”Vi säger alltid att ärendet är avslutat – men det kan ändras”

ESLÖV Trygg-Hansa har meddelat familjen Öberg att skadeärendet med försäkringstagaren Mats Öberg, som ligger medvetslös i en sjukhussäng i Bangkok fast familjen vill ha hem honom till Eslöv, är avslutat. Men Skånskan kan berätta att familjen visst kan ta strid för att försäkringsjätten ska bekosta flygtransporten hem.

Trygg-Hansas Håkan Franzén, som har titeln Hemmets försäkringsexpert, påstår att han inte ”har en chans att kunna kommentera det enskilda fallet”.
– Det kräver i så fall ett medgivande från vår kund då?

Men han ligger nedsövd i en respirator?
– Vi får inte yttra oss i ett enskilt ärende. Vi har laglig skyldighet att aldrig yppa vad som händer mellan oss och vår kund. Det kan jag inte rucka på, säger Håkan Franzén.

Det är bekvämt för er att skylla på det?
– Tvärtom. Det vore lättare för oss som försäkringsbolag att berätta vad vi vet. Men vi får inte lov att göra det. Det jag kan säga i det här fallet är rent generellt: Är man sjuk när man påbörjar resan finns det ingen reseförsäkring som går in och betalar vård på semesterorten.
– Men det händer att kunder åker ändå. Vi har då SOS International i Köpenhamn som hjälper oss med fallen. De har då kontakt med det sjukhus där vår kund befinner sig, och så kollar man om kunden varit i kontakt med någon behandlande läkare i Sverige. När vi får journalen ser vi precis vad kunden drabbats av. Utifrån det har vi då ett underlag för att se om försäkringen gäller eller inte.

Hur får ni veta att den här mannen varit på vårdcentralen i Eslöv? Finns det något centralt register?
– Nä, det är alltid uppgifter vi får från våra kunder. Det är saker som SOS frågar. De är experter och har en hel läkarstab som kan ta de diskussionerna.

Men Mats Öberg har varit medvetslös sedan han landade i Bangkok – de kan knappast ha frågat honom själv?
– Det händer att den som drabbats inte är kontaktbar. Då tar vi kontakt med anhöriga.

Men får ni lov att prata med dem om det råder strikt sekretess för den enskilde?
– Det får vi självklart göra. Annars kan vi inte hjälpa. Det är bara media och utåt vi inte får prata med.

Var finns det reglerat?
– Vi får inte prata med någon om det vi pratar med kunden om.

Men ni får prata med kundens exfru?
– Det måste vi av praktiska skäl göra. Fick vi inte göra det fick vi lämna våra kunder åt deras öde.

Ni har fått veta att kunden varit hos en läkare.
– Ibland får vi till och med namnet på en behandlande läkare. Då tar vi kontakt med den och frågar vad han sagt till patienten. Om det går att resa eller inte till exempel.

Om kunden börjar känna sig krasslig på planet – betalar ni resan hem då?
– Det gäller att göra en utredning. Är det här något kunden hade redan när han reste? I de fallen gäller inte försäkringen. Det måste vara något som tillstöter när du åkt, eller om det sker någon försämring av ett hälsotillstånd som ingen kan förutse. Då gäller försäkringen också.
– Men det du lider av när du åker, det täcker inte försäkringen.

En försämring som du pratar om – är det inte precis det som skett i fallet med Mats Öberg?
– Jag kan fortfarande inte gå in på fallet.

Men rent principiellt – om det skett en försämring ska ni betala?
– Vi har läkare vi konsulterar. I det här fallet på SOS. De är professionella och duktiga. Räcker inte det konsulterar vi andra. Så att det alltid blir rätt.

Men här har kunden uppenbarligen känt sig så pass bra att han kliver på planet på Kastrup – och sedan när han landar i Bangkok är han medvetslös. Visst måste det ha skett en försämring av hans hälsotillstånd då?
– Ja, utifrån om alla uppgifter stämmer. Men om det framkommer andra uppgifter får man titta på det igen.

Det är väl ganska osannolikt att han är medvetslös och hostar blod när han kliver på flygplanet i Köpenhamn? Visst måste han ha varit bättre då, och att det i så fall skett en försämring?
– Nu är inte jag läkare. En läkare gör bedömningen. Är det här sjukdomsförloppet eller är det något annat.

Om familjen inte nöjer sig med ert besked?
– Det händer naturligtvis att försäkringsbolagen inte är överens med sina kunder, och det gäller självklart Trygg-Hansa också. Det kan komma nya fakta, uppgifter vi måste titta på etc. Det finns alltid chans att få ett skadeärende omprövat. Både internt inom Trygg-Hansa, Allmänna reklamationsnämnden eller ytterst även domstol, säger Håkan Franzén.
– Vi vill naturligtvis först titta på det internt. Har vi fattat rätt beslut utifrån det som står i försäkringsvillkoren? Sen har Trygg-Hansa också en oberoende försäkringsnämnd med folk utifrån, domare och alla möjliga.

Hur kommer familjen i kontakt med dem?
– Jag råder dem att ta kontakt med den de haft kontakt med på Trygg-Hansa. Från den personen får man informationen om sina möjligheter – men framförallt att vi får en möjlighet att titta på fallet igen.

Familjen har tydligen fått besked att ärendet är avslutat?
– Ja, det beskedet lämnar vi alltid. Det måste vi formellt göra. Annars är det en pågående skadereglering. Men när du väl fått det beslutet – då har du faktiskt upp till tio år på dig att överklaga.

Om nu deras anhörige ligger medvetslös i en respirator i Bangkok och sjukvårdskostnaderna tickar iväg dagligen – hur snabbt gör ni en sådan bedömning?
– När ett ärende får massmedial fokus är det klart att vi skyndar på. För det mesta går det ganska fort om vi får beskedet att vår kund inte nöjer sig med vårt beslut. Det tar inte lång tid alls.

Dagens fråga

Brukar du åka in till Köpenhamn?

Loading ... Loading ...