Trygg-Hansa klickade bort förtvivlade anhöriga

ESLÖV/BANGKOK När Birgitta Öberg ännu en gång ringde till försäkringsbolaget Trygg-Hansa för att försöka få hjälp med att få hem sin exmake Mats Öberg, som ligger hjälplös och nedsövd i en respirator i Bangkok, slutade samtalet med att de bara klickade bort henne.
Familjen väljer nu att sköta all kontakt med försäkringsjätten via advokat.

Skånskan berättade under onsdagen om hur Eslövsbon Mats Öbergs försäkringsbolag Trygg-Hansa inte vill ställa upp och hjälpa till.
Trots att Mats Öberg är mycket illa däran på ett thailändskt sjukhus och inte har varit vid medvetande på tolv dagar vill försäkringsjätten inte hjälpa Mats Öbergs familj, exfrun Birgitta och de tre barnen, som har rest ner för att försöka hjälpa honom hem.
Trygg-Hansa anser att försäkringen, som annars hade bekostat ambulansflyg hem, inte gäller. Detta eftersom man genom SOS International i Köpenhamn fått veta att Mats Öberg var hos läkare i Eslöv och fick utskrivet antibiotika för en lindrig lunginflammation innan resan.
Mats Öbergs exfru Birgitta Öberg säger till Skånskan att hon under torsdagen tog förnyad kontakt med Trygg-Hansa. Men att det slutade med att Trygg-Hansas representant slängde telefonluren i örat på henne.
– Vi skrev ut Trygg-Hansas svar på Skånska Dagbladets frågor på papper och ringde dem. De börjar då med att säga att det ”är sekretess i detta ärende” och att de inte kan diskutera det med mig och sedan fortsatte de med det.
– Jag läser svart på vitt i Skånskan att deras representant säger att de kan diskutera detta med exfrun, det vill säga med mig, och vill nu prata med någon som har hand om vårt ärende. Det slutade med att de klickade bort mig, säger Birgitta Öberg.
Ett av barnen är skrivet hos Mats Öberg, och måste ingå i försäkringen. Birgitta Öberg ville fråga om detta. Men kom aldrig så långt.
– Jag tycker att i den här situationen vi är i härnere måste jag kunna få företräda mina barn!
Trygg-Hansas hemförsäkringsexpert Håkan Franzén blir bestört när han får höra talas om detta.
– Det är för jävligt. Det beklagar jag verkligen.
– Självklart är det så att vi kan diskutera med hans anhöriga. Här måste ha blivit något vaj i kommunikationen.
Franzén ber sedan att få återkomma och ska då prata med bolagets callcenter i Umeå. När han återkommer är det med ett glatt besked:
– Vi har pratat med exfrun idag och fått följande information som jag kollat med vår juridikavdelning: Hon kan företräda Mats Öberg. Men om vi ska ha den dialogen med henne måste hon skaffa en godmansfullmakt från sin kommun. Men det ska inte vara några problem att få en sådan.
– När hon väl har en sådan kan vi inleda en diskussion. Det meddelade vi henne. Som jag förstod det var det inga konstigheter. Hon skulle fixa det, säger Håkan Franzén.
Men när Skånskan återkommer till Birgitta Öberg känner hon inte alls igen detta.

De påstår att de varit i kontakt och meddelat att du kan företräda din man i förhandlingar med Trygg-Hansa om ni skaffar ett god man-intyg från kommunen?
– Hon jag pratade med började att prata om det, men kände inte till vårt fall. Hon skulle koppla mig vidare till någon som hade ärendet. Och det var där jag aldrig kopplades vidare.

De säger att ni är överens?
– Nej! Herregud. Varför säger de det?
Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för familjen Öberg. Sonen Rasmus Öberg återkommer en stund senare och berättar att man valt att gå den juridiska vägen med Trygg-Hansa istället.
– Vi ska ringa till en advokat. Vi vill inte ha direktkontakt med Trygg-Hansa längre, säger Rasmus Öberg.
Familjen besökte Mats Öberg på sjukhuset under torsdagen. Det var små förändringar. Det händer inte mycket. Läget är fortfarande kritiskt. Han måste fortsatt vara nedsövd så länge han ligger i respiratorn.
– Det enda vi vill är att få hem honom. Om det ska fattas beslut om vad som ska göras vill vi vara hemma och göra det, säger Birgitta Öberg som är mycket ledsen efter Trygg- Hansas agerande.
Mats Öberg är nu så dålig att det ”billiga” alternativet till hemresa, reguljärflyg med bortlyfta flygstolar och bemanning med läkare och två sköterskor, inte längre är aktuellt. Det skulle kosta 800 000 kronor. Ambulansflyg går på 2-2,5 miljoner kronor.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...