plågas, fastslår morfar.
Väl i mål fanns lyckliga deltagare och glada volontärer på plats. Oliver Mörk, 10 år, har hjälpt till i flera år. Bredvid honom fanns Anita Carlström, ej åldersbestämd.
– Vi har lärt känna varandra här. Stackars påg! säger Anita Carlström muntert.
Det synkade radarparet delade ut glasplaketter, lappar och en slags scarf till de som gick, eller förlåt cyklade, i mål. Två av dem som lyckats med bedriften att ta sig runt hela sjön var Carola Joelsson och Maria Engström.
– Åldersnoja, berättar Carola Joelsson om anledningen till att hon och kompisgänget började cykla för några år sedan.
– 40-årskris, fyller Maria Engström i.
Båda uppskattar dock cykling som motionsform och pratade med glädje om den fina naturen och de fina husen längs sträckan.
Från Korpen Veberöd fanns bland andra Inger Jänchen på plats i målområdet. Hon, tillsammans med ungefär sju andra, planerar evenemanget. Men upp mot 30 stycken var med på olika håll och kanter runt Vombsjön under själva dagen i går.
– Jag tycker att det här är roligt och försöker hålla ihop det så gott det går, säger Inger Jänchen med ett leende på läpparna.
Hon nämner att de verkligen uppskattar att Ingelsta Kalkon skänkt 900 korvar vilket sparat arrangörerna mycket pengar. Korvbjudningen är mycket populär bland deltagarna, förklarar hon.
Tidtagning gjordes inte och stämningen var på topp i målområdet där priser lottades ut på startnummer. Inger Jänchen har en teori om varför Vombsjön Runt, som i år lockade 428 föranmälda och minst 300 efteranmälda, är så uppskattat.
– Det är ganska enkelt, och jag tror att många tycker om det familjära.

Dagens fråga

Tänker du köpa en mobillåda till någon i julklapp?

Visa resultat

Loading ... Loading ...