Hundratals

Folkfest rullade på runt Vombsjön

Foto: Sara Kring
Artikel Hundratals cyklister trampade i går många mil i den skånska naturen. Årets Vombsjön Runt är det 45:e i ordningen och fler deltog i år än förra året.
PREMIUM

– Den som det visste, svarar Ulla Nilsson på frågan om hur många bullar och bananer gänget från Korpen Veberöd delat ut längs med färdvägen.

Korpen Veberöd och Friluftsfrämjandet i Veberöd samarrangerar Vombsjön Runt. Sträckorna man kunde välja mellan i år var 110, 65 eller 35 kilometer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

S vill lägga miljoner på skola och utbildning

Anders Almgren (S) menar att verksamheterna i Lunds kommun är underfinansierade och därmed har bristande förutsättningar att leverera ett fullgott resultat.
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund I sin budget för nästa år vill Socialdemokraterna storsatsa på förskola, skola och gymnasium för att återställa dessa efter år av besparingar och följder av pandemin. Partiet vill också göra en lång rad stora investeringar, bland annat på ett inomhusbad i Dalby och på temalekplatser i varje stadsdel.
Den expansiva politiken ska betalas med en skattehöjning på 25 öre.

– Det råder ingen tvekan om att den budget vi lagt har ett stort fokus på skolan. Med de medel vi avsätter kan lärartätheten öka med drygt 10 procent. Det skulle verkligen bryta den nedåtgående trenden för Lunds kommun, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Välfärden i Lund är underdimensionerad i förhållande till de ambitioner sm en kommun ska ha, fortsätter Anders Almgren.

Han uppger att 92 procent av landets kommuner har en högre lärartäthet än Lund. De två senaste åren har kommunen fått 400 fler elever men 50 färre lärare.

Mindre förskolegrupper

På en rad punkter vill S vända utvecklingen. 100 miljoner läggs på mindre klasser och barngrupper i förskola samt på en ökad lärartäthet.

15 miljoner läggs på bättre och nyare läromedel och 11,5 miljoner på att säkerställa att eleverna i grundskolan inte har tappat något på grund av pandemin.

Barn- och skolnämnden får även två miljoner för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Elevhälsan ska förstärkas med fem miljoner för att minska psykisk ohälsa bland unga.

När det gäller gymnasiet vill S ge totalt 24 miljoner fram till 2024. Pengarna ska användas till att höja kvaliteten. Arbetet mot hedersproblematiken får två miljoner.

– Vi vill också införa ett omställningsår. Det riktar sig till elever som kanske är behöriga men ändå inte fullt ut har de kunskaper som krävs. Det kan behövas särskilda insatser mellan nian och gymnasiet, säger Anders Almgren. Denna åtgärd beräknas kosta en miljon.

Tio miljoner får gymnasiet för att beta av den utbildningsskuld som elever kan ha drabbats av på grund av pandemin och distansarbete.

För vård- och omsorgsnämnden föreslås S 40 miljoner extra för att öka personaltätheten och ta bort det kritiserade hälsoschemat. De avgifter som höjts eller införts de senaste åren ska tas bort. Pensionärsföreningarna ska få två miljoner. Partiet föreslår ett Seniorernas hus, som föreningar kan hyra in sig i.

De äldre ska också få gratis bussresor från 70 års ålder och inte 75 som idag.

Mot sexhandeln

Inom socialnämndens arbete föreslår Socialdemokraterna att 13 miljoner läggs på arbetsmarknadsåtgärder och att kampen mot hedersproblematik får en miljon. Samma summa ska satsas på förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor och mot sexhandel. Hur omfattande den sistnämnda är i Lund är okänt, uppger Anders Almgren

Partiet vill också förstärka stadsbyggnadskontoret och tekniska förvaltningen så att de kan mer fokusera på de östra kommundelarna.

En stor satsning är att under tio års tid avsätta sex miljoner årligen för att skapa temalekplatser runt om i kommunen, efter förebild från Malmö. Det ska röra sig om lekplatser utöver det vanliga som kan upplevas som ett besöksmål.

Bland riktade investeringar vill S lägga 100 miljoner på ett inomhusbad i Dalby, 60 miljoner på ett kampsportscentrum, 60 miljoner på en ny ishall och 30 miljoner på ytterligare en St Hansgård. 15 miljoner per år avsätts till satsningar för folkhälsan, som motionsspår, boulebanor eller utegym. 20 miljoner viks för elektrifiering, som laddstolpar.

Inrikes

Staten kan få hela ansvaret för assistans

Regeringen ska utreda om ansvaret för personlig assistans ska bli en fråga enbart för staten och inte som nu vara delat mellan kommun och stat. Bilden är från en demonstration för rätt till assistans 2016. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Staten kan få ta hela ansvaret för den personliga assistansen för funktionshindrade. I dag delar stat och kommuner på det, med en del problem som följd.
Riksdagen har uppmanat regeringen att utreda frågan, vilket nu också ska ske.

Socialminister Lena Hallengren (S) ger uppdraget till Lars Lööf och redogör, på en pressträff, för vilka direktiv utredaren får för sitt arbete.

– Det delade ansvaret har skapat otydlighet och personer har kunnat hamna i kläm, säger Lena Hallengren.

Lars Lööf är nu verksam på Arbetsförmedlingen men har tidigare varit Handikappombudsman. Han har också utrett förutsättningar och villkor för dem som arbetar som personliga assistenter.

Han ska lämna sina förslag i mars 2023. Hans uppdrag är inte att helt rikta in sig på att ansvaret ska bli enbart statens, han ska gå igenom för- och nackdelar.

Ett måste

Lena Hallengren framhåller att det är en omfattande utredning och att det är en stor förändring om ansvaret ska flyttas över. Hon kan inte ge något svar om när den faktiska förändringen skulle kunna ske.

I slutet av förra året uppmanade en majoritet i riksdagens socialutskott regeringen att ta tag i frågan. Riksdagen bad regeringen att snarast möjligt tillsätta en utredning i syfte att staten ska ta hela ansvaret för den personliga assistansen.

– Det är ett måste för att vi ska få en jämlikhet över landet och att alla ska få samma förutsättningar. Så ser det inte ut i dag, sa Maj Karlsson, talesperson för Vänsterpartiet i funktionshindersfrågor, då.

Det var V, tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna, som stod bakom initiativet till ett tillkännagivande.

Blir senare

Kristdemokraternas talesperson i frågan, Pia Steensland, pekade på att det delade ansvaret för assistansen innebär att det ibland är kommunens budget, inte den enskildes behov, som avgör vilket stöd som ges.

I budgetpropositionen för 2022 kommenterar regeringen riksdagens tillkännagivande. Riksdagen bad om förslag redan våren 2022 för att före valet nästa höst kunna ändra lagen så att staten får ansvaret.

Men så fort kommer det inte att gå, enligt regeringen.

"Mot bakgrund av frågans komplexitet bedömer regeringen att det inte är möjligt att presentera lagförslag vid den tidpunkt som riksdagen tillkännagett regeringen." står det i budgetpropositionen.

Lars Larsson/TT

Utrikes

Ett steg framåt för lag om oligarker

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Eduardo Munoz/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett lagförslag med syfte att tvinga oligarker att registrera sig och inte blanda sig i politiken har godkänts i det ukrainska parlamentet. Nu återstår ett godkännande från president Volodymyr Zelenskyj för att lagen ska bli verklighet.

Omröstningen genomfördes dagen efter ett mordförsök på presidentens chefsrådgivare Serhij Shefir, ett attentat som enligt presidentens medarbetare kan ha koppling till lagförslaget.

Tanken är att lagen ska definiera vad en oligark är, och att de som stämmer in på definitionen inte ska få finansiera politiska partier eller vara inblandade i privatiseringar.

Serhij Shefir klarade sig oskadd från mordförsöket, men hans chaufför fick allvarliga skador. Polisen förhör vittnen till händelsen, meddelar en talesperson för inrikesdepartementet.

Sport

Klartecken för fullsatta arenor: "Fantastiskt"

Friends arena kommer att kunna vara fullsatt på VM-kvalet. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Sport
Sport Fulla läktare även för de största evenemangen får grönt ljus från regeringen, det meddelar idrottsminister Amanda Lind. Förbundskapten Janne Andersson gläds över beskedet:
"Ska bli väldigt roligt", skriver han i ett sms till TT

Även de allra största evenemangen kommer att få hållas inför fulla läktare, det bekräftar Kultur- och Idrottsminister Amanda Lind på en presskonferens.

– Nu tar vi äntligen det fjärde steget. Alla arrangörer av alla typer av evenemang kan nu planera för att öppna upp från och med den 29 september. Det kommer inte heller att finnas några deltagarbegränsningar, säger Amanda Lind.

"Väldigt roligt"

Det innebär bland annat att 50 000 personer kommer att kunna se de kommande VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland i fotboll på Friends arena, något som gläder förbundskapten Janne Andersson.

”Det ska såklart bli fantastiskt att få spela match framför vår hemmapublik igen. I senaste matchen mot Spanien hemma spelade stödet på läktaren stor roll och då var det 16 000 på plats. Nu kommer det bli långt många fler i kommande matcher vilket ska bli väldigt roligt”, skriver han i ett sms till TT.

Och han får rätt i att det blir långt fler. Till Aftonbladet säger Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska fotbollförbundet, att 40 000 biljetter redan sålts och att hon förväntar sig ännu mer.

– Jag gissar att vi hamnar på 46 000 eller 47 000, nära fullsatt, säger hon till tidningen.

Inga deltagarbegränsningar

Regeringen meddelade för två veckor sedan att publiktaket skulle tas bort, men frågan om det även gällde de största evenemangen var fortfarande inte riktigt utredd. Nu står det alltså klart att arenor över hela Sverige kan ta in publik till sin maxkapacitet.

– I dag kan vi meddela att det inte heller kommer att finnas några deltagarbegränsningar för dessa evenemang, säger Amanda Lind.

Sverige möter Kosovo den 9 oktober och Grekland tre dagar senare, båda gångerna på Friends arena.

Linnéa Engholm/TT

Lagfarter SkD

Hus på 113 kvadratmeter från 1963 sålt i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Fäladsvägen 1A i Eslöv av Per-Inge Gert och Karin Inger Andersson. Nya ägare är Nicklas Fredrik Nilsson, 34, och Chia-Wei Chang, 30, boende på Södergatan i Eslöv. Priset blev 2 925 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i september 2021. Det 113 kvadratmeter stora huset är byggt 1963.

Nyligen såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Fäladsvägen 9. Där såldes ett 173 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 6 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Chef på myndighet begärs häktad efter Säpoinsats

En person har begärts häktad efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den man som under måndagen anhölls efter en Säpoinsats har nu begärts häktad. Mannen, som tidigare själv arbetat på Säpo, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brotten ska enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat in till Stockholms tingsrätt ha ägt rum mellan september 2012 och november 2015. Enligt tingsrätten kommer en häktningsförhandling hållas i eftermiddag.

Mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet och har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd på såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten, under de år som brotten enligt åklagaren ska ha begåtts.

Mannen anhölls efter en Säpoinsats i måndags som skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats.

"Gripandet är ett led i en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål", skrev myndigheten i ett pressmeddelande efter insatsen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerades tidigare under veckan om insatsen.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under eftermiddagen.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Lokal debatt SkD

Försöker Hörby trolla bort behovet av LSS-bostäder?

Insändarskribenterna är oroliga för att Hörby kommun har en dold agenda när det gäller arbetet med LSS-bostäder och försöker ”trolla bort” behovet i utredningen som pågår.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lokal debatt SkD
Hörby
LOKAL DEBATT HÖRBY Vår son Edvin 24 år - som har ett funktionshinder - går på Glimåkra folkhögskola och till sommaren slutar han där efter fyra år. På skolan och här hemma förbereder vi honom för ett eget liv, med egen lägenhet, jobb och meningsfull fritid, och vi har nu ansökt om servicelägenhet alternativ gruppbostad och förberett kommunen på hans behov inom olika områden.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Hörby kommun har sedan några år tillbaka informerat/signalerat om att nya servicelägenheter till personer inom LSS ska inrymmas i det nu påbörjade lägenhetsbygget på Statoiltomten. Vi tänker/drömmer om att läget på Statoiltomten är perfekt för servicelägenheter - både när det gäller närhet och inkludering.

Enligt kommunens tjänstemän fanns det ett avtal med byggherren Norrto Byggtjänst/Hörbygårdens Mejeri AB, där cirka 14 lägenheter skulle reserveras till personer inom LSS - och en tillhörande baslägenhet med gemensamhetslokal och vardagsrum och kök som är tillgängligt för de boende, där det finns personal dygnet runt.

Skrevs under av kommunalrådet

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) har undertecknat detta avtal.

Under våren 2021 togs det fram en ”Strategisk plan för område lag och stöd och service för funktionshindrade (LSS)“ där man har tittat på vilka behov som finns angående bostäder, daglig verksamhet, kompetensutveckling och metodstöd till personalen.

I planen beskrivs tydligt behoven av att två nya gruppbostäder och cirka 17 nya servicelägenheter behöver byggas.

Men kommunen var inte nöjd med denna plan när den presenterades, utan tillsatte en konsult som skulle “fördjupa” sig i detta ämne.

Varför? Blev behoven till personer inom LSS så tydliga och så kostsamma att styret vill trolla bort behoven, eller trycka in funktionshindrade i gamla icke ändamålsenliga lokaler?

Vill använda kommunens lokaler

I en mejlkonversation med Mona Olin (SD), socialnämndens ordförande, säger hon nu att "kommunen bör i första hand använda lokaler som ägs av kommunen och man arbetar alltid med att hitta lösningar inom det befintliga beståndet”. Märkligt. Jag nämner bara Önnebo, Omega med mera.

Hur många personer inom LSS står i lägenhetskö och hur länge har de stått där? Vite?

Varför valde ni att fördjupa utredningen och den strategiska planen som gjordes i våras? Ska den ändras på grund av att den visade klara behov och investeringar inom LSS vad gäller bostäder, daglig verksamhet, personalkompetens metodutveckling med mera?

Varför har ni dragit tillbaka den överenskommelse som funnits med Norrto Byggtjänst/Hörbygårdens Mejeri AB angående servicelägenheter på Statoiltomten?

Är det inte dags att lyfta fram och satsa på våra fantastiska särskilt underbara medborgare som ska ha lika rätt till bra boende som vi andra, få vettiga intressanta jobb och en meningsfull fritid?

Edvin Törnkvist

Eva-Lena Danell Törnkvist

Claes Törnkvist

Kultur och nöje

Parneviks gör livepodd – och säger farväl

Peg och Penny Parnevik slutar podda. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Peg Parnevik och Penny Parnevik säger farväl till sin podcast "Pillowtalk". Fem år och 235 avsnitt har det blivit, men nu är systrarna redo för "nya projekt", enligt ett pressmeddelande.

Innan podcasten läggs ned kommer de att podda live på Scalateatern i Stockholm den 28 november och på Stora teatern i Göteborg den 20 november.

"Det känns väldigt bittersweet men vi är på en helt annan plats i livet nu och redo för nya projekt. Därför vill vi hedra allt Pillowtalk är och bjuda in våra lyssnare till ett sista talk och ge tillbaka av all den kärlek vi fått", säger systrarna i ett pressmeddelande.

Biljetterna släpps fredag den 24 september.

Sofia Sundström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL