Veberöd

Folkfest rullade på runt Vombsjön

Foto: Sara Kring
Artikel Veberöd Hundratals cyklister trampade i går många mil i den skånska naturen.Årets Vombsjön Runt är det 45:e i ordningen och fler deltog i år än förra året.

Sara Kring

PREMIUM

– Den som det visste, svarar Ulla Nilsson på frågan om hur många bullar och bananer gänget från Korpen Veberöd delat ut längs med färdvägen.

Korpen Veberöd och Friluftsfrämjandet i Veberöd samarrangerar Vombsjön Runt. Sträckorna man kunde välja mellan i år var 110, 65 eller 35 kilometer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Friidrotten kan utesluta Ryssland: Sannolikt

Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport Att ryska friidrottsförbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvenser.
– Med stor sannolikhet kommer Ryssland att uteslutas ur World Athletics, säger Jurij Ganus, chef för antidopningsorganisationen Rusada.

Ryssland har varit avstängt från det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) sedan 2015 på grund av systematisk och statsstödd dopning. Ryska friidrottare har dock kunnat tävla internationellt om de kunnat bevisa att de är rena, och då enbart under neutral flagg.

Ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har varit på väg in i gemenskapen igen – men då avslöjades att förbundsledare försökt förhindra utredningen av höjdhopparstjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningstesttillfällen och därmed riskerar åtta års avstängning.

"Är prejudicerande"

Trots att förbundsledare avgick, straffade WA det ryska förbundet hårt med bland annat böter på 10 miljoner dollar, cirka 93 miljoner kronor. Hälften skulle ha betalats senast den 1 juli, men ryssarna begärde anstånd för att man inte hade råd att betala böterna.

WA beslutade då att processen med de ryska friidrottarnas tävlingstillstånd skulle få vänta till efter WA:s förbundsmöte den 29-30 juli.

Ganus tror att WA då kommer att utesluta Rusaf.

– Det här är prejudicerande. WA tänker nu på vad som skulle hända om ett annat nationellt förbund beter sig på samma sätt, säger han till nyhetsbyrån Tass, enligt sajten Insidethegames.

– De kommer att vara extremt tuffa i sitt beslut och det kommer att bli vägledande för hela världen.

Hoppar av landslaget?

Den trefaldiga världsmästarinnan i höjdhopp, Marija Lasitskene, säger enligt Tass att hon funderar på att lämna landslaget.

– Jag utesluter ingenting, inte ens att lämna landslaget. Jag är trött på laglösheten de senaste fem åren, straffriheten för våra ledare och deras oförmåga att agera och skydda rena idrottare.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Man dödades av 66 hugg mot huvudet – två döms

Åklagaren beskriver brottet som ett synnerligen brutalt mord, enligt GP. Arkivbild.
Åklagaren beskriver brottet som ett synnerligen brutalt mord, enligt GP. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I december förra året hittades en man i 20-årsåldern död utanför en förskola i Lövgärdet i Göteborg. Mannen hade fått motta 66 knivhugg, skriver GP.

– Det är 66 knivhugg mot huvud, hals och ansikte. Sedan är det slag och sparkar mot kroppen också. Det verkar som att ett hugg mot halsen är det dödande hugget, har kammaråklagare Linda Wiking berättat enligt tidningen.

Nu döms två personer för brottet. Åklagarens teori är att gärningsmännen först planerade att råna offret på narkotika. Men konfrontationen slutade med dödligt knivvåld och en av gärningsmännen, en 17-årig pojke, döms för rån och mord till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård. Den andra gärningsmannen, som är 20 år, döms till fängelse i två år, för rån och skyddande av brottsling, grovt brott. Det senare då 20-åringen hjälpte till att flytta kroppen till terrängen, enligt tingsrätten.

Inrikes

Man hittat död efter vattenskoterolycka

En man som saknats efter en vattenskoterolycka i Lerum har hittats död. Arkivbild.
En man som saknats efter en vattenskoterolycka i Lerum har hittats död. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg
Inrikes
Inrikes

Under torsdagskvällen skedde en vattenskoterolycka i närheten av en småbåtshamn i Lerum. Två personer, en kvinna och en man, befann sig på vattenskotern när olyckan inträffade och mannen försvann i vattnet. Nu bekräftar polisen att han hittats död.

Kvinnan skadades lindrigt i olyckan enligt polisen. Mannen eftersöktes med helikopter och drönare.

Under fredagen sökte sjöpolis och räddningstjänst i vattnet och vid 15-tiden hittades en kropp som identifierats som den försvunne mannen.

Utrikes

Svensk friad – Amnestychefer dömda i Turkiet

Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns från misstankarna om terrorbrott i Turkiet.
Foto: Emil Langvad/TT
Utrikes
Utrikes Den svenske it-konsulten Ali Gharavi frikänns, men flera andra får fängelse. Det blev resultatet när domarna mot de så kallade "Istanbul 11", anklagade för terrorbrott i Turkiet, meddelades.
– Vi förväntade oss att alla elva skulle frikännas men mina kära kollegor fick en absurd dom, säger Ali Gharavi.

De elva – nio människorättsförsvarare och två internationella experter – greps sommaren 2017. De flesta av gripandena skedde i anslutning till ett möte om digital säkerhet på ön Büyükada i Marmarasjön. Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de åtalade fanns också Taner Kiliç och Idil Eser, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals före detta högsta chefer i Turkiet.

När domarna föll på fredagseftermiddagen befanns Kilic, Eser och flera andra av de åtalade skyldiga. Gharavi och några andra frikändes.

– Det är blandade känslor. Vi förväntade oss att alla elva skulle bli friade men mina kära kollegor fick en absurd dom. Den sidan gör mig arg. Men samtidigt är det för mig ett avslut på hela det här absurda maratonet som präglat mitt liv sedan 2017, säger Ali Gharavi till TT.

Redo för det värsta

"Åtalets syfte är att tysta dem på de anklagades bänk och skicka ett meddelande till resten av samhället: kämpa för mänskliga rättigheter och säg sanningen på egen risk", sade Eser inför domsluten i ett pressmeddelande från Amnesty International.

– Vi trodde alla skulle frias eftersom det inte fanns några bevis. Under hela processen försökte åklagarna bara lyfta fram och bevisa rykten. Hade det varit en rättvis process hade det inte kunnat bli ett annat resultat än att alla friades, säger Ali Gharavi.

Domen skulle egentligen ha fallit redan i oktober förra året, men sköts då upp på obestämd tid. I februari gjordes ett nytt försök, men avslutningen av rättegången flyttades även då fram under dunkla omständigheter.

Vill stötta kollegorna

Tio av de misstänkta, däribland Gharavi, släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen. Taner Kiliç släpptes mot borgen först i augusti 2018 efter mer än 14 månader i fängelse.

– Jag är mycket tacksam för det stöd jag fick av hela svenska samhället 2017, till och med dåvarande utrikesminister Margot Wahlström var väldigt inblandad och många jobbade för att få mig fri, säger Ali Gharavi.

Nu avvaktar Ali Gharavi besked om domen ska överklagas, men han har hopp om att processen nu ska vara över för hans del. Nu vill han fortsätta stötta sina kollegor som fortfarande kämpar.

– Mina kollegor är lika oskyldiga som jag och det känns mycket orättvist att de fälls, säger Ali Gharavi.

Samtliga åtalade har nekat till alla anklagelser, som de kallar grundlösa och politiskt motiverade. Amnesty kallar anklagelserna för absurda.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: "Istanbul 11"

De elva personer som greps vid olika tillfällen sommaren 2017 har kommit att kallas "Istanbul 11". De anklagades bland annat för att vid en it-konferens ha planerat samhällsomstörtande aktiviteter i Turkiet.

Åklagare krävde hösten 2017 straff på upp till 15 års fängelse för de misstänkta. Samtidigt släpptes de flesta av dem i väntan på dom. Ett antal, däribland svenske Ali Gharavi och tyske Peter Steudtner, kunde därmed lämna Turkiet.

Under senare domstolsförhandlingar justerade åklagarna sina yrkanden och öppnade för att fria flera av de elva.

De misstänkta anser att alla anklagelser är helt grundlösa. De har fått medhåll av bland andra en lång rad kända kulturnamn, såsom Whoopi Goldberg, Peter Gabriel, Ai Weiwei, Catherine Deneuve och Angélique Kidjo. "När människorättsförsvarare tystas, är allas våra rättigheter i fara", skrev stjärnorna i ett öppet brev 2017.

Staffanstorp

Två år för attentat mot polisstation

Bilden visar en sprängd dörr, glaset är bortsprängt och metallen böjd och bränd.
Detonationen utanför polishuset i Staffanstorp inträffade vid femtiden en måndagmorgon i oktober förra året.
Foto: Johan Nilsson/TT
Staffanstorp
Staffanstorp 30-åringen som åtalats för sprängningen mot Staffanstorps polisstation döms till två års fängelse. Dna på ändarna av en elkabel, varav en var avskalad, fällde honom.

Det var den 14 oktober förra året som en detonation inträffade utanför polishusets entré.

En elsprängkapsel och dynamitsprängämne hade placerats vid dörren. Med en elkabel anslöts laddningen till ett mc-batteri. Explosionen åstadkom skador för över 300 000 kronor och kunde enligt åklagare vara fara för annans liv och hälsa.

Tekniker i handskar munskydd och skyddsutrustning packar ihop saker i en bil.
Polisens tekniker hittade
Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen har förnekat brott. I ett brev till sin mamma har han skrivit att ”det kommer bli ett långt fängelsestraff” talar enligt tingsrätten för hans skuld, men det går inte att dra några fullständiga slutsatser.

Däremot har polisens tekniker lyckades få fram bättre bevisunderlag. Det dna som påträffats på såväl elkabeln som på en huva (balaklava) tillhörde mannen och band honom till brottet. Tillsammans med övervakningsfilm anser tingsrätten att åklagarens gärningspåstående är bevis nog för att fälla trettioåringen.

bilden visar en gul sladd och rödmarkerat i sladdändarna där dna påträffats
Röda markeringar visar var dna påträffats. Tingsrätten tror på åklagarens påstående att ena sladdänden skalats så att gärningsmannen skulle kunna fästa ledartrådarna till bomben.
Foto: Polisen/Lunds tingsrätt

Främsta beviset är elkabeln, där mannens dna påträffats i båda ändarna av elkabeln. Den ena ändens dna sitter dessutom på en del av kabeln som skalats av för att dela och tvinna ihop anordningen med tre ledartrådar. Tingsrättens tror inte på försvarets förklaringar om att någon använt handskar med 30-åringens dna på och på så sätt kontaminerat brottsplatsen.

Tingsrätten konstaterar att intilliggande byggnader inte skadats och det saknas utredning om explosionens kraft. Det är dock mycket allvarligt att placera en bomb utanför en polisstation. Polisen är ansvarig för rättsskipning och platsen är sådan att människor borde gå känna sig trygga.

Straffvärdet anses vara två och ett halvt års fängelse. 30-åringen får dock bara två år. Efter attentatet dömdes han till åtta månaders fängelse för bland annat vapenbrott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Ekonomi

Rhodosresa orsakar charterbråk

En Tui-flight till Rhodos har orsakat ett bråk mellan svenska charterbolag. Arkivbild.
En Tui-flight till Rhodos har orsakat ett bråk mellan svenska charterbolag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Under torsdagen landade researrangören Tuis första flygplan på Rhodos med svenska resenärer trots att svenskar inte tillåts in i landet förrän 15 juli, på grund av coronapandemin. Enligt Tui hade resebolaget fått ett specialtillstånd från grekiska myndigheter, men enligt konkurrenten Apollo ska Tui ha ljugit för att få tillstånd att landa, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui ska ha fått sitt tillstånd i marknadsföringssyfte som inte skulle vara kommersiellt, uppger Apollos Sverigechef Erika Butterworth till TV4. Men på flighten ner ska även betalande turister varit med.

I den engelskpråkiga grekiska tidningen Greek City Times uppges att den grekiska turistministern Haris Theocharis sagt att Tui fått speciallicens för att marknadsföra Grekland och att runt 40 procent av passagerarna på flighten ska vara Tui-anställda och journalister. Men det framgår inte från ministern vilka de övriga 60 procenten av passagerarna ska vara.

Kultur och nöje

Lilla sjöjungfrun rasistfisk enligt vandaler

Bronsstatyn är skapad av Edvard Eriksen och restes vid Langelinie i Köpenhamn 1913.
Bronsstatyn är skapad av Edvard Eriksen och restes vid Langelinie i Köpenhamn 1913.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn har blivit vandaliserad.

Under natten eller morgonen har någon skrivit orden "racist fish" (rasistisk fisk) med stora svarta bokstäver på stenen som den ikoniska statyn sitter på.

Vad som motiverat attacken är oklart. Enligt Ane Grum-Schwensen, anställd på HC Andersen Center vid Syddansk Universitet, finns det inget rasistiskt i HC Andersen klassiska berättelse.

– Självklart kan man läsa alla litterära texter med olika glasögon. Jag har dock lite svårt att se vad som skulle vara rasistiskt i äventyret "Den lilla sjöjungfrun, säger hon.

På sistone har statyer över historiska figurer blivit måltavla för antirasistiska protester i flera länder. Och enligt polisen har fler statyer i Köpenhamn nu försetts med "olika fraser".

En föreställer Hans Egede, en präst som missionerade på Grönland på 1700-talet, och en annan den indiske frihetskämpen Mahatma Gandhi.

Tidigare i månaden skrev någon "rasist" på en staty över kung Kristian IV, som regerade Danmark mellan 1588 och 1648.

Inrikes

Stockholm kartlägger virusets utveckling

Det är betydligt glesare än vanligt i det coronadrabbade Stockholm. Arkivbild.
Det är betydligt glesare än vanligt i det coronadrabbade Stockholm. Arkivbild.
Foto: ALI LORESTANI / TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset har fått fäste både på särskilda boenden och ute i samhället som helhet i flera av de områden i Stockholm som har drabbats hårdast av smittan.
Men det finns undantag, visar en färsk rapport från landstinget.

I områdena Sköndal, Tensta och Akalla, som alla har drabbats hårt av coronaviruset, har smittan drabbat både särskilda boenden och samhället i övrigt. I områdena Rinkeby och Husby har särskilda boenden däremot inte drabbats av coronaviruset men dödligheten är ändå hög, visar rapporten som är den första av flera som ska komma från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

"Vår rapport visar att några av de värst drabbade områdena inte har haft smitta på särskilda boenden, det är ganska anmärkningsvärt", säger Anton Lager vid CES i ett pressmeddelande.

Studien bekräftar även att äldre personer dör i större utsträckning än unga, vilket i rapporten visat sig vara i liknande omfattning som vid de flesta specifika dödsorsaker, inklusive nedre luftvägsinfektioner.

Även om dödsfallen skulle stanna av i länet skulle sjukdomen med all sannolikhet ändå blir den vanligaste dödsorsaken i länet under 2020, enligt rapporten. Hittills har 2 337 personer med coronasmitta bekräftats döda i Stockholms län.

Syftet med att beskriva hur covid-19 har utvecklats är att reda ut pandemins effekter på befolkningen och klargöra behovet av vård.

NÄSTA ARTIKEL