Mats Öberg har vaknat upp och behöver inte längre respirator.FOTO: PRIVAT
Mats Öberg fördes först till ett sjukhus för de fattigaste i Bangkok. På familjens initiativ har han nu flyttats till ett bättre sjukhus. FOTO: PRIVAT
Mats Öberg med sina tre barn. FOTO: PRIVAT
Läkarna tror att den lunginflammation Mats Öberg fick antibiotika för i Eslöv under flygningen blev så allvarlig att lungorna kollapsat med dålig syresättning och risk för att alla hans organ har påverkats, FOTO: PRIVAT
Mats Öberg med sina pojkar Rasmus och Jonathan. FOTO: PRIVAT
Mats Öberg i solen. Nu ligger han nedsövd på ett sjukhus i Thailand och vet inte vad som händer runtomkring. FOTO: PRIVAT

Nedsövd Eslövsbo i Bangkok nekas hjälp

ESLÖV/BANGKOK Sedan elva dagar ligger Eslövsbon Mats Öberg nedsövd på ett sjukhus i Bangkok sedan han kollapsat efter flygresan dit.
Hans familj – exfrun Birgitta och barnen Johathan, Ida och Rasmus – har nu rest ner för att finnas vid hans sida och vill ha hem honom. Men hans försäkringsbolag Trygg-Hansa vägrar hjälpa till och även svenska UD är njugga. Istället tvingas familjen själv försöka samla ihop pengarna i en förtvivlad kamp.

Familjen har försökt prata med Mats Öberg, men vet inte hur mycket han hör där i sin sjukhussäng.
De är tacksamma för all hjälp som privatpersoner och företag lämnar – men är oerhört besvikna på Trygg-Hansa och de svenska myndigheterna.
– Det är fruktansvärt, säger Birgitta Öberg när Skånskan når familjen när de precis är på väg till sjukhuset för att få resultaten av Mats Öbergs MR-röntgen.
Det är väldigt mycket pengar som de måste samla in. Ett ambulansflyg med sjukvårdspersonal, som familjen hade föredragit, är i princip utom räckhåll ekonomiskt. Det kostar 2-2,5 miljoner svenska kronor. De hoppas få ihop 800 000 kronor vilket räcker till att flyga hem reguljärt i ett flygplan där vissa säten tas bort och en läkare och två sköterskor medföljer.
– Det är inte bra med honom. Han ligger i respirator fortfarande. Det är elfte dagen idag, säger Birgitta Öberg.
– Hur det än är vill vi det för att inte ha kvar honom här nere. Vi vet inte utgången ännu, och känner att vi vill att han ska komma hem istället.
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som Mats Öberg varit kund hos i många år, vill inte ställa upp och hjälpa.
– De anser att han var sjuk när han åkte och har därför stängt ärendet, säger de. De vill inte ta detta på sig, säger Birgitta Öberg.
Familjen tycker att Trygg-Hansas agerande är mycket dåligt.
– Det är helt osannolikt. Det finns inte i vår värld att det ska gå till på det här viset, säger Birgitta Öberg.
Familjen hade hoppats på bättre uppställning.
– Inte bara från Trygg-Hansa utan från alla instanser. Vi har inte fått hjälp precis från någonstans. UD och Svenska Ambassaden har inte gjort något, utan vi har själva fått rott med det mesta, säger Birgitta Öberg.
I sin förtvivlan vände de sig till Utrikesdepartementets jour i Stockholm och Svenska Ambassaden.
– Det är förtvivlat läge för oss här nere. Vi förklarar hela situationen och hur det ser ut här, och berättar precis hur det är för en kvinna i jouren. Då ställer hon motfrågan vad det är jag vill ha hjälp med, berättar Birgitta Öberg och kan plötsligt inte hålla tillbaka gråten.
– Då tappar man ju alltihop.
Familjen tyckte att en tolk från hemlandet i alla fall var det minsta man kunde begära.
– Men det kunde de inte hjälpa oss med. Sen helt plötsligt när vi flyttat honom till ett bättre sjukhus har UD märkligt nog varit mer hjälpsamma och låtit dem som är på ambassaden tolka till oss, Det var det inte tal om innan. Nu har vi fått en del hjälp, säger Birgitta Öberg.
De visste inte vad det var för sjukhus Mats Öberg hamnat på från början. Han vårdades först på flygplatsen sex-sju timmar efter att ha hostat blod på flygplanet innan de tog honom till närmaste sjukhus.
Familjen fick sedan reda på att det var ett sjukhus dit de fattigaste i Bangkok söker sig.
– Det tycker man att UD också borde ha vetat, och kunde bett att få flyttat honom. Men det hände inte förrän Rasmus gått in på Internetforumet Reddit och fått tag på en svensk som talar både flytande svenska och thai. Han hjälpte oss i fredags då vi flyttade honom till ett sjukhus där han kan få mycket bättre vård.
Familjen landade förra torsdagsmorgonen. De vet inte hur länge de ska stanna.
– Vi stannar så länge det behövs. Vi har flyg bokat på lördag, men det är ombokningsbart genom att vi varit i kontakt med Winbergs resebyrå i Eslöv som hjälper oss med det, säger Birgitta Öberg.
– Vi vill inte åka hem innan vi vet hur det är.
Mats Öberg brukar åka på utlandsresor med familjen, men den här gången reste han ensam för en två veckor lång solsemester i Thailand.
– Vi reagerade för att han inte hörde av sig när han kom ner till Thailand. Rasmus, sonen, gjorde en sökning via nätet på hans telefon och hittade då telefonen på ett sjukhus här i Bangkok. Så vi har inte själva pratat med honom sedan han lyfte från Kastrup, säger Birgitta Öberg.
Mats Öberg vet inte att hans familj slutit upp vid hans sida.
– Han är nedsövd. De har provat att släppa lite för att kolla reflexer och sådant på honom, men tydligen fungerade det inte. De gjorde MR-röntgen på hjärnan under måndagen som vi inte vet svaret på ännu, säger Birgitta Öberg.
Mats Öberg var jättedålig när han kom till det första sjukhuset i Bangkok, ett statligt sådant, dit han fördes direkt från flygplatsen. Man vet inte hur länge han haft syrebrist och hur det i så fall har påverkat hjärnan. Det finns risk att lungorna är så svaga att han aldrig kan klara sig utan respirator.
Innan resan fick Mats Öberg utskrivet antibiotika av en läkare på en vårdcentral i Eslöv, efter att ha fått diagnostiserat en lindrig lunginflammation.
Läkaren avrådde dock inte från resan.
Sjukvårdskostnaderna stiger dagligen. På tisdagen var de uppe i 300 000 kronor,
Det finns två alternativ att skänka pengar till Mats Öbergs hemfärd.
Mats son Rasmus har öppnat ett Swish-konto. Under tisdagsmorgonen var där 110 000 kronor, Numret dit är 0734441665.
Dessutom har kusinbarnet Lars Öberg, som är kvar hemma i Eslöv, öppnat ett bankkonto i Swedbank: 8313-9, 524232716-0. Hur mycket som finns på det visste inte familjen i Bangkok under tisdagsmorgonen.

Dagens fråga

Har du sett den hyllade tv-serien Chernobyl?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev